- Ympäristönsuojelu
- Terveysvalvonta
- Eläimet
- Päätöksenteko
- Verkkoasiointi
- Yhteystiedot
Imatran seudun ympäristötoimi valvoo terveydensuojeluviranomaisena, että julkiset tilat tai muut vastaavat oleskelutilat eivät aiheuta terveyshaittaa. Edellä mainittuja julkisia tiloja ja oleskelutiloja ovat esimerkiksi päiväkodit, koulut, oppilaitokset, majoitustilat, liikuntatilat, lasten- ja nuorten kerhotilat, uimahallit, yleiset saunat ja kauneushoitolat.
Useimmat yleiseen käyttöön tarkoitetut huoneistot ja niiden käyttöönotto edellyttää terveydensuojeluviranomaiselle tehtävää käyttöönottoilmoitusta. Terveydensuojeluviranomainen käsittelee ja tarkastaa ilmoituksen ja lähettää ilmoituksen tekijälle todistuksen ilmoituksen vastaanottamisesta. Jos ilmoitettu toiminta voi vaikuttaa elinympäristöön, terveydensuojeluviranomainen kuulee tarpeellisessa laajuudessa niitä, joihin vaikutukset voivat kohdistua. Ilmoituksen käsittely on maksullinen.
Tarkastus huoneistoon tehdään riskinarvion mukaan vuoden sisällä todistuksen laatimisesta.
Asuntojen ja muiden oleskelutilojen tulee olla olosuhteiltaan sellaisia, ettei niistä aiheudu terveyshaittaa käyttäjille. Tämä asettaa vaatimuksia esimerkiksi sisäilman laadulle, melulle, tärinälle, hajulle, lämpötilalle, pölylle, säteilylle, mikrobien tai vahinkoeläinten esiintymiselle. Haitan aiheuttaja on velvollinen poistamaan haitan tai rajoittamaan haitan määrää. Terveyshaittojen selvittämiseen liittyviä tarkastuksia tehdään käyttäjien ja asiakkaiden pyynnöstä sekä suunnitelmallisena valvontana.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran linjaamien käytäntöjen mukaisesti radonpitoisuuksien mittaamista edellytetään terveydensuojelulain mukaisen suunnitelmallisen valvonnan kohteissa.
Tietoa sisäilman radonmittausvelvollisuudesta
Terveydensuojelulaki (763/1994) velvoittaa toiminnanharjoittajaa tunnistamaan toimintansa terveyshaittaa aiheuttavat riskitekijät ja järjestämään toiminta siten, että terveyshaitat estetään mahdollisuuksien mukaan.
Terveydensuojelulain 2§:n mukaan toiminnanharjoittajalla on velvollisuus tunnistaa toimintansa terveysriskit, toimia riskien hallitsemiseksi ja seurata niihin vaikuttavia tekijöitä, sekä estää terveyshaittojen syntymistä mahdollisuuksien mukaan. Toiminnanharjoittajalta edellytetään säännöllistä omavalvontaa ja toimintatapoja terveysriskin hallitsemiseksi. Riskien tunnistamisella ja seurannalla on ennaltaehkäisevä vaikutus terveyshaittojen syntymiseen.
Suositeltavaa on laatia kirjallinen omavalvontasuunnitelma, jotta se on kaikkien luettavissa, käytettävissä ja hyödynnettävissä toiminnan ylläpitämisessä sekä kehittämisessä. Kirjallinen omavalvontasuunnitelma on hyvä työkalu esimerkiksi henkilökunnan perehdyttämistä varten. Omavalvontasuunnitelman muoto on vapaa.
Terveydensuojeluviranomainen valvoo ilmoitusvelvollisten toimintojen terveydellisiin olosuhteisiin vaikuttavia tekijöitä tarkastuskäynnein tai asiakirjatarkastuksin. Viranomainen arvioi omavalvonnan toimivuutta ja miten toiminnanharjoittaja täyttää huolehtimisvelvollisuutensa.