Asukaslehti 2/2022: Miten Energinen Imatra 2030 –strategia näkyy arjessa?
Imatran uusi strategia nojaa kolmeen kivijalkaan. Ne ovat
- vastuullinen kulttuuri- ja matkailukaupunki
- hyvän olon karjalainen kaupunki sekä
- yhdessä tekemisen kaupunki.
Kolmelle kivijalalle on määritelty myös tärkeimmät tehtäväkärjet.
Vastuullista kulttuuri- ja matkailukaupunkia ryhdytään tavoittelemaan elävään keskustaan, Vuokseen sekä Saimaa ja Ukonniemen alueeseen panostamalla.
Kaupunkilaisten palveluiden kehittämiseen painotetaan Hyvän olon karjalainen kaupunki – kivijalassa.
Yhteistyötä kehitetään puolestaan yhdistysten ja yritysten kanssa sekä panostamalla huippuosaamisen kehittämiseen Imatralla.
Kysyimme kaupunginjohtaja Matias Hildeniltä mitä strategia lopulta merkitsee.
1 . Mitä tämä kaikki tarkoittaa arjessa? Eli miten strategia näkyy imatralaisten elämässä?
Strategian, varsinkin lupaustemme, pitäisi näkyä kaupungin toiminnassa ja kaupunkilaisten arjessa joka päivä. Sen pohjalta rakentuu houkutteleva Imatra uusille ja nykyisille asukkaille sekä yrityksille.
Suoraan asiat harvoin näkyvät, mutta välillisesti ja ajan kanssa.
Esimerkiksi Imatrankosken ympäristöön panostetaan tulevana vuonna, ja se toivottavasti näkyy alueen viihtyvyyden paranemisena.
2. Strategia ohjaa talousarvioiden tekemistä. Mitä strategisia linjauksia ensi vuoden talousarviossa tulee olemaan?
Odotettavissa on panostuksia Imatrankosken kehittämisen ohella esimerkiksi kaupungin yleiseen siisteyteen. Panostamme myös merkittäviä summia euroissa uusien asuinalueiden (IVO:n alue) sekä jo olemassa olevien kunnostamiseen. Lisäksi merkittävä panostus yrittäjämyönteisyyteen on siinä, että kaupunki luopuu tulevana vuonna Imatran Lämmön osingoista.
3. Strategia ei toteudu hetkessä. Mitä isoja strategian mukaisia päätöksiä tai investointeja on odotettavissa seuraaville vuosille? Millainen on strategian toimeenpano-ohjelma?
Merkittävät investointitarpeet, kuten uimahalli ja urheilutalo, ovat sellaisia, että niitä tehtäessä strategian pitää ohjata suunnittelua ja toteutusta. Sama koskee yleisemmin vaikkapa kaavoitusta tai sitä mihin euroja arjessa panostamme.
4. Strategiaan liittyen Imatran kaupunki on antanut myös arvolupauksia. Kaupunki lupaa olla ketterä, avoin, palveleva ja uudistuva. Miten lupausten toteutumista seurataan?
Jokainen asukas varmaankin itse mittaa tätä, mutta esimerkiksi asiakaspalvelujen nopeus tai palautteen antaminen on yksi tapa mitata onnistumista. Kun esihenkilöiltämme kysyttiin asiaa, niin eniten meidän tulee panostaa uudistumiseen.
Imatra tarvitsee herätyksen
Kaupunkistrategia kantaa nimeä Energinen Imatra 2030. Nimi viittaa siihen, että kaupunki on merkittävä energian tuottaja, mutta kyse on myös asenteesta.
– Osoitamme valmiutta muutoksiin ja uusin ajatteluun, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) sanoo.
– Imatra tarvitsee kaikilta osin herätyksen. Kuntalaisten, yrittäjien, kaupungin työntekijöiden ja luottamushenkilöiden piiloenergisyys on saatava Imatran käyttöön, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Nokelainen (sd.) painottaa.
Kahdeksan vuoden päästä
Vuosiluku 2030 on horisontti, johon strategialla pyritään.
– Tavoitteena on ennen kaikkea hyvä elämä. Olemme saaneet uusia asukkaita ja työpaikkoja, olemme vireä matkailukaupunki, Helminen tiivistää.
Myös Nokelaisella on vahva näkemys tulevaisuudesta:
– Palvelut toimivat, nuorilla on hyvät koulutusmahdollisuudet ja keskusta on elinvoimainen. Vapaa-ajan viettopaikat ovat vilkkaassa käytössä. Teollisuuden kivijalat luovat elinvoimaa niin kuntalaisille kuin pienyrittäjille.
Olennaista jatkuva seuranta
Strategia ei saa jäädä visioksi.
– Sen tulee ohjata kaikkea toimintaa. Virkakunnan ja luottamushenkilöiden vuoropuhelun on oltava jatkuvaa. Helminen painottaa.
– Jatkuvan valvonnan periaate on käytössä ja korjaavat toimenpiteet hoidetaan ketterästi, Nokelainen lupaa.