Blogi: Heijastuksia-hankkeen konseptointityöpajat ovat alkaneet
Syyskuussa 2022 alkaneessa uudessa Imatran kaupungin hallinnoimassa Heijastuksia – museot luontoperustaisen liiketoiminnan kehittämisalustoina -hankkeessa kehitetään erämuseon ympärille jo muodostunutta yritys-, yhdistys- ja oppilaitosyhteistyöverkostoa kolmiosaisen työpajasarjan avulla.
Työpajat toteutetaan yliopistoyhteistyönä Taideyliopiston, LUT-yliopiston sekä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Tarkoituksena on rakentaa, testata ja konseptoida uudenlaisia luontomatkailutuotteita ja ansaintalogiikoita erämuseon toimiessa kehittämisalustana.
Taiteellisen ja kulttuurisen ajattelun hyödyntäminen alueellisen elinvoimaisuuden kehittämisessä on uudenlainen näkökulma
Hankkeen työpajaprosessi alkoi tammikuun lopulla. Taideyliopiston toteuttamassa konseptointityöpajassa pureuduttiin siihen, kuinka taiteelliseen ajatteluun perustuvaa innovointia sovelletaan liiketoiminnan kehittämiseen.
Taiteellisen ja kulttuurisen ajattelun hyödyntäminen alueellisen elinvoimaisuuden kehittämisessä on uudenlainen näkökulma, jollaista ei olla aiemmin vastaavassa ympäristössä kokeiltu.
Kuten työpajan vetäjänä toiminut Jari Rinne totesi, taiteellisen toiminnan ja museoon liittyvien liiketoimintamahdollisuuksien väliltä voidaan löytää yhtymäkohtia, joissa korostuvat tämän ajan ilmiöitä kuvaavat kulutuksen trendit.
Yksi keskeinen nykytrendi liittyy yhteisöllisyyden kokemukseen. Koronapandemian jälkeisessä ajassa ihmiset kaipaavat yhä enemmän yhdessä koettavia kokemuksia ja elämyksiä.
Työpajassa pohdittiin, että tämä ilmenee museaalisessa yhteydessä siten, että museoiden perinteisiin tehtäviin kuuluvan kokoamisen, säilyttämisen ja esillepanon rinnalle ovat viime vuosina nousseet teemat kuten omaehtoinen toimijuus ja osallistuminen.
Perinteisestä esinepohjaisesta museosta siirrytään yhä enemmän elävään ympäristöön. Objektikeskeisyys on vaihtumassa elämyskeskeisyyteen.
***
Yhteisöllisyyden lisäksi myös vastuullisuus ja ekologisuus nousivat työpajassa esiin nykyajan kulutustrendeinä.
Erämuseokontekstissa luonto tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia aineettomien palveluiden kehittämiseen. Kestävään kehitykseen pohjautuvat luontopalvelut ovatkin kasvattaneet kysyntäänsä viime vuosina.
Luonnon elinkeinotoiminnallisessa hyödyntämisessä on Suomessa pitkät perinteet, mutta viime aikoina on syntynyt myös uutta, luontoa aikaisempaa monipuolisemmin hyödyntävää yrittäjyyttä, jossa erityisesti luonnon aineettomien arvojen ja uusiutuvien luonnonvarojen ekologinen käyttö ovat keskiössä.
Voisiko yhteisöllisyyttä ja vastuullisuutta yhdistämällä löytyä myös tulevaan Erä- ja luontokulttuurimuseoon linkittyviä uudenlaisia luontoperustaisia liiketoimintamahdollisuuksia?
Esimerkiksi korona-aikana lisääntynyt kiinnostus luonnossa liikkumista kohtaan, lähellä tuotetun ruuan suosion kasvu sekä uudenlaiset kestävää kehitystä tukevat matkailumuodot tarjoavat pohdittavaa tuleviin hankkeen työpajoihin.
Aleksi Laaksonen
Heijastuksia - museot luontoperustaisen liiketoiminnan kehittämisalustoina -hanke
p. 020 617 2228
aleksi.laaksonenimatra.fi (aleksi[dot]laaksonen[at]imatra[dot]fi)