Blogi: Puulämmitys, tunnelmallinen ja edullinen ratkaisu, mutta mikä on sen vaikutus ilmastoon ja terveyteen?
Viime viikolla pääsin ensi kertaa osallistumaan ilmansuojelupäiville Lappeenrannassa (23-24.8.2022). Tämä on jokavuotinen hieno tapahtuma, jossa ilmanlaatu, ilmastonmuutos, sekä energia- ja liikennepolitiikan kysymykset ovat kaikki mukana keskustelunaiheina.
Ilmansuojelupäivät-tapahtuma kirkasti minulle ajatuksen siitä, että ilman laatu on tiiviisti kytköksissä ilmastonmuutoksen teemoihin. Olinkin jo aloittamassa ilmastoaiheisten blogikirjoitusten sarjaa, ja nyt ilmansuojelupäivien innoittamana ensimmäiseksi aiheeksi päätyi puulämmitys.
Teollisuus ja liikenne ovat merkittävimmät ilmanlaatuun vaikuttavat päästölähteet, mutta edelleen myös puun polttaminen lämmitystarkoituksessa vaikuttaa alueelliseen ilmanlaatuun merkittävästi. Helsingissä ilmanlaatua on tarkasteltu hyvin tarkasti viime vuosina HOPE-hankkeessa, jonka laaja näyttö mm. todistaa odotetusti, että ydinkeskustan urbaaneissa kohteissa ilmanlaatu on heikointa arkipäivän tunteina ja isojen teiden varsilla. Mielestäni tutkimuksen kiinnostavimpia tuloksia on osoittaa, että pientaloalueella korkeimmat pienhiukkas- ja ilmansaastepäästöt syntyivät työpäivän jälkeen iltapäivällä ja iltaisin puulämmityksen käytön seurauksena. Nämä päästöt toistuivat myös viikonloppuisin. Nyt korkeat energian hinnat houkuttelevat ihmisiä polttamaan puuta entistä enemmän lämmitystarkoituksessa myös Imatralla.
Puulämmitys on onneksi edelleen sallittua, mutta jokainen voi huolehtia omasta ja muiden terveydestä (sekä ilmastosta) polttamalla puhdasta ja kuivaa puuta oikealla tavalla.
Tässä kolme linkkiä mistä voi lukea aiheesta on enemmän käytännönläheistä tietoa
- Polta puuta puhtaasti (Hengitysliitto)
- Näin poltat puuta oikein: katso 5 vinkkiä (Kuningaskuluttaja | yle.fi)
- Näin paljon voit säästää puuta polttamalla – katso niksit helppoon sytytykseen (PKS)).
Itsestäni oli mukava huomata näitä vinkkejä lukiessani, että puiden päältä sytyttäminen on myös terveyden ja ilmaston kannalta paras tapa toimia. YLE:n linkissä on videoita aiheesta. Muistathan, että roskien polttaminen omassa tulipesässä ei ole sallittua.
Seuraava ilmastoblogi, joka on oikeastaan tämän jutun toinen osa, julkaistaan lähipäivinä ja sen aiheena on rakennusten sisäilma ja ilmastonmuutoksen haasteet rakentamiselle.
Juttuvinkkejä ja palautetta voi laittaa sähköpostitse otsikolla ILMASTOBLOGI osoitteeseen jani.mannikko(at)imatra.fi.
Jani Männikkö
Ilmastokoordinaattori
Imatran kaupunki