Elintarvikemyynti ja tarjoilu kesällä sekä liikkuva elintarvikealan toiminta
Ota nämä asiat huomioon, kun suunnittelet elintarvikkeiden myyntiä ja tarjoilua kesäaikana:
Suunnittele toimintasi sijainti ja suojaus huolellisesti
Myyntipaikan sijainnissa on hyvä huomioida ympäristön riskit. Elintarvikkeet ja niiden pakkaukset tulee suojata huolellisesti esimerkiksi linnuilta, hyönteisiltä, pölyltä, liikenteen saasteilta jne. Elintarvikkeita sisältäviä pakkauksia ei saa säilyttää suoraan maassa. Myös myyntipisteiden pisarasuojauksesta tulee huolehtia.
Sääolosuhteet kuten sade, tuuli, auringon paahde, valo jne. tulee huomioida koko toiminnassa (myynti, säilytys/varastointi, kuljetus jne.) Myyntikatoksen riittävyydestä tulee huolehtia: riittääkö suoja ylhäältäpäin vai olisiko tarpeen myös sivusuojaus.
Suunnittele myyntipisteesi hygienia-asiat
Riittävästä käsihygieniasta on huolehdittava! Mikäli toimija käsittelee helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita, käsienpesumahdollisuus tulee olla järjestetty. Kanisterivesi tarvittaessa, muussa tapauksessa riittävästi suojakäsineitä.
Kylmä- tai kuumaketju ei saa katketa! Lämpötilat välillä 6–60 °C ovat kriittisiä mikrobeja ajatellen. Kylmän on oltava kylmää, kuuman kuumaa. Jos lämpötilat eivät täytä vaatimuksia, tulee elintarvikkeet poistaa myynnistä ja hävittää.
Hygienia- ja siivoustoimien on onnistuttava myös ulkomyynnissä. Kertakäyttöiset siivousvälineet ovat käteviä.
Suunnittele elintarvikkeiden turvallinen tarjolla olo
Kylmäsäilytystä vaativien elintarvikkeiden tulee olla tarjolla olon aikana korkeintaan 12 °C, ja tarjolla oloaika saa olla enintään neljä tuntia. Kuumana tarjottavien elintarvikkeiden tulee olla vähintään 60 °C koko tarjoilun ajan. Kerran tarjolla olleita elintarvikkeita ei saa laitta uudelleen tarjolle. Huoneenlämmössä säilyvien tuotteiden kohdalla tulee myös huomioida, että lämpötilat eivät saa nousta liikaa esim. auringonpaahteen vuoksi.
Huomioi asettelussa, että elintarvikkeet ovat asiakkaiden helposti saatavilla. Ilmoita allergeenia ja intoleranssia aiheuttavat aineet, sisällön määrä, valmistuspäivä ja nimi.
Liikkuva elintarvikealan toiminta
Liikkuva elintarvikealan toiminta (elintarvikkeiden käsittely, valmistus, tarjoilu, myynti ja kuljetus) vaatii rekisteröinti-ilmoituksen, ellei kyseessä ole ns. pop up -ravintolatoiminta.
Pup up -toiminta kestää enintään 12 päivää ja sen liikevaihto on korkeintaan 15 000 € kalenterivuoden aikana.
Myös oleelliset muutokset toiminnassa tulee ilmoittaa kotikunnan elintarvikeviranomaiselle. Jos toiminnan kotipaikka ei ole Suomessa, ilmoitukset käsittelee kunta, jossa toiminta aloitetaan.
Ilmoitukset voi tehdä sähköisen palvelun kautta Ilppa: Etusivu
Muista tiedottaa toiminnastasi kuntaa
Elintarviketoimija on velvollinen tiedottamaan toiminnastaan niitä kuntia, joiden alueella toimintaa harjoitetaan. Tiedotus on tehtävä hyvissä ajoin ennen toiminnan aloitusta.
Oman kunnan sisällä tapahtuvasta toiminnasta ei tarvitse erikseen tiedottaa. Suuremmissa tapahtumissa tapahtuman järjestävä voi huolehtia tiedottamisesta toimijoiden puolesta. Toimijan olisi hyvä tehdä tiedottaminen kirjallisesti. Tiedottamiselle ei ole kuitenkaan lainsäädännössä määrämuotoa.