Usein sisäilmaongelmilla viitataan puhekielessä home- ja kosteusvaurioihin, mutta sisäilmaongelmat kattavat koko sisäilmaston. Sisäilmastolla tarkoitetaan niitä rakennuksen ympäristötekijöitä, jotka vaikuttavat ihmisen terveyteen ja viihtyvyyteen, kuten rakennuksen siisteys, tupakointi, ilmanvaihto, lämpö- ja kosteusolosuhteet, radon, valaistus ja melu.
Kosteusvaurioista johtuvan mikrobikasvun lisäksi tyypillisiä epäpuhtauksien lähteitä ovat materiaalipäästöt, mineraalikuidut, likainen ilmanvaihtojärjestelmä ja poikkeavat hajut kuten esimerkiksi viemärinhaju.
Useat ongelmia aiheuttavat epäpuhtaudet ovat kaasumaisia yhdisteitä tai pieniä hiukkasia, jotka kulkeutuvat helposti ilmavirtojen mukana. Sisäilmasto-ongelmien syyn selvittäminen ei aina ole helppoa, koska mahdollisia epäpuhtauslähteitä on useita.
Kaupunkikonsernin kiinteistöissä havaitut sisäilmaongelmat ovat monitahoisia ja tästä syystä ongelmien ratkaisu edellyttää aktiivisia toimenpiteitä ja yhteistyötä. Päävastuu turvallisista ja terveellisistä kiinteistöistä on kiinteistön omistajalla. Sisäilmaongelmien ratkaisussa on kysymys haastavasta moniammatillisesta yhteistyöstä. Ratkaisujen löytäminen edellyttää erilaisten näkökulmien ja työkäytäntöjen yhteensovittamista sekä pitkäjänteistä työskentelyä.
Sisäilmaongelman ratkaisuprosessi
Prosessin eteneminen ja vastuut riippuvat siitä, onko kyseessä Imatran kaupungin tytäryhteisön, Mitra Imatran Rakennuttaja Oy:n, omistama rakennus vai ulkopuoliselta vuokrattu tila.
Perusperiaate on, että rakennuksen omistaja vastaa rakennuksen ylläpidosta.
1) Vuokratiloissa ensisijainen vastuu rakennuksen kunnon selvittämisessä on tilojen omistajalla eikä konsernihallinnolla tai Mitralla.
2) Kaupunkikonsernin omistamien kiinteistöjen tutkimisesta vastaa Mitra.
Tutkimukset sisäilmaongelmien tutkimiseen tilataan erikoistuneilta konsulteilta. Tutkimuksia ja selvityksiä tekevällä asiantuntijalla on oltava tarvittava pätevyys terveyshaittaa aiheuttavien kemiallisten, fysikaalisten ja biologisten tekijöiden selvittämiseksi. Jokaisen rakennuksen tutkimustarpeet ja -laajuus arvioidaan tapauskohtaisesti.
Esitetyt korjaustapavaihtoehdot ovat kompromissi korjaustyön laajuuden ja korjausten kustannusten välillä kuitenkin niin, että ohjeita noudattamalla voidaan taata käyttäjille terveelliset tilat. Korjaussuunnitelmat tilataan pätevöityneeltä suunnittelijalta ”Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta, YM2/601/2015”.
Sisäilmatyöryhmä
Sisäilmatyöryhmän tehtävänä on kehittää yhteisiä toimintatapoja ja luoda menettelytapoja sisäilmaongelmien käsittelyyn ja ratkaisemiseen.
Jos epäilet kärsiväsi sisäilmaongelmasta kaupungin tiloissa
- Ota yhteyttä kouluterveydenhoitajaan (oppilaat ja huoltajat), työterveyteen (henkilöstö). Sisäilmatyöryhmä saa viralliset määrät oireilevista henkilöistä ja ongelmatiloista tätä kautta.
- Jos oireet eivät helpotu tehtyjen korjaustoimenpiteiden jälkeen, olkaa uudelleen yhteydessä terveydenhoitajaan/työterveyteen.