Kuva
UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -kandidaatti -logo

Imatra on asettanut tavoitteensa kohti UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -statusta

Tiedote
17.2.2023 13:26
Tällä hetkellä suunnitellaan toimenpiteitä, joilla tavoitteisiin päästään.

Tavoitteet ja esitys kaupungin toimintasuunnitelmasta luovutetaan UNICEFille seurantatapaamisessa huhtikuussa. UNICEF perehtyy suunnitelmaan tapaamisen jälkeen ja antaa kaupungin toimenpiteille viimeistelyohjeita. Suunnitelman hyväksynnän jälkeen alkaa todellinen työ kohti asetettuja tavoitteita ja kohti Lapsiystävällinen kunta -statusta. Aikaa toimenpiteille on kaksi vuotta.

Toimenpiteet lasten oikeuksien kehittämiseksi Imatralla tulevat koskemaan laajasti kaupungin toimintaa aina ruohonjuuritasolta päätöksentekoon asti.

- Jotta pystymme edistämään lasten oikeuksia Imatralla, tulee olla tieto siitä mitä lapsen oikeudet ovat. Tämä on oikeastaan koko lapsiystävällisen kunnan idea. Myös lasten mahdollisuutta vaikuttaa ja osallistua aiempaa enemmän kaupungin kehittämiseen tullaan lisäämään, Imatran Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori Kirsi Mäyrä toteaa.

  1. LAPSEN OIKEUDET KUNNAN RAKENTEISSA: kunnan viranhaltijat, työntekijät, luottamushenkilöt ja keskeiset sidosryhmät on perehdytetty lapsen oikeuksiin. Lapsen oikeudet ovat osana kunnan perehdytysohjelmia.
  2. LAPSEN ETU: lapset ryhmänä. Lapsivaikutusten arvioinnin (LAVA) käyttöönoton ja systemaattiseen toteuttamisen tueksi on kunnassa käytössä selkeät ohjeistukset. Lapsivaikutusten arviointia tekee yhdessä pätevien ammattilaisten joukko.
  3. OIKEUS ELÄMÄÄN JA KEHITTYMISEEN: kunta varmistaa, että jokaisen lapsen elämässä on vähintään yksi turvallinen aikuinen, johon lapsi voi luottaa ja joka tukee lasta kasvussa ja kehityksessä.
  4. IMATRALAISTEN LASTEN VALITSEMA TAVOITE: lapsille suunnatuissa palveluissa ehkäistään kiusaamista ja edistetään yhteisöllisyyttä. Lisäksi lasten kasvuympäristöissä edistetään lasten tunne- ja vuorovaikutustaitoja.
  5. OSALLISUUS: kaupunkiympäristön suunnittelussa selvitetään ja otetaan huomioon lasten kokemuksia ja näkemyksiä. Näin toimitaan prosessin eri vaiheissa ja eri suunnittelutehtävissä, kuten maankäytön suunnittelussa ja kaavoituksessa sekä muuten julkisia tiloja suunniteltaessa.

Imatra.fi/UNICEF Lapsiystävällinen kunta -malli

Tavoitteet ovat muodostuneet viime vuonna toteutetun laajan nykytilan alkukartoituksen perusteella. Tavoitteet päättää Lapsiystävällinen kunta -mallin koordinaatioryhmä, johon kuuluu kaupungin luottamushenkilöitä ja työntekijöitä, Imatran seurakunnan, Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Pelastakaa Lapset ry:n, Etelä-Karjalan Hyvinvointialueen, Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu ry:n sekä lasten ja nuorten edustajat.

Lisätietoja:

Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori Kirsi Mäyrä, Imatran kaupunki, p. 020 617 2248, kirsi.mayraatimatra.fi (kirsi[dot]mayra[at]imatra[dot]fi)

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.