Kuva
Liisa Puska, Veikko Puska ja Maili Hanski.
Vuoden vanhusteko-palkinnon 2024 saaja Maili Hanski yhdessä viime vuoden palkittujen Liisa ja Veikko Puskan kanssa Vanhustenviikon juhlassa.

Imatran Vuoden vanhusteko-palkinto ojennettiin Maili Hanskille

Tiedote
9.10.2024 14:30
Kaupunki haluaa palkinnolla kiinnittää huomiota ikäihmisten asioihin ja kannustaa heitä tukevia toimijoita.

Vuoden vanhusteko-palkinto myönnetään nyt toista kertaa. Kaupunki haki ehdokkaita julkisella haulla ja vanhusneuvosto päätti palkittavan saatujen ehdotusten perusteella. 

Maili Hanski on tehnyt pitkäjänteistä työtä erityisesti veteraanien parissa ja on auttanut paljon heikommassa asemassa olevia, muun muassa päihdeongelmista kärsiviä, vanhuksia. Häntä ehdotettiin palkinnon saajaksi viime vuonnakin.

—Palkinto herättää kiitollisuutta siitä vapaaehtoistyöstä, jota olen tehnyt, Maili Hanski kiittää.

Lilla Saaristo, Sirpa Hämäläinen ja Maili Hanski Vanhustenviikon juhlassa 2024.
Vanhusneuvoston puheenjohtaja Lilla Saaristo ja neuvoston jäsen Sirpa Hämäläinen ojensivat palkinnon Maili Hanskille Vanhustenviikon juhlassa 9.10. Karelia-salissa.

Aktiivinen Maili on tuttu monelle imatralaiselle ikäihmiselle

— Miulle tärkeää on arkisissa asioissa auttaminen. Olen kutsunut ihmisiä kotiini ja saanut vielä vanhemmalla iällä ystäviä. Kotona keittiössä on mukavampi rupatella ystävien kanssa, Hanski kertoo.

Ensi vuonna 80 vuotta täyttävä Maili on eniten ollut mukana veteraanitoiminnassa. Imatran rintamaveteraanien puheenjohtajana hän toimi noin 15 vuotta sen lakkauttamiseen saakka vuoteen 2024.

Jo ennen korona-aikaakin yhteisten kokoontumisten vähennyttyä ja loputtua, Maili järjesti paljon henkilökohtaisia tapaamisia rintamaveteraanien kanssa.

— Olen muistanut heitä jouluna, syntymäpäivinä ja veteraanipäivinä. Olen tykännyt käydä tervehdyskäynneillä. Edelleen käyn kolmen rintamaveteraanin luona säännöllisesti Imatralla, yksi heistä on veteraani ja kaksi veteraanin leskeä. Olen pitänyt tärkeänä, että he, jotka eivät enää pääse itse liikkumaan, myös heitä tavataan, hän sanoo.

Käynneillä on jopa tanssittu haitarin tahdissa syntymäpäivinä, mutta loppuaikana vapaaehtoistyö veteraanien kanssa on ollut enemmän hyvästien jättämistä. 

— Olen saanut paljon ystäviä ja tietoa heiltä kulttuuriperimästä sekä oppinut miten ihminen on vähillä eväillä selvinnyt vaikeista ajoista.
Mailille on ollut tärkeää kotirintaman ja naisten esille nostaminen. Mailin äiti oli sotilaskotisisarena ja isä sotamiehenä rintamalla.

— Aikanaan en ehtinyt vanhempiani palvella. Ehkä jotain huonoa omaa tuntoa koin ja tämä vapaaehtoistyö on kiitollisuuden osoitus myös heille, hän miettii.
Veteraaniyhdistysten yhdistettyä Tammenlehvän perinneliittoon, on Maili sen Imatran paikallistoiminnassa aktiivisesti mukana.

Viimeisimpänä Maili meni tänä syksynä mukaan Vanhustyön keskusliiton Vahvike-linjan vapaaehtoistyöntekijäksi. Kyse on vanhusten yksinäisyyden torjumisesta puhelinpalveluna. 

— Olen ollut aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja tuonut siellä mielenterveyskuntoutujien ja päihdeongelmaisten asioita. 

Velvollisuuteni vanhusneuvoston jäsenenä on pyrkiä auttamaan.

— Työni on ollut yhteydenpitoa päättäjiin. Olen kirjoitellut vanhusasiainvaltuutetulle, kansanedustajille ja ministereille, Maili mainitsee.
— Imatralla on ennaltaehkäisevään vanhustyöhön hyvin tekijöitä. Mutta kyllähän Suomessa on liian moni vanhus yksin kotona, vaikka ei ehkä kykenisi. Se on ehkä se isoin ongelma, johon ei kunnolla ole varauduttu. Liian kauan pitää selviytyä kotona, kun hoivapaikkoja ei ole riittävästi. Mutta olen iloinen, että Imatralla on paljon aktiivisia eläkejärjestöjä, joiden tapaamisissa pääsee ystäviä kohtaamaan. 

Lisätietoja:

Lilla Saaristo, Imatran vanhusneuvoston puheenjohtaja, p. 050 514 6400, lilla.saaristoatimatra.fi (lilla[dot]saaristo[at]imatra[dot]fi)
Heikki Laine, Imatran vanhusneuvoston sihteeri, p. 020 617 2321, heikki.laineatimatra.fi (heikki[dot]laine[at]imatra[dot]fi)
 

Imatran vuoden 2024 vanhusteko -palkinto jaettiin Vanhustenviikon juhlassa 9.10. Kulttuuritalo Virran Karelia-salissa. Palkinnon arvo on 500 euroa. Palkinnon myöntämisestä päättää vanhusneuvosto.

Vuoden vanhusteko-palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2023.

Vanhuksia imatralaisista on yli 15 prosenttia, eli noin neljä tuhatta. Vanhuksina pidetään yleensä 75 vuotta täyttäneitä.

Kommentit

Tuula Moilanen
Keskiviikko
09/10/2024
21:15

Tämäpä meni juuri niin kuin…

Tämäpä meni juuri niin kuin pitikin. Miekin Mailia äänestin :)

15
17

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.