Arvioinnin tehtävänä on oppimisen tukeminen ja ohjaaminen sekä osaamiselle ja oppimiselle asetettujen tavoitteiden saavuttamisen näkyväksi tekeminen. Uuden opetussuunnitelman mukaan myös opiskelijan laaja-alaista osaamista tulee arvioida osana formatiivista ja summatiivista arviointia.
Opiskelijan edistymistä arvioidaan monipuolisesti koko opintojakson/kurssin ajan. Arvosana annetaan opintojakson/kurssin päätyttyä.
Kunkin oppiaineen pakolliset ja valtakunnalliset valinnaiset opinnot/syventävät kurssit arvioidaan numeroin 4-10. Muiden valinnaisten opintojen/soveltavien kurssien arviointina käytetään suoritusmerkintää (S=hyväksytty, H=hylätty).
Kesken oleva opintojakso/kurssi merkitään koulun tietojärjestelmään P-kirjaimella. Puuttuvat suoritukset (P) tulee tehdä opintojakson/kurssin uusintapäivään mennessä. Jos puuttuvia suorituksia ei hoideta määräajassa tai opintojakso/kurssi keskeytyy muusta syystä, merkitään K = opintojakso/kurssi keskeytetty. Keskeytetty opintojakso/kurssi täytyy suorittaa kokonaisuudessaan uudelleen!
Hylättyä opintojaksoa/kurssia (4) opiskelijalla on mahdollisuus yrittää korottaa kerran uusintakuulustelussa tai käymällä opintojakso/kurssi uudelleen. Hyväksytysti suoritettua arvosanaa on mahdollisuus yrittää korottaa korotuskuulustelussa tai käymällä opintojakso/kurssi uudelleen. Erillisiä korotuskuulustelutilaisuuksia järjestetään kahdesti: elokuussa (edellisen kevätlukukauden arviointi) ja tammikuussa (edellisen syyslukukauden arviointi). Päivämäärät löytyvät opinto-oppaasta.
Korotuskuulusteluun ilmoittaudutaan Wilman kautta suoraan opintojakson/kurssin opettajalle viimeistään viikkoa eli 7 päivää ennen koetta. Hyväksytyn arvosanan korottaminen koskee kyseisen lukuvuoden arvosanoja ja vain numerolla arvioituja opintojaksoja/kursseja. Opintojakson/kurssin uusimisesta on järkevää neuvotella etukäteen aineenopettajan tai opinto-ohjaajan kanssa. Opintojakson/kurssin arvosanaksi tulee parempi saaduista arvosanoista.
Aineen oppimäärä on hyväksytty, kun kyseisen aineen pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista opinnoista on hylättyjä arvosanoja enintään seuraavasti:
Opiskelijan opiskelemat pakolliset ja valtakunnalliset opinnot | Hylättyjä opintoja enintään |
2–5 opintopistettä | 0 |
6–11 opintopistettä | 2 |
12–17 opintopistettä | 4 |
18 opintopistettä tai enemmän | 6 |
Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy opiskelijan opiskelemien pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen arvosanojen opintopisteiden mukaan painotettuna aritmeettisena keskiarvona.
Aineen oppimäärä on hyväksytty, kun kyseisen aineen pakollisista ja valtakunnallisista syventävistä kursseista on hylättyjä kurssiarvosanoja enintään seuraavasti:
Aineen oppimäärän pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien lukumäärä | Hylättyjä arvosanoja voi olla korkeintaan |
1–2 kurssia | 0 |
3–5 kurssia | 1 |
6–8 kurssia | 2 |
9 kurssia tai enemmän | 3 |
Oppiaineen oppimäärässä ovat mukana kaikki opiskelijan arvioidut pakolliset ja opetussuunnitelman perusteissa määritellyt valtakunnalliset syventävät kurssit, eikä mitään niistä voi jälkikäteen poistaa.
Oppiaineen lopullisen arvosanan perustana on pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien arvosanojen keskiarvo, jota opettaja voi harkintansa mukaan korottaa. Opiskelija voi yrittää korottaa saamaansa päättöarvosanaa tenttimällä kyseisen aineen koko oppimäärän. Mikäli opiskelija osoittaa erillisessä kuulustelussa suurempaa kypsyyttä oppiaineen hallintaan kuin opintojaksojen/kurssien arvostelusta määräytyvä oppiaineen arvosana edellyttää, tulee arvosanaa korottaa.
Opinto-ohjauksesta (OP1 ja OP2) annetaan suoritusmerkintä.
Opiskelija on suorittanut lukion oppimäärän silloin, kun hän on suorittanut opinto-ohjelmaansa kuuluvien aineiden oppimäärät hyväksytysti ja lukion vähimmäisopintopistemäärä 150 opintopistettä /vähimmäiskurssimäärä 75 kurssia.
Lukion päättötodistuksen arvioinnissa numeroarvosanoin arvioidaan kaikki pakollisten oppiaineiden oppimäärät sekä valinnaiset vieraat kielet. Opinto-ohjauksesta annetaan suoritusmerkintä. Mikäli opiskelija pyytää, hän on oikeutettu saamaan suoritusmerkinnän liikunnasta ja sellaisista oppiaineista, joissa opiskelijan suorittama oppimäärä käsittää vain kaksi opintopistettä/yhden kurssin sekä valinnaisista vieraista kielistä, mikäli opiskelijan suorittama oppimäärä niissä käsittää korkeintaan neljä opintopistettä/ kaksi kurssia. S-merkintää on itse pyydettävä ennen lukion päättötodistuksen saamista.
Päättötodistukseen vaadittavat opinnot/kurssit on suoritettava opintojen päättyessä syksyllä 15.11. mennessä ja keväällä 30.4. mennessä. Lisäaikaa suorituksille voi antaa rehtori, lähinnä terveydellisillä perusteilla.
Ylioppilastodistuksen voi saada vain lukion päättötodistuksen saanut opiskelija.
Jos opiskelija ei perustellun syyn vuoksi pysty osallistumaan opintojakson/kurssin päättöpäivään, opettaja ohjeista pyynnöstä korvaavasta suoritustavasta.
Mikäli opintojaksosta/kurssista saa hylätyn arvosanan, uusintakuulusteluun voi osallistua yhden kerran. Suoritun on tehtävä opintojakson/kurssin päättymistä seuraavassa uusintakuulustelussa. Hylätyn opintojakson tai kurssin voi suosittaa myös käymällä kurssin uudelleen.
Uusintakuulustelussa voi tehdä yhden kokeen kerrallaan. Kuulusteluun ilmoittaudutaan Wilman kautta vähintään kolme päivää ennen koetta. Päivämäärät löytyvät opinto-oppaasta.
Uusintakuulustelussa voi tehdä ainoastaan yhden opintojakson/kurssin kokeen. Kuulusteluun ilmoittaudutaan Wilman kautta suoraan kurssin opettajalle viimeistään kolme päivää ennen koetta. Uusintakuulustelupäivien päivämäärät ovat opinto-oppaassa.