Kuva
Matti Luostarinen Vuoksen rannalla. Kesäinen sää.
Matti Luostarinen aikoo aloittaa kesälomansa 12 viikon oleilulla autiolla saarella. "Meillä on mökki saaressa. Kesän vietämme siellä. Syksyllä katsotaan sitten asioita uudestaan", hän kertoo.

Matti Luostarinen jää eläkkeelle yli 40 vuoden työuran jälkeen

Tiedote
8.6.2023 15:10
Metsä-Mattina tunnettu metsätalousinsinööri on imatralaisille tuttu virkamies. Nyt on vuoron vaihdon aikana: seuraajana aloittaa Teemu Viljakainen.

Metsätalousinsinööri Matti Luostarinen saapuu tapaamiseen ja pahoittelee heti alkuun: puhelin soi, ja hänen on vastattava.

Soittaja tiedustelee mahdollisuutta kaataa tontin reunallaan olevia puita polttopuukäyttöön.

Mutta sepä ei haittaa. Puhelussa nimittäin tiivistyy jotain olennaista Luostarisen työstä kaupungilla – asiakaspalvelu.

— Parhaimmillaan on käynyt niin, että yhden puhelun aikana on tullut 29 vastaamatonta puhelua, hän naurahtaa.

Yleisimmin soittaja kysyy lupaa kaataa kaupungin maalla olevan puun.

— Imatralaiset ovat hirveän kuuliaista väkeä. Kokemukseni mukaan varkauksia ei metsissä juuri tehdä. Jos joku on joskus kuusen varastanut, asiakaspalvelussa on joulun jälkeen odottanut vanhan ihmisen vapisevalla käsialalla kirjoitettu anteeksipyyntökirje.

Lisäksi puheluja tulee paljon yhdistysten ja seurojen edustajilta. He kyselevät mahdollisuutta risusavottaan.

Mutta palataan siihen asiaan myöhemmin.

Ismo Tuomisto (vas.), Matti Luostarinen ja Seppo Knuuttila istuvat metsässä kesken savotan.
Ismo Tuomisto (vas.), Matti Luostarinen ja Seppo Knuuttila tauolla. Tuomisto ja Knuuttila tekivät keväällä puusavottaa kaupungin metsässä. 

Yhteistyö urakoitsijoiden kanssa on sujunut saumattomasti

Luostarisella on takanaan lähes 41 vuoden mittainen ura kaupungin metsätalousinsinöörinä.

Hänen vastuullaan ovat kaupungin metsät: tällä hetkellä noin 1800 hehtaaria, joista metsätalousmaata on noin 500 hehtaaria.

Niiden hoidosta, kasvatuksesta ja myynnistä hän on huolehtinut vuosikymmenten ajan.

— Se osa työstä on periaatteessa pysynyt samana alusta lähtien. Tehtaat tarvitsevat puuta samaan tapaan nyt kuin 40 vuotta sitten, hän sanoo.

Toisaalta kaikki on kuitenkin muuttunut. Luostarisen aloittaessa kaupungilla työskenteli neljä omaa metsuria ja puukaupat tehtiin hankintahakkuina.

Jo pitkään kaupat tehty pystykauppana eikä omia metsureitakaan ole ollut vuosikausiin. Sen sijaan työt teetetään urakoitsijoilla.

— Heitä ei voi kuin kiittää: ammattitaito, paikallistuntemus ja sitoutuminen ovat todella hyvää, mikä on helpottanut myös omaa työtäni. Todella iso kiitos heille.

Risusavotat ja maisemahoitopalstat Luostarisen ideoita

Mutta palataanpa siihen risusavottaan.

Luostarinen on työvuosiensa aikana luonut mallin, jossa yhdistysten ja seurojen edustajat voivat yhdistykselleen toimintarahaa risusavotalla.

Toinen mainitsemisen arvoinen toimintatapa on Luostarisen malli jakaa kuntalaisille maisemahoitopalstoja polttopuupalkalla.

— Näiden asioiden toivoisin tietysti jatkuvan minunkin aikani jälkeen. Se on mielestäni win-win-tilanne, maisema paranee ja kaikki osapuolet hyötyvät.

Toki seuraajalla on vapaat kädet toteuttaa työtä parhaaksi katsomallaan tavalla, hän jatkaa.

— Luulen, tai oikeastaan tiedän, että ainakin digidigihommat alkavat metsäpuolella sujua aikaisempaa paremmin meikäläisen poisjäännin jälkeen. Se on varmasti edistysaskel, hän hymyilee.

Luostarinen jää kesälomalle perjantaina 9.6. Hän palaa kaupungintalolle syyskuussa kahden viikon ajaksi, ja sen jälkeen alkavat ansaitut eläkepäivät.

Lisätietoja:

Metsätalousinsinööri Matti Luostarinen, matti.luostarinenatimatra.fi (matti[dot]luostarinen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4452

12.6. alkaen metsätalousinsinööri Teemu Viljakainen, teemu.viljakainenatimatra.fi (teemu[dot]viljakainen[at]imatra[dot]fi)p. 020 617 4452

Luostarisen seuraajana aloittaa metsätalousinsinööri Teemu Viljakainen

Imatralta kotoisin oleva Viljakainen on työskennellyt pitkään Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen palveluksessa.

— Nyt on hienoa päästä työskentelemään kotikulmilla, vaikka kaukana en aikaisemminkaan ollut. Kiinnostus metsätyöhön on kova ja tässä työssä näkökulma on hieman erilainen kuin aikaisemmin, Viljakainen kertoo.

Viljakaisen ensimmäinen työpäivä Imatran kaupungilla on maanantaina 12.6.