Syksy on hyvää aikaa karsia kaduille rönsyilevät puut ja pensaat
Tonteilla oleva kasvillisuus kuuluu kaupunkikuvaan. Kasvit tuottavat silmäniloa, vaimentavat melua ja sitovat pölyä. Liian korkeiksi tai liian leveiksi kasvamaan päässeet istutukset voivat kuitenkin aiheuttaa vaaraa liikenteelle, estää liikennemerkkien, katujen nimikilpien ja tonttiliittymien näkyvyyttä sekä haitata katujen kunnossapitoa.
– Saamme säännöllisesti asukkailta yhteydenottoja liikkumista ja liikennettä haittaavasta kasvillisuudesta. Pahimmissa paikoissa myöskään katujen kunnossapidossa käytettävät koneet eivät mahdu hoitamaan väyliä, kertoo kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen Imatran kaupungilta.
Siistimällä puut ja pensaat omalta tontilta jokainen voi osaltaan edesauttaa turvallista liikkumista ja katujen kunnossapitoa.
Kasvillisuuden karsiminen osaksi syystöitä
Pihan syystöinä on hyvä käydä läpi kulkuväyliä reunustavat istutukset ja karsia puut ja pensaat, jos niiden oksat ovat kasvaneet katualueen puolelle.
– Talven tullen myös lumen paino voi aiheuttaa kasvillisuuden rönsyilyä katualueille. Puiden ja pensaiden karsiminen ajoissa pitää kasvillisuuden aisoissa, toteaa Luhtanen.
Karsimisen jälkeen puutarhajätteen, kuten risut, voi hävittää omaan kompostiin tai kuljettaa puutarhajätettä vastaanottavalle Hyödyksi-asemalle.
– Oksasilpun kerääminen kannattaa tehdä nopeasti, jotta se ei tuki ojien rumpuja runsaiden syyssateiden aikana, vinkkaa kunnossapitoinsinööri Kaisa Pohjola Imatran kaupungilta.
Kasvillisuuden karsimisessa ja siistimisessä turvallisuus on ehdottoman tärkeää. Esimerkiksi puiden kaatamisessa ja korkealla olevien isojen oksien leikkaamisessa on hyvä käyttää apuna ammattilaista.
Tonteilla kasvavien puiden ja pensaiden hoito- ja kunnossapitovastuu on aina kiinteistön haltijalla tai tontinomistajalla
Mikäli kiinteistönhaltija tai tontinomistaja ei ole huolehtinut kasvillisuuden karsimisesta, kaupunki voi huomauttaa kiinteistöä kadulle ulottuvasta kasvillisuudesta.
– Jos kiinteistö ei huomautuksen jälkeenkään karsi kasvillisuutta riittävästi, kaupunki huolehtii työn tekemisestä ja laskuttaa työstä kiinteistöä, sanoo Luhtanen.
Vain omalla tontilla kasvavia tai oman tontin puolelle ulottuvia puiden oksia saa karsia. Jos puu kasvaa naapurin tontilla, sen oksien poistamisesta tulee neuvotella naapurin kanssa. Puiden ja pensaiden hoito- ja kunnossapitovastuun lisäksi myös ojien perkaaminen on tontinomistajan vastuulla.
Lisätietoja:
kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen, Imatran kaupunki, erika.luhtanenimatra.fi (erika[dot]luhtanen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4704
kunnossapitoinsinööri Kaisa Pohjola, Imatran kaupunki, kaisa.pohjolaimatra.fi (kaisa[dot]pohjola[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4424
Muokattu 1.10.2024 kello 10.21: Lisätty tieto, että myös ojien perkaaminen on tontinomistajan vastuulla.
Kirjoita kommentti