Kuva
Kuninkaan puhe -näytelmän näyttelijät skoolaavat lavalla. Asut 1930-luvun, käsissä shampanjalasit.
Lotta Lindroos (vas.), Kari Kinnari, Ville Lamberg, Hanna Kaskela, Timo Rissanen, Aki Honkatukia, Marko Kurikka ja Antti Laine.

Teatteri Imatran Kuninkaan puheen ensi-ilta lauantaina 10.9.

Tiedote
6.9.2022 14:29
Kuninkaan puheessa seurataan Iso-Britannian kuningas Yrjö VI:n kasvua kuninkaaksi. Vaikeuksia tuovat kuninkaan vaikea puhevika sekä lähestyvä suursota Euroopassa.

Teatteri Imatrassa vietetään lauantaina 10.9. Kuninkaan puhe -draaman ensi-iltaa.

Näytelmä kertoo Iso-Britannian kuningas Yrjö VI:stä, joka nousee valtaan veljensä luovuttua kruunusta.

Sopeutuminen kansanyhteisön johtajaksi ei ole helppoa. Kuningas kärsii änkytyksestä, mikä tekee julkisista esiintymisistä vaikeita. Lisähaasteita tuo Euroopan kiristyvä ilmapiiri – eletään nimittäin 1930-luvun loppupuolta, ja Eurooppa on sekaisin Adolf Hitlerin noustua valtaan.

Kuninkaalla on rinnallaan kaksi vankkumatonta tukijaa: vaimo Elizabeth sekä kuninkaan puheterapeutiksi ryhtyvä työtön näyttelijä Lionel Logue.

Se riittää, ja siinä on koko näytelmän ydin, sanoo ohjaaja Raija-Sinikka Rantala.

—Kun ihmisellä on joku, joka uskoo muutoksen mahdollisuuteen, se riittää. Inhimillisyyden voima on valtava.

Ytimeen teos osuu myös ajankohtaisuudellaan.

—Euroopassa soditaan ja mahdollisuus maailmanlaajuiseen konfliktiin on koko ajan ovella. Samoja teemoja käsitellään myös näytelmässä.

Lavalla nähdään myös teatterinjohtaja

David Seidlerin tositaustainen tarina on tullut maailman mitassa tunnetuksi elokuvaversiostaan.

Rantala kannustaa katsojia tulemaan teatteriin, vaikka elokuvan olisikin nähnyt.

—Teatterin vahvuus on inhimillisyys. Näytelmän älykäs huumori syntyy ihmisten välisistä tilanteista, jotka paljastavat tunnistettavia inhimillisiä heikkouksiamme. Emme naura heille, vaan nauramme meille.

—Teatteri ei kaunistele vaan kertoo asioista niin kuin elämä on. Näytelmässä käsitellään inhimillisiä asioita, ongelmiakin, joita meillä kaikilla on. Kun niitä pääsee teatterin katsomossa tarkastelemaan armollisen välimatkan päästä, se antaa kykyä käsitellä asioita, Rantala pohtii.

Teatteri Imatran tutut näyttelijät nähdään lavalla sellaisissa rooleissa, joissa heitä ei ole totuttu näkemään, Rantala kertoo. Poikkeuksellista on myös teatterinjohtaja Timo Rissasen päärooli.

—Lisäksi olemme tehneet teknisesti ratkaisuja, joita ei ole tässä talossa aikaisemmin nähty. Teknisen puolen tekijöille tämä on ollut oikea työvoitto.

Kuninkaan puheen ensi-iltaa vietetään Teatteri Imatran suurella näyttämöllä lauantaina 10.9. kello 16. Esitykset jatkuvat joulukuulle saakka.

Lisätietoja:

Ohjaaja Raija-Sinikka Rantala, p. 050 511 0154