Kuva
Koira ja teatterinjohtaja istuvat sohavlla.
Rissasen 7-vuotias Diva-koira on tuttu näky teatterissa. "Diva on minulle jaksamisen kannalta tärkeä. Sellainen ilon tuoja," Rissanen sanoo.

Timo Rissanen juhlii 35-vuotista uraansa – ”Täällä on ollut hyvä työskennellä”

Tiedote
21.10.2022 09:16
Teatteri Imatran johtaja Timo Rissanen pitää aikaansa Imatralla onnistuneena. Ensi keväänä tiedossa on uran sadas ohjaus.

Teatterin johtaminen on sadomasokistista hommaa, naurahtaa teatterinjohtaja Timo Rissanen. Näin hänelle on todennut eräs tuttu teatterinjohtaja. Rissanen allekirjoittaa väitteen täysin.

Hän perustelee: Imatralla teatterin henkilökunta on pieni, joten teatterinjohtajan kontolla on paljon sellaista, mitä varten isommissa teattereissa on palkattu henkilöstöä.

Rissanen vastaa taiteellisesta suunnittelusta, taloudesta ja henkilöstöstä. Hän siis esimerkiksi ohjaa, aikatauluttaa, valitsee näytelmiä, etsii vierailevia näyttelijöitä, suunnittelee, tekee budjetit, ohjeistaa, etsii vierailevia ohjaajia, etsii sijaisia – ja tänä syksynä myös näyttelee.

Jokin siinä kuitenkin viehättää. Jopa niin paljon, että Rissanen viihtynyt Teatteri Imatran johtajana yli 10 vuotta.

—Se jokin on tämän teatterin hyvä henki. Ihmiset tekevät työtä sydämestään, meillä on ollut paljon menestyksiä ohjelmistollisesti kuin muutenkin. Täällä on ollut hyvä työskennellä.

Teatteria tehdään yleisölle

Rissasen aikana Imatralle on noussut kokonaan uusi teatteritalo.

Se on poikkeuksellista, sillä uusia teattereita rakennetaan nykyisin harvoin.

Teatteri Imatralle oma, uusi talo oli kuitenkin elintärkeä. Toimivan talon ansiosta teatteri pystyy tekemään toimivaa, houkuttelevaa ja laadukasta teatteria.

—Meillä on velvollisuus tehdä sellaisia tuotantoja, joita ihmiset haluavat käydä katsomassa. Se onnistuu paremmin silloin, kun puitteet toimivat.

Rissanen tekee teatteria yleisölleen ja valitsee ohjelmistoon näytelmiä, joiden uskoo kiinnostavan katsojia.

Usein siinä on onnistuttu ja katsojatavoitteet ovat täyttyneet, monesti myös ylittyneet. Aina ei kuitenkaan voi onnistua.

—Teatteri on aaltoliikettä, Rissanen toteaa.

—Kokonaisuutena kuitenkin näen, että olemme onnistuneet. Asiakaskyselyjen mukaan katsojamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä.

Pitkästä aikaa näyttämöllä

Rissasella on takanaan vuosikymmen Imatralla ja yli kolme ja puoli vuosikymmentä alalla.

Kuinka pitkälle palo riittää?

—Tulevastahan ei kukaan tiedä. Toistaiseksi minulla ei kuitenkaan ole hinkua mihinkään muualle, hän sanoo.

Tänä syksynä Rissanen nähdään poikkeuksellisesti lavalla, kun hän juhlistaa yli 35-vuotista uraansa Bertien eli tulevan Kuningas Yrjö VI:n roolilla näytelmässä Kuninkaan puhe.

Viime vuosina Rissanen on nähty näyttämöllä harvoin. Edellisestä näyttelijäroolista on aikaa lähes viisi vuotta.

—Olen pitänyt tärkeänä sitä, että myös näyttelen, että tuntuma näyttelemiseen säilyy. En kuitenkaan usko, että ainakaan lähitulevaisuudessa näyttelen uudestaan. Ohjaustyöt sen sijaan jatkuvat.

Ensi keväänä Teatteri Imatran suurella näyttämöllä nähdään ranskalaisesta laulajadiiva Edith Piafista kertova näytelmä Piaf - Pikkuvarpunen.

Se on Rissasen sadas ohjaus.

Lisätietoja:

Teatterinjohtaja Timo Rissanen, timo.rissanenatimatra.fi (timo[dot]rissanen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 6645

 

Timo Rissasen ura teatterissa

Ensimmäiset näytelmät Rissanen esitti alle kouluikäisenä kotonaan Turussa: veli avusti, vanhemmat olivat katsomossa, isä kirjoitti kritiikkejä.

Palo teatteriin oli syttynyt, vaikka Rissasen suvussa ei ammattiteatterin tekijöitä ollutkaan.

Koulussa Rissanen liittyi näytelmäkerhoon, ja kun perhe muutti Helsinkiin, viikkorahat kuluivat Kansallisteatterin ja Helsingin kaupunginteatterin lippuihin.

13-vuotiaana Rissanen kolkutti Kansallisteatterin henkilökunnan ovea, pääsi sisälle ja tapasi muun muassa näyttelijälegendat, akateemikko Eeva-Kaarina Volasen ja Maija Karhin. Tutustuminen johti ystävyyteen, joka jatkui aina näyttelijättärien kuolemaan saakka.

Ylioppilaaksi pääsynsä jälkeen Rissanen opiskeli Lahden kansanopiston näyttämötaiteen linjalla, koulun ensimmäisellä vuosikurssilla. Lisäksi Rissanen on suorittanut opintoja Tampereen yliopistossa.

Ensimmäisen näyttelijäkiinnityksensä Rissanen sai Teatteri Jurkkaan vuonna 1985.

Lisäksi hän on työskennellyt näyttelijänä ja ohjaajana Varkauden teatterissa (1989–1992) sekä Riihimäen teatterissa (1992–2000).

Savonlinnan kaupunginteatteria hän johti vuosina 2001–2004.

Kiinnitysten välissä hän on työskennellyt freelancerina ja vieraillut ohjaajana muun muassa Jyväskylän kaupunginteatterissa, Turun Linnateatterissa, Tampereen Komediateatterissa, Aleksanterin teatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa.

Vuonna 2012 Rissanen kiinnitettiin Teatteri Imatran johtajaksi.

Rissanen on uransa aikana näytellyt lähes 50 roolia, kääntänyt useita näytelmiä ja tehnyt monia dramatisointeja. Ensi kevään Piaf on Rissasen sadas ohjaus.

Kommentit

Leena Pallaskari
Lauantai
26/11/2022
16:56

Kiitos Imatran teatteri…

Kiitos Imatran teatteri upeasta, laadukkaasta ja puhuttelevasta toteutuksesta tänään, la 26.11,2022 Kuninkaan puhe !❤️

Teatteriinne on aina nautinto tulla - kauempaakin!

Onnekkasta jatkoa!

193
196

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.