Mistä aloittaa?
Jos olet työtön, aloita työnhaku ilmoittautumalla työ- ja elinkeinotoimistoon työnhakijaksi TE-palveluiden verkkosivuilla tai puhelimitse. Vasta tämän jälkeen voit hakea erilaisia työttömyyteen liittyviä tukia omasta työttömyyskassasta tai Kelasta. Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen teette yhdessä suunnitelman TE-palveluiden työntekijän kanssa, miten sinun on paras edetä työnhaussasi, mitkä ovat vahvuuksiasi ja millaisia toiveita sinulla on. TE-palveluilla on velvollisuus tarjota nuorelle palvelua tai toimenpidettä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun työnhaku on alkanut. Palvelu parantaa nuoren mahdollisuuksia selviytyä työmarkkinoilla ja löytää työpaikka. Tällä tarkoitetaan nuorisotakuuta. Katso työttömyyteen liittyen lisätietoja tämän sivuston Työttömyys-osiosta!
Kaipaatko keskusteluapua ja ohjausta työllistymiseen? Jos olet opiskelija, voit kysyä neuvoja oman oppilaitoksesi opinto-ohjaajalta. Opiskelujen aikana tehdyssä työssä on tietty palkkamäärä, jonka saat tienata ilman, että se vaikuttaa opintotukeesi. Tutustu asiaan lisää Kelan verkkosivuilla, ettei sinulta peritä tukia takaisin.
Voit ottaa myös yhteyttä kaupungin aikuissosiaalityöntekijöihin, kun olet täyttänyt 18 vuotta. Aikuissosiaalityöntekijät neuvovat ja ohjaavat sinua eteenpäin asioiden hoitamisessa ja työllistymisessä. Lisäksi etsivä nuorisotyö ohjaa 15–28-vuotiaita työllistymiseen liittyvissä asioissa. Katso myös tämän sivun Mikä työ sopii minulle -osio!
Mistä työtä voi löytää? Mihin hakemuksessa kannattaa panostaa? Mitä haastattelussa ehkä kysytään?
Verkosta hakemalla löytää useita tahoja ja ohjeita työnhakuun liittyen. Kun valmistelet työnhakuun tarvittavia dokumentteja, huolehdi, että sinulla on kaikki hakemasi paikan pyytämät tiedot koottuna. Usein tarvitaan itse hakemuksen lisäksi ansioluettelo tai CV ja oma kuva. Joskus haussa voi olla eduksi portfolio, joka on itse tekemäsi kooste osaamisestasi. Ansioluetteloita, CV:ita ja portfolioita on yhtä montaa lajia kuin niiden tekijöitäkin – mieti, mikä on sinun kannaltasi paras juttu ja rakenna omannäköiset hakudokumentit. Työnhaku voi tuntua uuvuttavalta ja se voi viedä aikaa, mutta kun sinulla on perusdokumentit kunnossa, niitä on helppo muokata uudelleen kutakin hakemaasi työpaikkaa varten sopiviksi. Alla olevaan listaan on koottu paikkoja, joista saat hyviä vinkkejä.
Hae työpaikkoja ja löydä ohjeita työnhakuun, hakudokumenttien laatimiseen ja työhaastatteluun:
- Aarresaari – akateemiset rekrytointipalvelut
- Careerjet
- Kuntarekry
- Monster
- Nuorisotakuu
- Oikotie
- TE-palvelut (MOL)
- TE-palvelut, vinkkejä hakuun
- Uranus
- Uratie
Kun saat töitä, muista tehdä verokortti! Voit varata ajan verotoimistoon, soittaa tai tehdä itse verokortin verkossa. Sähköinen asiointi vaatii tunnistautumista esim. pankkitunnuksilla. Verohallinnon sivuilla on myös erilaisia laskureita, joilla voit esimerkiksi tarkistaa veroprosenttisi.