Kuva

Kaupungintalolla voi nyt ladata sähköautoja

Tiedote
6.10.2017 17:05
Kaupungille kilpailutetaan tämän vuoden puolella kumppaniyritystä, jolta Imatra vuokraa sähköautoja. Muina aikoina yrittäjä voi vuokrata autoja muillekin kuin Imatran kaupungille.

Imatran kaupungintalolla voi ladata sähköautonsa tästä päivästä alkaen. Kaupungintalon yläparkissa on kaksi sähköauton laturitolppaa. Molemmissa on kaksi latauspistettä. Sähkönmyynti kuuluu Fortumin vastuulle.

- Imatran kaupungin kanssa tehtävä yhteistyö on hyvä esimerkki siitä, miten voimme yhdessä kaupunkien kanssa edistää sähköistä liikennettä Suomessa, kertoo myyntijohtaja Sami Saarilahti Fortumilta.

Latauksen voi käynnistää joko tekstiviestillä tai rekisteröitymällä Fortumin asiakkaaksi, jolloin lataus onnistuu RFID-avaimella tai mobiilisovelluksella. Latauspisteillä voivat ladata käytännössä kaikki erilaiset sähköautot ja pistokehybridit. Latauksessa käytetään niin sanottua Type 2 -latausjohtoa, joka asiakkaalla on autossa mukana ja joka on vakiintunut julkisissa latauspisteissä käytettäväksi standardiksi.

Kaupungintalon alaparkissa oleva latauspiste on nyt yksinomaan kaupungin käytössä.

Kaupunki kokeilee sähköautoja

Ensi vuoden keväästä alkaen toinen kaupungintalon yläparkin tolppa tulee olemaan virka-aikana kaupungin omassa käytössä, sillä kaupunki on siirtymässä sähköautojen käyttöönottoon.

Imatran kaupunki harkitsee vuokraavansa myöhemmin 15 sähköautoa, joilla korvataan henkilökunnan omien autojen käyttöä työajoissa. Ensi viikolla kaupunki käynnistää hankintaa koskevan tietopyynnön, jolla kartoitetaan mahdollisia kumppaniyrityksiä. Toisin sanoen kaupunki etsii yhteistyökumppania autovuokrafirmoista.

- Me olemme vuokraajan asemassa. Toivomme, että yrittäjä vuokraa meille autot, ja virka-ajan ulkopuolella yritys voi vuokrata niitä muille tarvitsijoille. Roolimme on olla asiakas, mutta samalla olemme osa ekologista jakamistaloutta, kaupunginjohtaja Rami Hasu sanoo.

Tietopyynnön jälkeen kaupunki käynnistää virallisen kilpailutuksen.

- Tavoitteenamme on, että vuoden loppuun mennessä käynnistetään kilpailutus. Paljon riippuu autojen toimitusajoista, mutta toivomme, että ensimmäiset kaksi sähköautoa olisivat käytössämme jo ensi keväänä, vt. kaupungininsinööri Päivi Pekkanen toteaa.

Kaupunki testaa kahta autoa vuoden ajan. Sen jälkeen ratkaistaan, laajennetaanko kokeilua koskemaan 15 vuokra-autoa.

Sähköautojen vuokra on keskivertoautoa kalliimpaa, mutta kaupunki uskoo saavansa säästöä lähinnä energiakuluissa, sillä sähköautojen kulutus on noin viidennes perusautoista.

Imatran kaupunki teki viime kesänä näkyväksi jakamistalouden etuja yhdessä OP-ryhmä kanssa. Tämä yhteistyö ei sido kaupunkia, vaan vuokrafirmasta järjestetään avoin kilpailu.

Suuntaa Imatra sähköautokokeilulle näyttää myös kaupunginjohtaja Rami Hasu. Uuden kaupunginjohtajan työsuhdeautoksi on ostettu hybridi BMW 530e iPerformance, jossa on sekä sähkömoottori että nelisylinterinen TwinPower Turbo –bensiinimoottori.

Sähköautokokeilu pähkinänkuoressa

- Imatran kaupungilla on vireillä hanke, jonka työnimenä on Liikkumisen uudistaminen Etelä-Karjalan alueella.
- Hankkeelle haetaan TEKES:n rahoitusta.
- Hankkeeseen kuuluu neljä työpakettia, joista yhtenä on Imatran kaupungin hanke yhteiskäyttöisten sähköautojen käytönoton pilotoinnista.
- Imatran kaupunki hankkii pilotin ajaksi käyttöönsä kaksi yhteiskäyttösähköautoa yhdeksän tunnin ajaksi arkipäivisin. Iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina autot ovat kuntalaisten tai matkailijoiden käytettävissä tuntivuokraa vastaan.
- Vuokrauksesta vastaa autovuokraamoyritys, joka kilpailutetaan.

Lisätietoja:
Vt. kaupungininsinööri Päivi Pekkanen
p. 020 617 4418  6.10. kello 14-16.