Kuva

Imatra jatkaa vakaata taloudenpitoa

Tiedote
27.11.2017 20:33
Kaupunki resursoi muun muassa kesätyöseteleihin, Vuoksen kehittämiseen, koulujen digiloikkaan ja Kulttuuritalo Virran markkinointiin.

Imatran kaupunginhallitus on valmistellut talousarvion, jonka tavoitteena on, että vuosi 2018 jatkaa vakaata taloudenpitoa. Takana on jo yhdeksän ylijäämäistä tilikautta ja vuosi 2017 näyttäisi jatkavan samalla linjalla.

- Lähdimme valmistelemaan talousarviota terveen talouden tavoitteella. Nyt se näyttää toteutuvan, sillä talousarvio on ylijäämäinen ja vuosikate kattaa poistot, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen sanoo.

- Olen iloinen, kun olen nähnyt näin erinomaisesti toimivan talousarvioprosessin. Pystyimme viilaamaan ja tehostamaan toimintaa niin, että se tukee strategiaamme, kaupunginjohtaja Rami Hasu kiittelee.

Suurimpina haasteina talousjohtaja Kai Roslakka pitää tulevien vuosien suunnittelussa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriä (Eksote) sekä sote- ja maakuntauudistusta.

Valtuustoon menevään talousarvioehdotukseen on ensi vuoden toimintakatteeksi kirjattu on 150,7 miljoonaa euroa ja se on noin 125 000 euroa suurempi kuin vuoden 2017 talousarvion toimintakate.  Toimintakatteen suurin kuluerä on Eksoten maksuosuus 89,7 miljoonaa euroa.

Vuoden 2018 verotulojen kokonaismääräksi arvioidaan noin 104 miljoonaa euroa, mikä on 1 ,65 miljoonaa euroa vuoden 2017 toteutumaennustetta vähemmän. Verotulojen sisällä kunnallisverotuoton ennakoidaan laskevan 964 000 euroa.

Talousarvioesityksessä vuosikate on 8,3 miljoonaa euroa.

- Investointiosassa perusinvestointien kokonaismäärä on nettona yhteensä noin 8, 3 miljoonaa euroa. Elinkeinopoliittisiin investointeihin tehdään yhteensä 2,17 miljoonan euron suuruinen varaus. Perusinvestointien rahoittamiseksi uutta lainanottoa ei tarvita. Elinkeinopoliittisiin investointien rahoittamista varten voidaan uutta lainaa nostaa, Roslakka toteaa.

Perusinvestoinneista 6,2 miljoonaa euroa varataan kaupunki-infran kohteisiin. Peruskorjaus- ja uudisrakentamiskohteet täsmentyvät kaupunkikehityslautakunnan hyväksyessä erilliset työohjelmat.

Elinkeinopoliittisissa investoinneissa keskitytään aikaisemmin aloitettujen hankkeiden loppuunsaattamiseen. 

Imatralla on toimintaa ohjaavana linjauksena jo tehdyt päätökset koulu- ja päiväkotiverkoston uudistamiseksi. Kouluinvestointeihin liittyvät välittömät kustannukset vuodelle 2018 ovat yhtiön talousarviossa. Sen jälkeen, kun lopullisesti päätetään esimerkiksi rahoitusvaihtoehdoista, tehdään tarvittaessa uusia päätöksiä.

- Mutta kuitenkin niin, että tuo valtuuston palveluverkkolinjaus kaikilla rintamilla etenee, Roslakka toteaa.

 

Muutamia nostoja talousarvioesityksestä:

  • Imatranajojen ratainfraan 80 000 euron suuruinen varaus.
  • Kulttuuritalo Virran markkinointiin lisättiin resursseja ja siirrettiin myynti- ja markkinointi Imatra Base Camp Oy:n vastuulle. Kaupungin omien tapahtumien tuottamisvastuu siirtyy viestinnälle.
  • Koulujen digiloikan varmistamiseen osoitetaan lisäresursseja.
  • Kesätyöseteliä varten varataan 62 000 euroa.
  • Vauhditettiin omatoimikirjastoja (Rajapatsas 2018 ja Vuoksenniska 2019).
  • Imatran juhlavuoden tapahtumiin 2018 on talousarvioesityksessä 70 000 euron varaus. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle Vuoksen alueen kehittämistä juhlapäätökseksi.
  • Strategisena tavoitteena kehittää Imatrankoskea.

 

Kuva: Kaupunginhallitus istui viitenä päivänä työstämässä ensi vuoden talousarvioesitystä. Työ saatiin päätökseen maanantaina.

 

Lisätietoja:

Talousjohtaja Kai Roslakka, p. 020 617 2226, kai.roslakkaatimatra.fi (kai[dot]roslakka[at]imatra[dot]fi)

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen, p. 020 617 2280, anna.helminenatimatra.fi (anna[dot]helminen[at]imatra[dot]fi)