Kuva
Kysely sukupuolineutraaleista vessoista

Kyselyssä ei kannatusta vanhojen tilojen sukupuolineutraaleille vessoille

Tiedote
1.2.2018 13:45
Liikuntarajoitteisten vessat voivat toimia yhteisinä kaikille. Uusissa tiloissa voidaan varautua myös sukupuolineutraaleihin vessoihin.

 

Imatra kysyi kaupunkilaisilta pitäisikö julkisten rakennusten vessatilat muuttaa sukupuolineutraaleiksi. Kysely toteutettiin, koska vihreiden valtuustoryhmä esitti, et­tä kaupungin tiloihin tulisi järjestää sukupuolineutraalit wc-tilat.

Vastauksia annettiin lähes tuhat kappaletta, joista 875 kappaletta sähköisen kyselyn kautta.

Kyselyn perusteella Imatralla ei koeta tarpeelliseksi muuttaa nykyisten kiinteistöjen WC-tiloja sukupuolineutraaleiksi. Tätä mieltä oli 82,6 prosenttia vastaajista.

-Turvattomuuden tunne ja yksityisyys aiheuttivat huolta erityisesti vanhojen rakennusten ja koululaisten osalta. Myös mahdolliset kustannukset herättivät negatiivista keskustelua, jos vanhoja wc-tiloja lähdetään muuttamaan sukupuolineutraaleiksi, tilahallinta- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen kertoo.

Moni vastaaja oli kuitenkin sitä mieltä, että liikuntaesteisten wc-tilat voisivat toimia sukupuolineutraaleina vessoina vanhoissa tiloissa. Tätä mieltä olivat omissa lausunnoissaan myös vammais- ja vanhusneuvostot sekä Toimitilat Oy:n tekninen isännöinti. Nuorisovaltuusto puolestaan kannatti rajoituksetta aloitetta sukupuolineutraaleista vessoista.

Kyselyn tuloksia ja aloitetta käsitellään ensi maanantaina Imatran kaupunginhallituksessa. Hallitukselle esitetään, että vanhojen rakennusten wc-tilat säilytetään ennallaan, mutta liikuntaesteisten wc-tilat muutetaan sukupuolineutraaleiksi. Sitä mukaan, kun rakennuskanta uudistuu tai kohde peruskorjataan, tehdään tulevaisuudessa myös kohteeseen sukupuolineutraaleja wc-tiloja tavallisten sukupuolen mukaan eroteltujen vessojen lisäksi.

 

Kaupunginhallituksen esityslista julkistetaan torstaina iltapäivällä. Aiheesta enemmän listatekstissä, joka julkaistaan täällä 

 

 

Lisätietoja:

Tilahallinta- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen p. 020 617 4450, sami.turunenatimatra.fi

Hallintojohtaja Kaisa Heino, p. 020 617 2206, kaisa.heinoatimatra.fi