Imatralla tuotetaan kaukolämpöä hiilineutraalisti
Imatralaisista 58 prosenttia kuuluu Imatran Lämmön asiakaskuntaan, kaukolämpöverkoston kokonaispituus on noin 85 kilometriä ja kaukolämpöasiakkaita on 722. Maakaasuverkoston pituus on noin 63 kilometriä ja asiakkaita on 238.
Imatralle rakennettiin vuonna 2015 kolme uutta biolämpökeskusta ja uusi kaukolämmön siirtojohto Virasojalta Mansikkalaan ja Vuoksenniskalle. Uusien lämpökeskusten myötä Imatran Lämpö Oy siirtyi kaukolämmön tuotannossa maakaasusta bioenergiaan. Kaasukäyttöiset lämpökeskukset jäivät huippu- ja varalaitoksiksi, joten maakaasua käytetään käytännössä enää vain kovilla pakkasilla.
Imatran kaukolämmöstä yli 96 prosenttia on uusiutuvaa energiaa. Tuotannon energialähteinä käytetään lähiympäristön metsäteollisuuden ja ympäristönhoidon sivutuotteita, kuten kuorta ja puuhaketta. Maakaasun osuus kaukolämmön tuotannon lämmönlähteistä on enää 3,8 prosenttia.
Hiilineutraaliksi kerralla
Bioenergialähteiden käyttöönotto laski lämmön tuotannon kasvihuonepäästöjä 25’000 – 30’000 tonnia vuodessa. Vuonna 2018 hiilidioksidin (CO2) ominaispäästöt olivat enää 9,5 g/kWh eli käytännössä imatralainen kaukolämpö on hiilivapaata.
Bioenergiaan pohjautuva lähilämpö ja metsäteollisuuden sivutuotteiden hyödyntäminen ovat osa kiertotaloutta ja omalta osaltaan toteuttavat kaupungin ympäristöstrategiaa.
Lämpökeskusten uudistaminen ja biopolttoaineiden käyttöönotto myös laskivat kaukolämmön hintaa yli 20 prosenttia, mikä on osaltaan lisännyt kaukolämmön kiinnostavuutta Imatralla.
- Imatralla kaukolämpö on lämmitysmuodoista kustannustehokkain ja ympäristöystävällisin. Vakaa ja kilpailukykyinen kuluttajahinta on yhtiön toiminnan kulmakivi, toteaa Imatran Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Vainikka.
Rajoja ylittävää yhteistyötä
Syksyn aikana on Imatralla käynyt ukrainalaisen lämpöyhtiö Miskteploenergiyan henkilökuntaa tutustumassa Imatran Lämmön toimintoihin. Yhteistyö liittyy Suomen Ulkoministeriön rahoittamaan ja NEFCO:n hallinnoimaan twinning-hankkeeseen, jossa kaksi vastaavanlaista kaukolämpöyhtiötä vaihtavat tietotaitoa ja kokemuksia keskenään.
Hanke alkoi elokuussa ja kestää neljä kuukautta, jonka aikana ukrainalaiset tekevät kaksi vierailua Imatralle ja imatralaiset vierailevat Ukrainassa tutustumassa lämpöyhtiö Miskteplovodenergiyan toimintaan.
Hanke huipentui joulukuun alussa yleiseen loppuseminaariin, jossa tulokset ja jatkotoimenpiteet esiteltiin muille ukrainalaisille lämpöyhtiöille, päätöksen tekijöille sekä Finland Ukraine Trust Fund-rahoituksen keskeisille sidosryhmille. Ukrainan kunta- ja alueministeriössä pidetyn seminaarin jälkeen Imatran Lämpö Oy:n asiantuntijat kutsuttiin jatkamaan aiheen käsittelyä Suomen Ukrainan suurlähetystössä Kiovassa. Seminaaripäivän aikana kävi selväksi, että twinning-hankkeille on Ukrainassa suuri tarve.
Esimerkkinä muille
Imatran Lämpö Oy oli case-esimerkkinä suomalaisesta vähähiilisestä kaukoenergiajärjestelmästä lokakuussa pidetyssä korkeatasoisessa kansainvälisessä seminaarissa.
Joulukuussa Imatran Lämpö Oy:n toimintaan saapuu tutustumaan maailman suurimman modernilla tekniikalla toteutetun kaukoenergiayhtiön, suur- Seoulin lämmittämisestä ja jäähdyttämisestä vastaavan Etelä-Korealaisen Korean District Heating Corporationin (KDHC), suunnittelu- ja projektitoteutusyhtiön Korea District Heating Engineering Co., Ltd. (KDHEC) delegaatio. Korealaisia kiinnostaa erityisesti metsäpohjaisen bioenergian hankinta ja hyödyntäminen.
Lisätietoja: toimitusjohtaja Vesa-Pekka Vainikka, vesa-pekka.vainikkaimatra.fi (vesa-pekka[dot]vainikka[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4800.
Imatran Lämpö Oy
- Imatran Lämpö on vuonna 2014 perustettu Imatran kaupungin osakeyhtiö, joka vastaa kaupungin kaukolämpö- ja maakaasutoiminnoista.
- Yhtiö ylläpitää, suunnittelee ja rakentaa kaukolämmön tuotantolaitoksia ja lämpöverkostoja sekä maakaasun jakeluverkostoja.