Kuva
Lukupiirissä luettua.

Lukupiiristä

Tiedote
14.1.2020 12:56
Pääkirjastossa kokoontuu lukupiiri kerran kuukaudessa.

Helsingin Sanomissa oli artikkeli yritysjohtajien kirjallisuuspiiristä. Piiri on suljettu, ja siihen osallistuminen maksaa 1850 € vuodessa. En voinut kuvitellakaan, että kirjallisuuspiirillä voi tehdä rahaa! Imatran pääkirjastossa on aina ollut kirjallisuuspiiri, siihen osallistuminen ei maksa kuin muutaman veroeuron vuosittain, ja se on avoin kaikille.

Itse asiassa piirimme on lukupiiri. Ei kirjallisuuspiiri. Kirjallisuuspiiri kuulostaa liian juhlalliselta. Siitä tulee mieleen teetä pikkurilli pystyssä juovat suppusuiset hienostelijat maailmankirjallisuuden klassikoita analysoimassa. Lukupiiri on rennompi. Siihen osallistuakseen ei tarvitse olla maisterinpapereita kirjallisuustieteessä, ei yritysjohtajan tuloja.

Pääkirjaston lukupiiri on kokoontunut ainakin niin pitkään kuin minä olen Imatran kaupungilla töissä ollut, ja mitä edeltäjäni kirjastonhoitaja emeritus Riitta Hocksell muistaa. Ehkä siinä on ollut välillä taukoja, mutta aina sitä on toivottu ja aina se on henkiin herännyt. Pitkään lukupiirin vetäjänä toimi Liisa Raitinpää. Hänen vetäydyttyä johtotehtävistä aktiiviosallistujaksi, on kirjaston henkilökunta masinoinut toimintaa. Itse olen nyt pari vuotta ollut siinä mukana.

Lukupiirin osallistujat ovat olleet enimmäkseen naisia, nyt mukaan on tullut itseni lisäksi myös toinen rohkea mies. Sukupuolijakauma ei vaikuta luettaviin kirjoihin, vaan piiriläiset ovat avoimin mielin lukeneet esimerkiksi tyrkyttämiäni Juha Seppälää, Petri Tammista ja Sami Lopakkaa. Miesvaltaisessa piirissä tilanne saattaisi olla toinen.

Kerran kuussa, neljä kertaa sekä kevät- että syyskaudella kokoontuvaan lukupiiriimme on osallistunut keskimäärin 6-9 aktiivia. Toimintamme on vapaamuotoista, pääsykokeita tai ennakkoilmoittautumista ei ole. Kuka tahansa saa tulla mukaan. Kerran, kaksi kertaa, joka kerran. Mukaan voi tulla, vaikka ei olisi käsiteltävää kirjaa lukenut, tai se olisi jäänyt kesken. Peruskaava lukupiirin kokoontumisessa menee siten, että ensin puhellaan kaikenlaista mielen päällä olevaa ajankohtaista asiaa, nykyisen digiajan maan rakoon haukkuminen on suosikkiaiheitamme, ja sitten vuorotellen kerromme omasta lukukokemuksestamme ja vaihdamme ajatuksia. Jos joku ei halua puhua, niin saa vain kuunnella. Kahvia tai teetä ei lukupiirissä tarjota, koska en enää koskaan ikinä milloinkaan sitä kirjaston tilaisuuksiin keitä! Hirmuinen riesa mokomasta.

Yhdessä päätämme mitä luemme, toki piirin vetäjänä pyrin tuomaan omia ehdotuksiani mukanani. Tai omia ja omia, aina pyydän kollegoiltani apua, että he suosittelisivat hyviä lukemiaan kirjoja. Muuten piiri jämähtäisi pelkkään sotahistoriaan ja keski-ikäisiin kotimaisiin mieskirjailijoihin... Keskustelemme lukemistamme kirjoista hyvässä hengessä. Kenenkään mielipide ei ole väärä, kaikkien mielipide on oikea. Itse olen saanut piiriläisten kommenteista paljon uusia näkökulmia lukemiini kirjoihin, monet tylsinä pitämistäni kirjoista ovat muiden lukijoiden kommenttien ansiosta saaneet uusia ulottuvuuksia.

Tänä keväänä lukupiiri kokoontuu pääkirjaston Olohuoneessa neljä kertaa, keskiviikkoisin klo 17.00, seuraavin aihein:
15.1. Yaa Gyasin - Matkalla kotiin
19.2. Eeva Kilven runoja
18.3. Risto Isomäki - Viiden meren kansa
15.4. kirja valitaan myöhemmin.

Tervetuloa! Lukemisesta keskusteleminen on monilukutaidon harjoittelua ja sanataidetta parhaimmillaan.

mika.kahkonenatimatra.fi (mika[dot]kahkonen[at]imatra[dot]fi)
Puh: 020 617 6602