Yksilöllinen valmennus vei Villen ympäristöalan opintojen pariin
Ville Sairanen työskenteli paperitehtaalla viidentoista vuoden ajan. Ura paperiteollisuudessa ei kuitenkaan ottanut auetakseen ja mies jäi työttömäksi.
Oltuaan vuoden työttömänä Sairanen pääsi työvoimapalveluiden ohjaamana miehille suunnattuun Pitkäaikaistyöttömästä työlliseksi –hankkeeseen ja hakeutui sitä kautta uuden uran alkuun.
Imatran kaupunki työllistää pitkäaikaistyöttömiä erityisesti ympäristönhoitotöihin. Nämä työt tulivat tutuiksi Ville Sairasellekin, kun hän aloitti kaupungilla elokuussa 2019.
– Ulkotyötä, raivausta raivaussahalla, siistimistä, risteysalueiden trimmeröintiä, vesakon raivausta, lumitöitä, hiekoitusta kerkesin tehdä, Sairanen kertoo.
Samalla alkoi henkilökohtainen valmennus, joka on keskeistä Pitkäaikaistyöttömästä työlliseksi –hankkeessa.
– Parin viikon välein kävin keskustelemassa. Käytiin miun työhistoriaa ja mitä tulevaisuuden visioita on, ja katsottiin näitä koulutusmahdollisuuksia. Käytiin se oma tilanne juurta jaksain läpi että mihin on kiinnostusta ja halukkuutta lähteä.
Valmentajalta Sairanen sai tarvitsemaansa tukea.
– Ihan omista ajatuksista se lähtee, että mitä haluaa tulevaisuudesta. Tietysti kouluttaja antaa vinkkejä siihen. Kun toinen opastaa, niin kyllä siinä aukeaa sitten enemmän mahdollisuuksia ja ajatuksia, Sairanen tuumii.
Uusia taitoja tarttui matkaan myös työnteon lomassa.
– Olen koneiden käyttöä oppinut, raivaussahan käyttöä ja tällaista. Kaikki on oppia mitä tekee.
Virallista näyttöä Sairasen oppimisesta ovat työn ohessa suoritetut työturvallisuuskortti, tulityökortti, tieturva 1 ja hätäensiapukurssin suorittaminen.
Tärkein tulos Pitkäaikaistyöttömästä työlliseksi hankkeesta on uuden urapolun alkuun pääseminen.
– Kun on tällainen luontoihminen, niin aukesi tällainen uusi koulutusmahdollisuus, luonto- ja ympäristöalan perustutkinto. Hain sinne kouluun ja satuin pääsemään.
Sampon Lappeenrannan toimipisteessä ja monimuoto-opiskeluna suoritettava kolmivuotinen koulutus pätevöittää muun muassa ympäristöneuvonnan, ympäristönhoidon, jätehuollon tai matkailualan tehtäviin.
Projektipäällikkö Tiia Aromaa kertoo, että Pitkäaikaistyöttömästä työlliseksi –hankkeen ideana on tarjota yksilöllistä valmennusta omaa työpolkuaan etsiville.
– Osallistujilla on kaikilla tosi erilaisia taustoja. Halutaan huomioida se yksilö. Alkuvaiheessa tehdään kehittämis- ja osaamiskartoitus, jota käytetään apuna henkilön kanssa työskennellessä, jotta saadaan näkyväksi hänen toiveensa ja tarpeensa. Joillekin voi olla korttikoulutukset tärkeitä, toisille yksilövalmennus. Joillekin tärkeitä ovat tehtävät, joita meillä on. He saattavat sitä kautta oppia tosi paljon. Yksilötasolla halutaan asioita katsoa, kertoo Aromaa.
Hankkeessa kehitetään toimintamallia, jossa palkkatuella työskentelevä voi suorittaa työn ohessa ammatillisen koulutuksen tutkinnon osia.
– Tällä hetkellä kahdeksan henkilöä on lähtenyt mukaan osatutkintojen suorittamisprosessiin.
Tutkinnon osan voi liittää osaksi tutkintoa suurimmassa osassa suomalaisia ammattioppilaitoksia.
Pitkäaikaistyöttömästä työlliseksi –hanke jatkuu vuoden 2020 loppuun saakka.
Lisätietoja, projektipäällikkö Tiia Aromaa tiia.aromaaimatra.fi (tiia[dot]aromaa[at]imatra[dot]fi), p. 040 526 0846
Pitkäaikaistyöttömästä työlliseksi
Pitkäaikaistyöttömästä työlliseksi on vuosina 2018–2020 toteutettava projekti, jonka rahoittajina toimivat Hämeen ELY-keskus (Euroopan sosiaalirahasto - ESR) ja Imatran kaupunki. Hankkeen tarkoituksena on erityisesti imatralaisten pitkäaikaistyöttömien miesten ammatillisten taitojen päivittäminen siten, että osaaminen ja tiedot vastaavat työmarkkinoiden tarpeita ja edesauttavat hankkeeseen osallistujien työllistymistä jatkossa.