Pandemia koettelee nyt koko yhteiskuntaa, tietenkin se koettelee myös Monilukutaitoa sanataiteella hanketta. Seuraavalle kahdelle viikolle olin buukannut itselleni viisi sanataide- ja kirjavinkkauskeikkaa, neljä niistä on jo peruuntunut. Hyvä näin, vaikka harmittaa vietävästi. Tärkeintä on nyt kuitenkin se, että teemme parhaamme viruksen kulkua hidastaaksemme.
Sanataide- ja kirjavinkkaussessio ei synny itsestään. Se pitää valmistella, sitä pitää harjoitella, sitä hiotaan jokaisen keikan aikana entistä parempaan kuosiin. Sitä varten on luettava paljon kirjoja. Koska Monilukutaitoa sanataiteella -hankkeen oman osioni ensimmäinen puolisko jatkuu poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta huhtikuun loppuun saakka, siirrän sen painopisteen yhä enenevässä määrin tänne sosiaaliseen mediaan. En halua, että tekemäni turha työ menisi aivan hukkaan... Pidän siis esimerkiksi vielä tällä viikolla kirjallisen sanataidesession täällä blogissani. Saa nähdä miten onnistuu.
Imatran kirjastot ovat ainakin vielä toistaiseksi asiakkaillemme avoinna. Pääkirjasto arkisin klo 11-18, lähikirjastot omatoimisuuden ansiosta joka päivä klo 7-21. Jos jotain aioitte hamstrata, hamstratkaa lukemista. Lukemista, kuuntelemista, katselemista. Ja muistakaa kirjaston tarjoamat verkkopalvelut. E-kirjat, e-äänikirjat, Naxosin musiikki- ja kirjapalvelut, Viddlan elokuvapalvelu, Rockwayn musiikkikoulu, eMagzin aikakauslehdet. Näitä kaikkia voi käyttää kotoa käsin. Jos sinulla ei vielä ole kirjastokortissasi henkilökohtaista PIN-koodia, niin käy nyt se kirjastosta pyytämässä. Ilman sitä ei verkkopalveluilta voi käyttää.
Näin kirjastolaisena toivon, että pysymme rauhallisina ja emme levitä huhuja tai tarkoitushakuista disinformaatiota. Toimittaja Johanna Vehkoo antaa Ylen artikkelissaan (14.3.2020) hyvät ohjeet siitä mitä kannattaa miettiä ennen kuin levittää esimerkiksi sosiaalisessa mediassa koronavirkukseen liittyviä uutisia tai viestejä:
”Ylipäätään kaikkeen suuria tunteita ja mahdollista paniikkia herättäviä uutisaiheita käsittelevään informaatioon kannattaa suhtautua maltillisesti ja kriittisesti. Somepalveluissa kannattaa aina pysähtyä pieneksi toviksi miettimään, ennen kuin jakaa tiedon eteenpäin.
Kysy siis kaikelta koronavirusta tai muita epidemioita koskevalta informaatiolta nämä kysymykset:
1) Kuka tätä informaatiota tuottaa ja millä asiantuntemuksella?
2) Mitkä ovat tiedon levittäjän motiivit? Hyötyykö jokin taho tästä?
3) Aiheutanko tarpeetonta paniikkia, jos jaan tämän sisällön eteenpäin?
4) Pystynkö tarkistamaan tiedot jostakin muusta, luotettavaksi tiedetystä lähteestä?”
Nyt jos koskaan koko maailman on puhallettava yhteen hiileen. Kaikenlainen oman edun ajaminen - taloudellinen, poliittinen, jne. - tämän poikkeustilanteen tiimoilta on halveksittavinta mitä olla ja voi. Nyt sukupolvellamme on mahdollisuus näyttää, että osaamme tarvittaessa toimia yhdessä yhteisen edun hyväksi. Näytetään se.
mika.kahkonenimatra.fi (mika[dot]kahkonen[at]imatra[dot]fi)
Puh: 020 617 6602