Imatra kokeili kaupunkilaisille suunnattua Teams-infoa
Imatra kokeili vuorovaikutuksellista johdon ja kaupunkilaisten verkkokeskustelua Teamsin välityksellä keskiviikkona puoliltapäivin ensimmäistä kertaa.
Keskustelemassa olivat kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Malm, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen ja vs. kaupunginjohtaja Kaisa Heino.
Keskustelussa puhuttiin koronaan liittyvistä aiheista, kuten kouluruokailusta, kaupungin lomautuksista, yritysten tukemisesta ja elinvoimahankkeista.
Valtuuston puheenjohtaja Niina Malm toi puolestaan tuoreimmat terveiset eduskunnasta muun muassa lomautetuille työttömyysturvasta.
Myös kaupunkilaisilta ennakkoon ja tilaisuuden aikana saatuja kysymyksiä tuli useita. Ohessa lyhyt rapotti tilaisuuden kulusta ja puheenvuoroista sekä joistakin kuntalaiskysymyksistä vastauksineen.
Kaupunkilaisten kommenteissa tällaista viestintätapaa pidettiin hyvänä ja tälle toivottiin jatkoa.
─ Kokemus oli myös meidän mielestä hyvä, että tulemme jatkamaan tätä. Pitää vain miettiä onko tarvetta säännöllisille Teams-infoille vai enemmänkin silloin, kun on jotain isompaa vireillä, Heino sanoo.
Kaupunkilaisia oli tilaisuutta kuuntelemassa parhaimmillaan yli 90, keskimäärin noin 75-80 koko ajan. Tallenne on katsottavissa imatra.fi/koronakatsaus –osoitteessa.
Tilaisuuden kulku referoituna 8.4. klo 12
- Aloitus tekniikasta vastannut Marko Hyvönen: Tervetuloa Teams live -tapaamiseen! Täällä voitte kysyä asioita suorassa lähetyksessä.
- Kaisa Heino: Olemme saaneet paljon kysymyksiä etukäteen. Vastaamme niihin sekä nyt esittämiinne kysymyksiin.
- Niina Malm muistuttaa, että otetaan fyysistä etäisyyttä, mutta samalla henkistä läheisyyttä. Malm kantaa huolta pitkien pyhien riskeistä alkoholin käytön suhteen ja toivoo malttia sen kanssa.
- Malm: Hallituksen lisätalousarviossa on tulossa helpotusta kuntien taloustilanteeseen. Valtio on sitoutunut tukemaan kuntia.
- Malm: Itse olen ollut tekemässä viime ajat työlainsäädännön muutoksia, joilla reagoidaan koronakriisiin.
- Malm: Suojavarusteiden puutteesta: Onneksi ministerit ovat olleet yhteistyössä ja suojavarusteiden toimitukset ovat alkaneet.
- Malm: Myös liikkumisen rajoitukset purevat. Noudattakaa niitä, jotta päästään myös niitä purkamaan.
- Heino: Hienosti on huolehdittu täällä etäisyydestä ja henkisestä läheisyydestä. Kiitos kaikille siitä, että toimet ovat purreet.
- Heino: Olemme kaupungilla tehneet tiiviisti töitä koronan aiheuttamien muutosten vuoksi. Ensimmäiset 1,5 viikkoa tähän keskityttiin koko ajan. Nyt olemme siirtyneet poikkeusolojen normaaliin ja rauhallisempaan vaiheeseen.
- Heino: Paljon on kysytty kouluruokailusta. Kouluruokailu rajatiin aluksi vain lähiopetuksessa oleville riskin vuoksi sekä niille, jotka tulevat koululle etäopetuksesta syömään. Nyt kriisin pitkittyessä tarve tukea perheitä ruokailun osalta on kasvanut ja mietimme nyt uutta tapaa toimia esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvien lasten osalta, jotka eivät voi tulla koululle syömään. Kysely on avattu Wilman kautta eilen vanhemmille siitä, olisiko heillä halukkuutta noutaa kahdesti viikossa annoksia koululta. Jo nyt on havaittu, että tarvetta on ja ensi viikolla kerromme tarkemmin miten toiminta organisoidaan. Kyselyyn on tullut paljon vastauksia, joten ruokailulle tuntuisi olevan kysyntää. Annosjakelu tuntuu tällä hetkellä todennäköisimmältä vaihtoehdolta, mutta palaamme tähän ensi viikolla.
- Heino vastaa kuntalaisen ennakkokysymykseen lomautuksista: Kaupunginhallitus päätti 6.4. maanantaina, että lomautusilmoitukset annetaan yhteensä 206 henkilölle, jotka työskentelevät varhaiskasvatuksessa, koulunkäynninohjaajina, liikuntapalveluissa ja kirjastoissa. Lomautusten kesto on enintään 28 kalenteripäivää per henkilö ja lomautukset voidaan toteuttaa useammassa erässä yhdeksän viikon aikana ajalla 8.5. -10.7.2020. Lomautusten syy on töiden vähentyminen.
- Heino: Kuinka kaupunki on varautunut tulevaan? Eksotella on ollut aikaa valmistautua, koska tartuntoja on toistaiseksi ollut vähän.
- Heino: Etelä-Karjalan yritykset ovat hyvin suojavarusteiden hankkimisessa mukana.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen pääsi teknisten ongelmien jälkeen mukaan lähetykseen.
- Malm: Hyvä että kansalaiset ovat olleet yhteydessä kouluruokailusta ja lomautuksista. Valtio toivoo, että ei suuresti lomautettaisi. Imatrallakin lomauttamisen kynnys on todella korkea. Lomautuksen tarve katsotaan jokaisen työtehtävän kohdalla tarkkaan. Koulunkäynninohjaajille uskoisin olevan töitä, koska oppilaat tarvitsevat tukea.
- Helminen: Kaupunginhallituksessa on keskusteltu paljon elinvoimasta. Se on korostunut koronakriisin myötä. Talousarviossa varattiin 400 000 elinvoimahankkeisiin. Tästä on nyt sidottu reilu puolet. On isoja ponnistuksia kuten markkinoinnin ja myynnin panostukset kaukaisempaan tulevaisuuteen. Myös akuutteihin asioihin kuten hankintoihin on panostettu.
- Helminen: Elinvoimahankkeita ovat muun muassa yrityspuisto Mioni ja raideliikenteen kehittämishanke. Keskustan alueelle, koskiuomaan, Vuoksenniskalla ehostetaan toria, laajennetaan frisbeegolf-rataa.
- Helminen: Koronan takia olemme aikaistaneet hankintoja, aloittaneet kuntoportaiden rakentaminen Karhumäen urheilukentän yhteyteen.
- Helminen: Tuemme yhdessä elinkeinoelämän kanssa yhdessä perheitä, joilla on vaikeuksia talouden kanssa. Yrittäjät ovat olleet aktiivisia. Yritysten tukemiseksi olemme olleet valmiita neuvottelemaan vuokrien ja muiden maksuajoista.
- Helminen: Emme voi olla varmoja missä olosuhteissa elämme kesällä. Siksi tarkkailemme myös lomautusten tilannetta. Lomautusten alkamisen jälkeenkin saattaa ilmaantua työtä, jonka takia kutsutaan takaisin töihin.
- Helminen: Saimme ennakkokysymyksen kaupunkilaiselta, jossa haluttiin tietää mitä teemme, jotta konkursseja ei Imatralla tule? Kehitysyhtiö tarjoaa apua hakemusten ja liiketoiminnan kehittämisen kansssa. Heti kun tiedetään, miten kuntien jaettavaksi tulevat 2000 euron avustukset tulee jakaa, varaudumme heti tarvittavilla resursseilla. Monelle 2000 on hetkellisesti iso raha, mutta kriisin pitkittyessä sen merkitys on vähäisempi. Siksi toivon, että ihmiset käyttäisivät paikallisia palveluita, jotka aidosti pitävät yrityksiä pystyssä.
- Malm: Onneksi Imatralla on Kehy. Tänään astuu voimaan laki, jonka mukaan päätoiminen yrittäjä voi saada työttömyyskorvausta. Yksinyrittäjillä 2000 euron avustus ja työttömyyskorvaus eivät kumoa toisiaan.
- Helminen: Turvallista pääsiäistä ja kevättä kaikille. Uskon, että viranhaltijat ja päätöksentekijät ovat valmiina tekemään kaupunkilaisten kannalta hyviä ratkaisuja kriisissä.
- Malm: Pitäkää huolta toisistanne eikä läträtä viinan kanssa viikonloppuna. Rauhallisia pyhiä kaikille.
Kuntalaiskysymykset
Seuraava valtuuston kokous pitäisi olla 27.4. Pidetäänkö se ja millaisessa muodossa?
Malm: ei pidetä kokouksia kokousten vuoksi, joten seuraava kokous pidettäneen vasta kesäkuussa, mutta mennään tilanteen mukaan.
Päiväkodin sedät ja tädit kyselee lomautuslappu kourassa tuleeko karenssia?
Malm: Työntekijöiltä on poistumassa karenssi. Huomenna käsiteltäneen eduskunnan toisessa käsittelyssä asiaa. Uskon, että tämä menee läpi.
Hallituksen rajoitustoimet ulottuvat tällä hetkellä koulujen osalta 13.5. asti ja esimerkiksi ravintoloiden osalta toukokuun loppuun. Ymmärrämme lomautukset toukokuun loppuun, mutta mihin perustuu lomautukset varhaiskasvatuksen ja muidenkin osalta 10.7. asti? Lomatkin pitäisi pyöriä.
Heino: Arvioimme, että koulut ovat kiinni toukokuun loppuun saakka. Myös THL:n arviot viestivät, että normaaliolosuhtesiin ei palata vielä ennen toukokuun loppua. Kuitenkin töihin kutsutaan, jos lähityöt taas alkavat kouluissa. Lomautuksen kesto ulottuu pidemmälle säännösten vuoksi.
Miten ikäihmiset jotka asuvat yksin ja joilla on alkavaa muisti häiriötä, miten heidän turvallisuus taataan? Kun on kohteita, joihin vierailut on kielletty. Yksinäisyys vaikuttaa mieleen, kun ei näe niitä vähäisiäkään omaisia.
Heino: Ikäihmisten hoitaminen on pääosin Eksoten järjestämää palvelua. Tapoja auttaa löytyy, kun etsitään ratkaisuja.
Sirkku Sarlomo vastaa chatillä: Ikäihmisten yksinäisyyteen on tarjolla SPR:n valtakunnallinen puhelinpäivystys. Avuntarpeeseen Eksote on aloittamassa +80 vuotiaille kotiin soittoja.
Onko kaupunki omistajaohjannut Mitraa yrittäjien vuokrien perinnästä?
Heino: Konsernissa suhtaudutaan joustavasti maksuihin ja joustoista keskustellaan yrityskohtaisesti. Ei ole kategorista ohjausta niin kuin ei muillakaan kaupungeilla.
Onko mahdollista jatkossakin kuunnella ja katsella tällaisia hyviä lähetyksiä?
Malm: Jos kokemus on hyvä, niin kyllä voidaan tehdä jatkossakin. Olemme tehneet kymmenen vuotta puhutun digiloikan kolmessa viikossa. Onneksi Imatralla olemme aloitelleet tätä jo aiemmin.
Heino: Tämä on kokeilu. Jos kokemukset ovat hyviä, niin kannatan.
Helminen: Oikein hyvä tapa kertoa asioista. Tällä voisi käsitellä ajankohtaisia asioita. Kommentteja ja kysymyksiä tarvitaan, jotta saadaan näistä interaktiivisia.