Mansikkalan koulukeskuksen muuttoa voisi verrata perhe-elämään
Kouluverkkouudistuksen projektikoordinaattori Heidi Tamminen on tehnyt töitä koulukeskuksen parissa heinäkuusta 2019 lähtien. Viimeisen kuukauden aikana muuttaminen on konkretisoitunut todenteolla.
– Kesäkuussa alkoi tavaroiden pakkaaminen, kerääminen ja sijoittaminen väliaikaissäilytykseen. Heti koulujen loputtua aloitin irtaimiston merkkaamisen: mikä lähtee ja mikä jää. Suunnittelua on toki tehty syksystä alkaen, Tamminen sanoo.
Koulukeskukseen kuljetetaan kalusteita, kodin- ja tietokoneita, pienirtaimistoa sekä muun muassa 80 kappaletta Smart-näyttöjä. Päiväkodin muuttajilla oli hiljattain ilon päivä, sillä pienten lasten tiloihin on juuri tuotu kasapäin uusia leluja ja pelejä. Muuttajina koulukeskuksella toimivat Martelan työntekijät.
– Liikuntasalit alkavat olla täynnä tavaraa muuttolaatikoista pulpetteihin. Kaikkea irtaimistoa ei tietoisesti vielä tuoda, sillä tila loppuu nopeasti kesken, koska kaikki alueet eivät ole valmiina käyttöön. Esimerkiksi musiikkivälineet Tainiotalolta tuodaan vasta suoraan kohteeseen, eli luokkiin, Tamminen selittää.
Kouluverkkouudistuksen myötä Imatra tarjoaa lapsille puhtaat oppimisympäristöt. Tämänkin myötä on täytynyt tehdä tarkkoja valintoja uusien ja vanhojen tavaroiden sijoittamisessa.
– Vanhasta irtaimistosta voimme säilyttää vain ne, jotka voidaan asianmukaisesti puhdistaa, mikäli ne ovat olleet sisäilmaongelmaisissa tiloissa, kertoo Tamminen.
Nopeita, mutta harkittuja ratkaisuja yhteistyön nimissä
Tilanne muuton suhteen elää joka päivä työmaalla myös yllättävin tavoin. Tammisen puhelin soi tasaiseen tahtiin, nytkin.
– Yritän varautua mahdollisimman moneen tilanteeseen, mutta tässä työssä olen oppinut, ettei asioita kannata lyödä liian ehdottomasti lukkoon. On oltava joustava ja tehtävä uusia, nopeita ratkaisuja päivittäin, Tamminen kuvailee työnkuvansa hektisyyttä.
Projektikoordinaattorin kanssa muuttoa tekee moniammatillinen ryhmä. Yhteistyö on ollut merkittävässä roolissa koordinoinnin sujuvuuden varmistamiseksi.
– Säännölliset palaverimme eri alojen ammattilaisten, niin opetushenkilökunnan kuin digiosaajienkin, kanssa ovat olleet muuton kannalta erittäin tärkeitä. Ympärillä on paljon kontakteja, joiden osaamiseen voi luottaa, kun kysyttävää ilmenee, Tamminen sanoo.
Viestintä rakentajan ja muuttajan välillä on huomattavassa roolissa. Koulukeskusta jo kaksi vuotta rakentaneet työntekijät tuntevat kokonaisuuden eri tavoin, kuin kuukauden päivät työmaahan tutustuneet muuttajat. Tamminen on kaiken aikaa päätösten edessä:
– Yllätyksiltä ei voi välttyä. Rakentajat tietävät, kuinka tietyt käytännön asiat on hoidettava, ja minun tehtäväni on luoda ratkaisuja toiminnan sujuvoittamiseksi. Nyt täytyy päättää, kuinka korvataan rakennustöiden tieltä sulkeutuva sisäänkäynti. Muuttotavarat on saatava toimitettua tavalla tai toisella.
Torstaina 30.7. koulukeskus pihoineen luovutetaan lopullisesti rakentaja-YIT:ltä muuttajille.
Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Heidi Tamminen, p. 020 617 5848