Kuva
Henkilöllä sinivihreä kasvomaski.
Tällä viikolla ei ole annettu uusia suosituksia.

Eksote tiedottaa: Etelä-Karjalassa 23.10. voimassa olevat suositukset

Tiedote
23.10.2020 18:11
Uusia suosituksia tai rajoituksia ei tällä viikolla annettu, vaan tilannekuvaryhmä on päättänyt pitää voimassa 8.10.2020 voimaan asetetut suositukset ja rajoitukset.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä on todennut 23.10.2020 kokouksessa: Koronavirusepid​emia on Etelä-Karjalan alueella perustasolla. Epidemian kolme vaihetta ovat ​perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.​ 

Uusia suosituksia tai rajoituksia ei tällä viikolla annettu, vaan tilannekuvaryhmä on päättänyt pitää voimassa 8.10.2020 voimaan asetetut suositukset ja rajoitukset.

Työryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita huolellisesti.

Työryhmä muistuttaa alueen väestöä turvavälien noudattamisesta sekä huolellisesta ja riittävän usein tapahtuvasta käsienpesusta tai tarvittaessa käsihuuhteesta. Maskisuositus on alueella voimassa perustason mukaisesti. Lisäksi Etelä-Karjalassa on vuoden loppuun saakka voimassa maskisuositus koskien tapahtumia ja yleisötilaisuuksia. 

Tilannekuvaryhmä on päättänyt pitää voimassa seuraavat suositukset:

  • Yleinen työyhteisöille suunnattu etätyö- ja etäkokoussuositus sekä suositus välttää työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia.
  • Perustason maskisuositus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaisesti. Maskeja suositellaan käytettäväksi julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa, mikäli 1,5 metrin turvaväliä ei voi noudattaa. Lisäksi maskeja suositellaan käytettäväksi koronatestiin mennessä ja sieltä palatessa sekä palatessa riskimaasta.
  • Suositus käyttää kasvomaskia yleisötilaisuuksissa, tapahtumissa sekä turnaustyyppisissä urheilutapahtumissa. Suositus on voimassa vuoden loppuun saakka.
  • Turnaustyyppisten urheilutapahtumien järjestäminen sallitaan alueella toistaiseksi. Alueen kuntien liikuntatoimia kehotetaan kuitenkin olemaan yhteydessä urheiluseuroihin.
  • Tapahtumien järjestäminen sallitaan toistaiseksi Aluehallintoviraston voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Turnaustyyppisten urheilutapahtumien järjestäminen sallitaan alueella toistaiseksi, mutta suosituksen mukaan joukkueet eivät saa kohdata kuin urheilusuorituksen aikana. Tapahtumien järjestäjien suositellaan kiinnittävän huomiota turvavälien toteutumiseen, maskien käyttöön sekä yleisiin hygieniaohjeisiin. Voimassa on tapahtumia koskeva kasvomaskisuositus. Tapahtuman järjestäjät ovat itse vastuussa järjestämästään tapahtumasta ja sen terveysturvallisuuden suunnittelusta ja toteutumisesta.

Tapahtumajärjestäjille lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta: http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä: http://www.avi.fi/documents/10191/17217812/OKM-THL_Ohje+yleis%C3%B6tilaisuuksiin+yleisiin+kokoontumisiin+ja+julkisten+tilojen+k%C3%A4yt%C3%B6ss%C3%A4_FI.pdf/6562b3bd-1698-4c24-9223-77b8afd0b81e

  • Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään alle 1,5 metrin päässä muista ihmisistä. 

Imatran kouluilla tapahtuvaan iltatoimintaan on suunniteltu tehtäväksi pieniä muutoksia, kun palataan syyslomalta. Lappeenrannassa on vahvistettu kampanjointia maskin käytöstä joukkoliikenteessä, myös Lappeenrannan kaupungin johtoryhmä on valmistellut omaa kampanjaa. 

Tilannekuvaryhmässä käsitellään myös työllisyys- ja elinkeinoelämän asioita. Suomea odottaa kaikkien aikojen konkurssivyöry, kun koronan takia tehty suojakausi päättyy helmikuun lopussa. 

Asukkaita rohkaistaan kasvomaskien käyttöön, sillä maskien käyttö on alueella edelleen vähäistä 

Kasvomaskien käyttöön tulee kiinnittää huomiota etenkin kaupoissa ja kauppakeskuksissa liikkuessaan, sisätiloissa tapahtuvissa harrastuksissa sekä muussa vapaa-ajanvietossa, joukkoliikenteessä sekä yksityisjuhlissa. Yksityisjuhliksi katsotaan esimerkiksi häät, isot syntymäpäivät ja valmistujaiset.

– Maskia kannattaa ehdottomasti käyttää aina silloin, kun turvaväliä ei muihin pysty pitämään, kannustaa työryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula. 

Muun Suomen tilanne ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset näkyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta kohdasta Alueiden tilanne. Linkki sivulle löytyy myös Eksoten sivulta www.eksote.fi/koronavirus 

Etelä-Karjalassa voimassa olevan epidemian vaiheen määrittävät tartuntatautiviranomaiset yhdessä alueen COVID-19 tilannekuvaryhmän kanssa. Etelä-Karjalan COVID-19 tilannekuvaryhmään kuuluvat edustajat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä, kunnista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, aluehallintovirastosta ja ELY-keskuksesta. Epidemian vaiheen määrittelyyn vaikuttavat tartuntojen määrän ja kasvun lisäksi myös esimerkiksi tartuntaketjujen selvitettävyys ja se, ovatko tartunnat peräisin omalta alueelta vai muualta. Epidemiatilanne voi paikallisesti tai alueellisesti muuttua nopeasti, vaikka valtakunnallinen tilanne olisi rauhallinen. Alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä kokoontuu viikoittain tai tarvittaessa useammin.

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)