Eksote on asettanut varotoimena imatralaisen koululuokan karanteeniin
Imatralla on varmistunut tänään yksi koronavirustartunta, jolla on vaikutusta Mansikkalan koulukeskuksen toimintaan. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) tartuntatautilääkärit ovat asettaneet karanteeniin yhden yläkoulun luokan ja neljä koulun opettajaa. Altistuneiden huoltajiin ja altistuneihin on ollaan tämän päivän aikana yhteydessä. Lähes kaikki on jo tavoitettu.
Altistus on tapahtunut viime perjantaina koulupäivän aikana. Kyseinen henkilö ei ole ollut tällä viikolla koulun tiloissa. Mahdollisen laajemman leviämisen selvittämiseksi luokan oppilaista ja opettajista otetaan tällä viikolla koronavirusnäytteet.
– Kun tartunnasta on kulunut tietty aika, on näytteiden tulos luotettavampi. Ajoittamalla näytteet torstaille, saadaan luotettavampia tuloksia, kertoo Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula.
Karanteeniin asetetuille oppilaille järjestetään etäopetusta.
– Rehtori tiedottaa etäopetusjärjestelyistä altistuneille oppilaille ja heidän huoltajilleen tarkemmin vielä tänään Wilman kautta, kertoo Imatran tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen.
Käyttäydy karanteenissa vastuullisesti
Tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni on viranomaispäätös. Päätös perustuu näyttöön tai perusteltuun epäilyyn siitä, että henkilö on altistunut taudille. Lääkärin määräämää karanteenia ei voi lyhentää koronavirustesteillä, kuten omaehtoista, matkustamisesta seurannutta karanteenia. Tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni ei ole suositus.
Sekä omaehtoisessa karanteenissa, että virallisessa karanteenissa tulee toimia vastuullisesti.
Karanteenissa ollessaan pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos meneminen on sallittua, ellei mene muiden ihmisten lähelle. Töihin, kouluun, päivähoitoon, harrastuksiin tai kauppaan EI SAA mennä. Koiraa saa ulkoiluttaa, mutta lähikontaktia ihmisiin ei saa syntyä.
Karanteeni toteutetaan useimmiten kotona. Jos kotona asuu yli 70-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan erityisjärjestelyjä harkita.
Jäävätkö muut perheenjäsenet karanteeniin?
Karanteenissa olevan henkilön lähipiiriä ei aseteta karanteeniin, sillä he eivät ole lähikontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava.
Tartunnan saamisesta siihen, että potilas voi tartuttaa muita, on viivettä. Tämän takia altistuneen oireettoman henkilön omaisten ei kannata rajoittaa elämäänsä. Jos altistunut alkaa oireilla, tutkitaan, onko kyse koronaviruksesta.
Jos karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla, hänen perheenjäsentensä on suositeltavaa jäädä omaehtoiseen karanteeniin, kunnes koronatestin tulos on valmistunut. Jos testin tulos on positiivinen, virallinen karanteeni laajennetaan tarpeen mukaan lähiomaisiin. Jos testi on negatiivinen, voivat perheenjäsenet jatkaa normaalia elämää.
Karanteeni vai eristys?
Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Koronavirus tarttuu jo muutamia päiviä ennen oireiden alkamista ja karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta kantajalta muihin henkilöihin.
Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen tai karanteeniin henkilön, joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin tai tartuntatautiin, jota perustellusti epäillään yleisvaaralliseksi. Tällaisessa tilanteessa henkilöllä on oikeus tartuntatautipäivärahaan.
Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa.
Lisätietoja medialle:
Tuula Karhula, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, p. 040 194 4936, tuula.karhulaeksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)
Sami Turunen, Imatran kaupungin tila- ja turvallisuuspäällikkö, p. 020 617 4450, sami.turunenimatra.fi (sami[dot]turunen[at]imatra[dot]fi)