Kuva
Laura Sivonen ja Miika Heiniluoto käsi kädessä.
Laura Sivonen ja Miika Heiniluoto.

Taipalsaarelaispariskunta liittyi ilmastoedelläkävijöihin ja vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön

Tiedote
27.11.2020 14:07
Taipalsaarelaiset Laura Sivonen ja Miika Heiniluoto ryhtyivät ilmastoedelläkävijäksi tänä syksynä. Ilmastoedelläkävijöinä he saavat vinkkejä ja neuvontaa oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Mitä juuri minä voin tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi?

Sitä taipalsaarelaiset Laura Sivonen ja Miika Heiniluoto ovat miettineet usein. Vastauksiakin on löytynyt, mutta lisää löytääkseen he ryhtyivät syksyllä ilmastoedelläkävijäksi.

Ilmastoedellekävijät ovat Hinkua Etelä-Karjalaan -hankkeen luotsaamia vapaaehtoisia, maaseudulla asuvia henkilöitä, jotka haluavat olla mukana luomassa uudenlaisia malleja vähähiiliseen elämään maalla.

Kokeilujaksonsa aikana he saavat opastusta ja vinkkejä siihen, mitä asumisessa ja elämässä voi tehdä toisin päästöjen minimoimiseksi. Kokemuksista kootaan vinkkejä muille aiheesta kiinnostuneille.

Öljylämmitys vaihtui maalämpöön

Sivoselle ja Heiniluodolle ilmastoasiat ovat tuttuja, sillä molemmat ovat olleet aiheesta jo pitkään kiinnostuneita. Siltä he kokevat, että aina voi oppia uutta ja tehdä myös paremmin.

–Asumme Taipalasaaren Rehulassa 45 vuotta vanhassa omakotitalossa. Omakotitaloasuminen oli meille molemmille tuttua lapsuudesta, mutta aikuisiällä olemme ennen tähän muuttoa asuneet ainoastaan kerrostaloissa. Ilmastoedellekävijöinä saamme lisää tietoa siitä, mitä kaikkea voimme huomioida omakotiasumisessa, Sivonen kertoo.

Heillä on ollut hankkeen asiantuntijoiden kanssa muutamia tapaamisia, joissa on käyty läpi yleisiä asioita sekä tehty suunnitelma siitä, mitä pariskunta voisi ilmastoedelläkävijäjakson aikana tehdä.

–Olemme keskustelleet muun muassa omavaraisuudesta, autoilusta, ja matkailusta sekä pohtineet, kuinka
niiden aiheuttamia päästöjä voisi vähentää. Lisäksi laskimme hiilijalanjälkemme, netissä olevalla laskurilla. Hiilijalanjälki lasketaan uudestaan kokeilujakson lopussa, niin näemme, millainen vaikutus toimenpiteillämme on ollut.

Ensimmäinen konkreettinen muutos tehtiin pian ilmastoedelläkävijyyden alettua, kun Sivonen ja Heiniluoto vaihtoivat vanhan öljylämmityksen maalämpöön.

–Sen olisimme tehneet joka tapauksessa, mutta hanke hieman nopeutti prosessia. On mielenkiintoista
nähdä, kuinka muutos vaikuttaa hiilijalanjälkeen. Mielenkiinnolla odotamme myös millaiset vaikutukset ovat kustannuksiin, Sivonen miettii.

Ilmastoedelläkävijäksi voi ryhtyä milloin tahansa

Ilmastoedelläkävijyys on vienyt pariskunnan aikaa yhteensä muutaman tunnin.

–Tämä ei siis vaadi paljoa, mutta vastineeksi saa rutkasti tietoa. Huomaamme innostuvamme lisää aiheesta hankkeen myötä! Uskon, että etenkin sellaiset henkilöt, joille ilmastoasiat eivät ole ennestään kovin tuttuja, hyötyvät hankkeesta. Sisältö kuitenkin räätälöidään jokaiselle osallistujalle sopivaksi, joten myös asiaan enemmän perehtyneet voivat hyvin osallistua.

Ilmastoedelläkävijäksi voi ryhtyä muutamaksi kuukaudeksi tai pidemmäksi aikaa.

–Me olemme puhuneet alustavasti, että olisimme mukana puoli vuotta. Siinä ajassa näkee jo hieman, millainen vaikutus esimerkiksi maalämpöön siirtymisellä on ollut, Sivonen pohtii.

Maaseudun ilmastoedelläkävijäksi voi ryhtyä milloin tahansa. Lue lisätietoja Hinkua Etelä-Karjalaan –hankkeen verkkosivuilta tästä linkistä Ilmastoedelläkävijöille järjestetään avoin webinaarisarja arjen vähähiilisyydestä. Seuraava webinaari pidetään 20.1.2021 klo 18.

 

Hinkua Etelä-Karjalaan! –hankkeen toteuttavat Imatran seudun ympäristötoimi ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimi. Hankkeen toteutusaika on 1.3.2020–31.12.2022. Hankeen budjetti on 350 000 € ja sen rahoittaa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

 

Lisätietoja:

Hankevetäjä Anna-Maija Wikström, anna-maija.wikstromatimatra.fi (anna-maija[dot]wikstrom[at]imatra[dot]fi), 020 617 4320

Ilmastoedelläkävijä Laura Sivonen, sivonenlaurakatariinaatgmail.com (sivonenlaurakatariina[at]gmail[dot]com)