Kuva
Tietokone
Etätyöhön on nyt vahva suositus, jos tehtävät sen sallivat.

Eksote tiedottaa: Viime viikon tartunnoista neljännes peräisin työpaikoilta

Tiedote
10.12.2020 18:56
Vahva etätyösuositus voimassa koko Etelä-Karjalassa.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 10.12., että voimassa on edelleen Aluehallintoviraston asettama 20 kokoontumisrajoitus, joka tarkoittaa kaikkia sisä- ja ulkotapahtumia, mukaan lukien harrastustoiminta. Alueellinen tilannekuvaryhmä on asettanut aiemmin voimaan 10 hengen yksityishenkilöitä koskevan kokoontumisrajoituksen.

Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti.

– Kiihtymisvaiheen suositukset on Etelä-Karjalassa otettu hyvin vastaan ja alueen asukkaat ovat omaksuneet suositusten merkityksen kiitettävästi. Tehdään yhdessä parhaamme ja pyritään pysäyttämään koronaepidemian toinen aalto Etelä-Karjalassa tähän kiihtymisvaiheeseen, kiittelee alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

–  Yksityisten yrittäjien toivotaan vielä huomioivan tilojen käyttöä koskevat rajoitukset sekä voimassa olevat suositukset toiminnassaan, kuten alueella kunnalliset toimijat ovat jo tehneet, jatkaa Karhula.

Työryhmä muistuttaa Etelä-Karjalassa taas omaehtoisesta karanteenista. Suomen ja Venäjän välillä voivat henkilöliikenteen rajanylityspaikoilla liikkua esimerkiksi kaksoiskansalaiset sekä oleskeluluvan omaavat henkilöt.

– Mikäli valtionraja ylitetään, tulee ehdottomasti jäädä omaehtoiseen karanteeniin. Karanteenia on mahdollista lyhentää menemällä koronatestiin, neuvoo Karhula.

Omaehtoisen karanteenin lyhentäminen

Jos maahantulijalla on Suomeen saapuessaan korkeintaan 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä, hän voi mennä toiseen koronatestiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisensa jälkeen. Jos tämän toisen testin tulos on negatiivinen, voi maahantulija keskeyttää omaehtoisen karanteenin.

Jos maahantulijalla ei ole alle 72 tuntia vanhaa todistusta negatiivisesta koronatestistä, suosittelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) omaehtoista karanteenia riippumatta siitä, kauanko maahantulija viipyy Suomessa. Tällöin on myös vaihtoehtona lyhentää karanteenia menemällä koronatestiin heti, kun saapuu Suomeen. Toiseen testiin tulee mennä aikaisintaan 72 tunnin kuluttua ensimmäisestä testistä. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, voi omaehtoisen karanteenin lopettaa.

Kun testituloksia odottaa, tulee pysyä omaehtoisessa karanteenissa kotona tai majapaikassa. 

Vahva etätyösuositus voimassa koko Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan edellisen viikon tartunnoista neljännes oli työpaikkaperäisiä. Tilannekuvaryhmä linjaa, että etätyöhön tulee siirtyä kaikilla niillä työpaikoilla, missä se on edes hetkellisesti mahdollista.

Kaikkia Etelä-Karjalan työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa. Työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia ei suositella.

Työnantajien on hyvä myös kiinnittää huomiota sekä etä- että lähityötä tekevien kokemaan yksinäisyyteen. Työyhteisöjen hajaannuttua koronaepidemian myötä on esimiehillä iso vastuu alaistensa hyvinvoinnista.

– Virtuaalisillakin työkaluilla on mahdollisuus rakentaa yhteisöllisyyttä työpaikoilla. Etäjohtamiseen on hyvä kiinnittää huomiota, jotta luottamus molempiin suuntiin säilyy työnantajien ja työntekijöiden välillä, muistuttaa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen yksikön päällikkö Jyrki Pitkänen.

Maskit kuuluvat roskikseen, eivät maahan

Maskin käyttö on ohjeistuksen mukaisesti lisääntynyt, mistä tilannekuvaryhmä haluaa välittää suuret kiitokset eteläkarjalaisille. Myös muita suosituksia on noudatettu alueella hyvin. Maskia on hyvä käyttää aina, kun kohtaa pienessä tilassa muita ihmisiä, esimerkiksi lasta päiväkotiin viedessä ja hakiessa.

Maskien käytön lisäännyttyä on samalla lisääntynyt myös käytettyjen maskien määrä. Maskit hävitetään laittamalla ne roska-astioihin ja huolehditaan sen jälkeen käsien desinfektiosta.

Alueen yrityksiä, yhdistyksiä sekä muita toimijoita pyydetään kiinnittämään huomiota siihen, että roska-astioita on riittävästi saatavilla etenkin uloskäyntien yhteydessä.

– Tuuli tarttuu helposti roska-astian päälle asetettuun maskiin, eikä maskia tee mieli työntää syvemmälle roskikseen puhtain käsin. Roskakorien ylläpitäjien tulee huolehtia myös roskisten tiheästä tyhjentämisestä ja huolehtia myös hyvästä käsihygieniasta tämän jälkeen, neuvoo Eksoten turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen.

 

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)

Katso voimassa olevat suositukset täältä.