Mansikkalan koulukeskuksen oppilas on saanut koronatartunnan
Imatran kaupunki sai keskiviikkon illansuussa tiedon, että yksi Mansikkalan koulukeskuksen alaluokkien oppilas on todettu koronapositiiviseksi. Oppilas on ollut viimeksi koulussa maanantaina.
Tartunta-altistus on mahdollista luokilla 2A, 2B, 2D ja 3B. Näiden oppilaiden suositellaan jäävän kotiin siihen asti, kunnes asiasta tiedetään lisää.
On olemassa tartuntariski myös luokilla 1B, 4M ja 4C, sillä he ovat oleilleet samoissa tiloissa tartunnan saaneen tai altistuneiden kanssa.
Kaikkien näiden luokkien oppilaiden huoltajat voivat harkintansa mukaan ilmoittaa lapsensa poissaolosta torstaille ja perjantaille. Opettajat välittävät koulutehtävät Wilman välityksellä. Myös muilla alakoulun oppilailla on mahdollisuus samaan, jos tilanne huolettaa vanhempia. Huoltajien tulee tehdä välittömästi poissaoloilmoitus Wilman kautta.
Yleensä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote määrää tässä tilanteessa karanteenin altistuneille, mutta nyt tätä ei vielä keskiviikkoillan aikana ehditä tekemään. Eksote ei myöskään ehdi tavoitella heti keskiviikkona altistuneita. Tämän vuoksi kaupunki tavoittelee altistuneiden oppilaiden huoltajia soittamalla tai Wilman välityksellä keskiviikkoillan aikana.
Kaupunki tiedottaa asiasta lisää torstaina 17.12.
Iltapäivätoiminta jatkuu niiden osalta, jotka osallistuvat opetukseen huomenna.
Koulussa korostetaan erityisesti seuraavina päivinä turvavälien noudattamista ja hygieniaa.
Lisätietoja:
Hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala, p. 020 617 2227, arja.kujalaimatra.fi (arja[dot]kujala[at]imatra[dot]fi).
Käyttäydy karanteenissa vastuullisesti
Tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni on viranomaispäätös. Päätös perustuu näyttöön tai perusteltuun epäilyyn siitä, että henkilö on altistunut taudille. Lääkärin määräämää karanteenia ei voi lyhentää koronavirustesteillä, kuten omaehtoista, matkustamisesta seurannutta karanteenia. Tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni ei ole suositus.
Sekä omaehtoisessa karanteenissa, että virallisessa karanteenissa tulee toimia vastuullisesti.
Karanteenissa ollessaan pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos meneminen on sallittua, ellei mene muiden ihmisten lähelle. Töihin, kouluun, päivähoitoon, harrastuksiin tai kauppaan EI SAA mennä. Koiraa saa ulkoiluttaa, mutta lähikontaktia ihmisiin ei saa syntyä.
Karanteeni toteutetaan useimmiten kotona. Jos kotona asuu yli 70-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan erityisjärjestelyjä harkita.
Jäävätkö muut perheenjäsenet karanteeniin?
Karanteenissa olevan henkilön lähipiiriä ei aseteta karanteeniin, sillä he eivät ole lähikontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava.
Tartunnan saamisesta siihen, että potilas voi tartuttaa muita, on viivettä. Tämän takia altistuneen oireettoman henkilön omaisten ei kannata rajoittaa elämäänsä. Jos altistunut alkaa oireilla, tutkitaan, onko kyse koronaviruksesta.
Jos karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla, hänen perheenjäsentensä on suositeltavaa jäädä omaehtoiseen karanteeniin, kunnes koronatestin tulos on valmistunut. Jos testin tulos on positiivinen, virallinen karanteeni laajennetaan tarpeen mukaan lähiomaisiin. Jos testi on negatiivinen, voivat perheenjäsenet jatkaa normaalia elämää.
Karanteeni vai eristys?
Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Koronavirus tarttuu jo muutamia päiviä ennen oireiden alkamista ja karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta kantajalta muihin henkilöihin.
Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen tai karanteeniin henkilön, joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin tai tartuntatautiin, jota perustellusti epäillään yleisvaaralliseksi. Tällaisessa tilanteessa henkilöllä on oikeus tartuntatautipäivärahaan.
Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa.