Kuva
Vanha kuva taideteoksen luovuttamisesta Imatran kaupungille.
Imatran 1.1.1971 valtuuston juhlaistunnossa Ovako lahjoitti kuvataiteilija Sinikka Kurkisen teoksen Kuvaputki.

Imatrasta tuli kaupunki tasan puoli vuosisataa sitten

Tiedote
31.12.2020 13:44
Virallisesti Imatran syntymäpäivää vieteteään vuoden 1948 mukaan, mutta kaupungin juuret ovat kuitenkin paljon kauempana historiassa.

Imatra juhlii virallisesti syntymäpäiviään vuoden 1948 mukaan. Tuolloin perustettiin Imatran kauppala.

Tasan 50 vuotta sitten eli 1.1.1971 Imatra muuttui edelleen kauppalasta kaupungiksi.

─ Käsillä oleva vuodenvaihde on näin ollen yksi puolivuosisatainen etappi kaupunkihistoriassamme, viestintäjohtaja Liisa Hupli-Oinonen sanoo.

Koronaepidemian vuoksi Inkerinaukion perinteinen uudenvuodenvastaanottojuhla ilotulituksineen ja koskinäytöksineen on jouduttu perumaan. Kaupungistumisen 50-vuotista taivalta ei näkyvästi nyt juhlisteta.

Kaupunkilaisten iloksi Imatrankosken patoseinämään on heijastettu valoteos, jossa on  sydän sekä Imatra, Kansallishme –teksti.

Kaupungin juuret kaukana historiassa

Todellisuudessa Imatra ja erityisesti Imatrankoski ovat tunnettuja jo paljon pidemmältä ajalta.

Imatralla on ollut asutusta kivikaudesta alkaen ja alueelta löytyy useita kivikautisia asuinpaikkoja.

Ensimmäinen mainita Imatrasta on vuodelta 1541 veroluetteloista, joissa mainitaan Vuoksen lohenkalastus ja siitä kerätyt verot. Pysyvämpää asutusta Imatran seudulla on ollut jo 1500-luvulla ja kaikki Imatran alueen nykyiset kylät mainitaan 1600-luvun alussa alueelta tehdyissä kyläluetteloissa. Vuoksen rannoilla harjoitettiin tuolloin lähinnä kaskiviljelyä ja kalastusta.

Imatran matkailuhistorian voidaan sanoa alkaneen jo vuonna 1772, jolloin Venäjän keisarinna Katariina Suuri vieraili Imatralla koskea ihailemassa.

Kalevalassakin on maininta koskesta: ” Kolme on koskea kovoa, kolme järveä jaloa, kolme vuorta korkeata tämän ilman kannen alla: Hämehess’ on Hälläpyörä, Kaatrakoski Karjalassa; ei ole Vuoksen voittanutta, yli käynyttä Imatran”.

Lue lisää Imatran historiasta

 

Oheisessa kuvassa Imatran 1.1.1971 valtuuston juhlaistunnossa Ovako Oy Ab:n edustajat onnittelukäynnillä kaupungistumisen kunniaksi. Ovako lahjoitti Imatran kaupungille kuvataiteilija Sinikka Kurkisen teoksen Kuvaputki. Puhumassa toimitusjohtaja Henrik Öhquist, maalausta pitelemässä oikealla Lauri Pietiläinen, vasemmalla Risto Laakasuo.

Alkup. kuva: Ovako / Christer Blomgren.  / Paul Jyllinvuoren kokoelma, Imatran kaupunginmuseon kuva-arkisto.