Kuva
Nuorisotilat.
Nuorten toiveita toteutetaan jo tämän kevään aikana.

Kysely: Nuoret toivovat Imatralle monipuolisia liikuntamahdollisuuksia, moottoriurheilua ja kulttuuria

Tiedote
5.2.2021 12:22
Toiveita toteutetaan jo kevään aikana. Kyselyä käytetään myös pohjatietona, kun hyvinvointilautakunta päättää nuorten palveluille annetun 70 000 euron määrärahan käytöstä.

Nuoret toivovat Imatralle monipuolisia harrastusmahdollisuuksia sekä erilaisia tapahtumia, toimintaa ja retkiä. Tiedot selviävät Imatran nuorten palveluiden tekemästä kyselystä, jolla kartoitettiin nuorten toiveita ja odotuksia.

Kyselyyn vastasi tammikuussa 379 imatralaisnuorta. Kohderyhmänä olivat 12–29-vuotiaat alueen nuoret. Suurin osa vastanneista (69 %) oli yläkouluikäisiä. Nuorten aikuisten (16–29 -vuotiaat) vastauksia oli 70.

Lajikokeiluja ja höntsäliikuntaa

Yli puolet (52 %) kyselyyn vastanneista nuorista kertoi olevansa kiinnostunut liikuntaharrastuksista. Liikuntamahdollisuuksien lisäämiseksi nuorten palveluissa on jo tehty suunnitelmia. Parhaillaan käynnissä on kilpailutus, jossa etsitään palveluntuottajaa kolmella koulukeskuksella järjestettäville matalan kynnyksen liikuntakerhoille.

Liikuntamahdollisuuksia aiotaan lisätä koulukeskusten iltoihin ja loma-aikoihin.

–Loma-ajoille suunnitteilla on erilaista höntsäliikuntaa sekä uusia lajikokeiluja, esimerkiksi parkouria, nuorten palveluiden tiimivastaava Niina Kupiainen kertoo.

Moni nuori toivoi, että liikuntaa voisi harrastaa omalla koululla. Myös urheilutaloa pidettiin hyvänä harrastuspaikkana.

Mopot ja kulttuuri kiinnostavat

Liikunnan lisäksi imatralaisnuoria kiinnostavat myös mopot ja moottoriurheilu sekä musiikki, kulttuuriharrastukset ja ulkona liikkuminen.

Mopoiluun liittyvää kerhotoimintaa ryhdytään suunnittelemaan yhdessä Imatra Motocross ry:n kanssa.

–Suunnitelmana on, että palkkaamme nuorisovaltuuston jäseniä mukaan ideoimaan ja kehittämään mopotoimintaa, Kupiainen sanoo.

Kulttuuriharrastuksia toivoneille uutta on tulossa jo ensi viikolla, kun nuorten palvelut käynnistävät katutaiteen työpajan. Katutaidepajan taide tulee näkymään jatkossa myös Imatran katukuvassa.

Toiveissa keikkoja ja e-urheilutapahtumia

Kyselyssä kysyttiin, millaisia tapahtumia nuoret toivovat. Vastauksissa korostuivat keikat sekä lanit ja esport-tapahtumat.

Nuorten palveluissa on ryhdytty jo kartoittamaan lähialueen tulevia tapahtumia, joiden kanssa voitaisiin tehdä yhteistyötä.

­–Olemme tänä vuonna ottaneet käyttöön Workpilots-sovelluksen, joka mahdollistaa nuorten työllistämisen pienimuotoisiin tukitehtäviin ja esimerkiksi tapahtuma-avutajiksi, Kupiainen kertoo.

Pelaamiseen liittyvät toiveet on myös kuultu ja yhteistyö pelitapahtumatuottajan kanssa on alkanut

- Nuoret ovat toivoneet on isompaa lanitapahtuma, joka voisi olla mahdollinen marraskuussa. Sen lisäksi pohdimme pienempien online-tapahtumien järjestämistä jo aiemmin, Kupiainen sanoo.

Lanit kiinnostivat myös nuoria aikuisia. Heidän toiveitaan kartoitettiin kyselyssä erillisellä kysymyksellä. Lanien lisäksi he toivoivat muun muassa täysi-ikäisille suunnattuja harrastuksia, retkiä, lajikokeiluja ja tapahtumia.

Tilojen lisäksi myös toiminta on tärkeää

Kiinnostuksenkohteiden lisäksi kyselyssä kartoitettiin myös sitä, kuinka usein nuoret haluavat viettää aikaa nuorisotiloilla.

Yli 80 prosenttia vastanneista kertoi, että kaksi kertaa viikossa on sopiva määrä.

- Nuorisotilat ovat yksi tärkeä osa nuorten palveluja, mutta niiden lisäksi nuorilla on paljon muita toiveita ja yksilöllisiä kiinnostuksenkohteita. Meidän palvelumme täytyy olla laajempaa, kuin pelkkien tilojen tarjoaminen. Kupiainen kertoo.

Kyselyn tuloksia käytetään lisämäärärahan käytön suunnittelun pohjana

Kaupunginvaltuusto myönsi nuorten palveluille syksyllä 70 000 lisämäärärahan. Raha on käytettävä nuorten toivomiin asioihin ja sen käyttö on valtuuston toiveen mukaisesti suunniteltava yhdessä nuorten kanssa.

Nyt toteutetun kyselyn tuloksia käytetään suunnittelun pohjana. Rahan kohdentamisesta on keskusteltu myös Nuorisovaltuuston kanssa. Heidän kanssaan pidettiin joulukuussa erillinen suunnitteluilta.

Määrärahan kohdentamisesta päättää hyvinvointilautakunta kokouksessaan 16.2.

 

Lisätietoja:

Tiimivastaava Niina Kupiainen, niina.kupiainenatimatra.fi (niina[dot]kupiainen[at]imatra[dot]fi), 020 617 7201