Luonto- ja eräkulttuurimuseon asiantuntijaraati piti näkemästään Imatralla
Erä- ja luontokulttuurimuseon asiantuntijaryhmä vieraili Imatralla torstaina ja perjantaina. Ryhmään kuuluu edustajia museovirastosta, metsästysmuseosta ja kulttuurialan konsultointiyrityksestä. Ryhmä tekee tiivistä yhteistyötä kalastusmuseoyhdistyksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön kanssa.
Torstai-iltana vieraat keskustelivat maakuntajohtaja Satu Sikasen, apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heinon ja yhteysjohtaja Tea Laitimon kanssa Imatran mahdollisuuksista museopaikkakuntana.
─ Tämä keskustelu oli erittäin hyvä ja avasi meille lisää Imatran ominaispiirteistä, hankkeen projektipäällikkö Timo Kukko kertoo.
Perjantaina vieraat perehtyivät kaupungintalon mahdollisuuksiin muuntua museoksi ja tutustuivat Kulttuuritalo Virran tiloihin. He kävivät tutustumassa myös Imatran Kylpylään ja Varpasaaren kalastuspuistoon sekä kuulivat Saimaa Geoparkista.
─ Rakennuksen eli kaupungintalon ja infran osalta Imatralla asiat ovat kohdallaan. Meille on tärkeää, että rautatieyhteys on lähellä. Myös lentokenttä on hyvä. Pelkän yksityisautoilun varaan ei voi laskea, jos halutaan museoon myös kansainvälisiä vieraita, Kukko toteaa.
Selvitettävänä asiana Kukko näkee vielä alueen kantokyvyn eli sen, millainen kulutuspohja on omasta takaa.
Hän korostaa sitä, että riippuen kansainvälisten vieraiden määrästä, museo tuottaa alueelle tuloa noin 5-15 miljoonaa euroa. Tästä summasta museon saama osuus on vain pieni siivu lipputulojen muodossa.
Saimaa on yksi vahva valtti
Imatran yhtenä vahvuutena museokisassa Kukko näkee sen, että kaupunki on osa Saimaan aluetta.
─ Visit Finlandin ja valtion suunnalta on selkeä tahtotila Järvi-Suomen matkailun kehittämiseksi, Kukko toteaa.
Imatran valttina asiantuntijaryhmä näki myös sen, että Etelä-Karjalassa kulttuurinen suhde niin metsästykseen kuin kalastukseen on hyvin vahva. Myös retkeilyn, veneilyn ja pyöräilyn osalta alueen reittivalikoima on runsas.
─ Teillä on täällä selvästi hyvin laaja lajien kirjo luontoon liittyen. Meihin teki myös vaikutuksen se, miten innostuneesti virkamiehet ja luottamushenkilöt ovat sitoutuneet museohankkeeseen ja yleensäkin matkailun kehittämiseen, Kukko sanoo.
Asiantuntijaryhmä kiertää kaikki jatkoon päässeet paikkakunnat läpi ja tiedottaa myöhemmin miten valintaprosessi etenee.
Lisätietoja:
Imatran kaupungin yhteysjohtaja Tea Laitimo, p. 020 617 2212, tea.laitimoimatra.fi (tea[dot]laitimo[at]imatra[dot]fi)
Matsähallituksen projektipäällikkö Timo Kukko p. 020 6394644, timo.kukkometsa.fi (timo[dot]kukko[at]metsa[dot]fi)