Kuva
Taulukko ja europinoja.
Vuosi 2020 Imatran taloudessa.

Imatran viime vuoden tulos odotettua parempi

Tiedote
15.3.2021 17:23
Kaupungin sopeutustoimilla ja valtion koronatuella selvittiin Eksoten odottamattomista laskuista.

Imatran kaupungin vuoden 2020 tulos on 4,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Taloudellinen tulos on siten merkittävästi parempi kuin vuodelle 2020 laadittu talousarvio. Muutettu talousarvio oli 0,5 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Vuosikate vuonna 2020 asettui 12,8 miljoonaan euroon.

Covid 19 -pandemialla oli laajoja vaikutuksia kaupungin talouteen. Valtionosuuksia päivitettiin kolme kertaa yhteensä 7 miljoonaa euroa. Näiden lisätulojen oli tarkoitus kattaa kuntien verotulojen vähenemää. Verotulot eivät kuitenkaan notkahtaneet ainakaan vielä vuoden 2020 aikana, controller Vesa Urtti sanoo.

Pandemian aiheuttamat välittömät kulut näkyivät Eksotella. Kaupungin menoissa vaikutus oli päinvastainen. Imatran menot alittivat kokonaisuudessaan talousarvion 5 miljoonaa euroa. Toki myös toimintatuotot jäivät pienemmiksi.

Kaikkien pandemian aiheuttamien talousvaikutusten ohella Imatralla oltiin huolissaan Eksoten palkkaharmonisoinnin aiheuttamasta laskusta kaupungille.

Koronatukien ja kulusäästöjen avulla kertaluontoinen 6,6 miljoonan euron kulu voitiin kattaa. Lisäksi palkkaharmonisoinnin kattamiseksi haettiin harkinnanvaraista valtionosuutta ja sitä myönnettiin 1,6 miljoonaa euroa, Urtti kertoo.

Kaupungin tase on vahva. Viime vuosilta kertyneitä ylijäämiä on kaupungin taseessa yhteensä 71 miljoonaa euroa.

Olemme edelleen pystyneet pitämään veroprosentin alhaisimpana maakunnassa ja olemme Etelä-Karjalan vakavaraisin kunta. Vaikka soten vuosittaiset kulut ovat kasvaneet viidessä vuodessa noin 20 miljoonalla eurolla, olemme onnistuneet sopeuttamaan ja pitämään tilinpäätökset nyt jo 12 vuotta ylijäämäisinä, viimeistä kertaa kaupunginjohtajana tilinpäätöstä valmisteleva Kai Roslakka toteaa.

Sote-kulujen kasvu jatkuu toki edelleen, ja siihen menokehitykseen meidän on koko ajan nyt sopeuduttava, apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino muistuttaa.

Kaupungin lainamäärä vuoden 2020 lopussa oli 3 897 euroa per asukas ja koko kaupunkikonsernin lainojen määrä 9 461 euroa asukasta kohden.

Investointeihin lähes 29 miljoonaa euroa

Investointiosan alkuperäisen talousarvion nettosumma oli 37,2 miljoonaa euroa sisältäen Kosken koulukeskuksen rakentamiseen varatun 10 miljoonaa euroa. Sittemmin Kosken koulukeskus päätettiin rakentaa Imatran Toimitilat Oy:n taseeseen ja sen vuoksi rakennusten määräraha muutetussa talousarviossa on vain Mansikkalan koulukeskukseen varattu 15 miljoonaa euroa. 

Lopullinen toteutunut nettomeno investointeihin oli 28,9 miljoonaa euroa. Tästä kunnallistekniikkaan käytettiin yhteensä 7,5 miljoonaa euroa.

Alustavat viime vuoden talousluvut ovat esillä tänään 15.3. valtuustossa. Valtuuston kokousta voi seurata klo 17.30 alkaen osoitteessa: www.imatra.fi/valtuustonkokous

Lopullinen tilinpäätös käsitellään valtuustossa 24.5.

 

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Kai Roslakka, p. 020 617 2226, kai.roslakkaatimatra.fi (kai[dot]roslakka[at]imatra[dot]fi)

Controller Vesa Urtti, p. 020 617 2339, vesa.urttiatimatra.fi (vesa[dot]urtti[at]imatra[dot]fi)