Kuva
Oppilaita tietokoneen ääressä.
Samu Lehikoisen (etualalla), Eino Bergin ja Samuli Lankisen projekti sijoittui toiseksi Innokas2021-turnauksen XSumo-sarjassa.

Vuoksenniskan koulun oppilaat palkittiin Innokas2021 -ohjelmointi- ja robotiikkaturnauksessa

Tiedote
12.5.2021 18:31
Aikaisemmin keväällä Vuoksenniskan 8.-luokkalaiset palkittiin Luma StarT-kilpailussa. Työtä on tehty osana Imatran junioriyliopisto Universomaa.

Vuoksenniskan koulun robotiikka-kerhon oppilaat palkittiin keskiviikkona valtakunnallisessa Innokas2021 ohjelmointi- ja robotiikaturnauksessa.

Oppilaat osallistuivat turnaukseen itse tekemällään videolla.  Samu Lehikoisen, Eino Bergin ja Samuli Lankisen tekemällä videolla Myräkkä ja Myräkkä junioriksi nimetyt robotit taistelivat vastakkain XSumossa.

XSumo on laji, jossa robotit seuraavat maassa olevaa viivaa taistelukehään ja sen jälkeen taistelevat toisiaan vastaan.

–Videolla käytiin yhdeksän erää. Lopputulos oli 6–3 Myräkän hyväksi, Lankinen kertoo.

Videon robotit olivat oppilaiden itse rakentamat. Myräkkä on Lankisen omista legoista tehty, ja sen kokoamiseen on käytetty vuosia.

–Myräkkä juniori puolestaan rakennettiin robotiikkakerhossa hyvin nopeasti, hän kertoo.

Innokas2021-turnaus järjestettiin etäyhteyden välityksellä. Järjestäjien mukaan osallistujia oli lähes 1000.

–Vuoksenniskan robotiikkakerholaiset pääsivät suorassa lähetyksessä myös haastateltaviksi, opettaja Jari Palviainen mainitsee.

Robotiikka innokas2021.jpg

Myräkkää on ohjelmoitu pitkään ja hartaudella.

Universoma tuo tieteen peruskouluihin

Innokas2021-turnaukseen osallistuminen on osa Imatran junioriyliopisto Universoman toimintaa.

Universoman tavoitteena on tarjota koululaisille kosketus tieteeseen ja korkeakoulumaailmaan jo peruskoulun aikana.

Yhteistyötä tehdään LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa. Mukana ovat myös Imatran Lämpö, Imatran Vesi, Etelä-Karjalan jätehuolto ja Mitra Imatran rakennuttaja.

Robotiikkaturnauksen lisäksi Universoman puitteissa on järjestetty talven aikana teemapäiviä ja projekteja.

Esimerkiksi kahdeksasluokkalaiset toteuttivat tammikuussa monialaisen opintokokonaisuuden, jossa he järjestivät vihreään teknologiaan, veteen ja jätehuoltoon liittyviä tapahtumia.

- Oppilaat tekivät myös projektityöt, joiden aiheena oli tulevaisuuden elinympäristöt, opettaja Päivi Hirvonen kertoo.

Imatralaisia oppilaita on palkittu myös aikaisemmin keväällä, kun huhtikuussa Vuoksenniskan koulun 8.luokan oppilaat Eeti Korhonen, Lotta Törmä ja Anne Kuusmetso palkittiin Luma StarT-kilpailussa kestävään kehitykseen liittyvässä projektissaan.

- Oppilaat valmistivat ympäristöystävällistä pesuainetta kastanjoista ja kokeilivat eri puretusaineiden vaikutusta kankaiden käpyvärjäykseen.

StrarT palkitut.jpg

Eeti Korhonen, Lotta Törmä ja Anne Kuusmetso vastaanottivat huhtikuussa Luma Start-kisan palkinnon tuomariston puheenjohtaja Saku Laapiolta. Palkinto tuli ympäristöystävällisen pesuaineen kehittelystä.

 

Lisätietoja:

Robotiikkakerhosta: Opettaja Jari Palviainen, jari.palviainenatedu.imatra.fi (jari[dot]palviainen[at]edu[dot]imatra[dot]fi)
StarT-projektista: Opettaja Päivi Hirvonen, paivi.hirvonenatedu.imatra.fi (paivi[dot]hirvonen[at]edu[dot]imatra[dot]fi)
Universomasta: Universoma - Imatra Junior University | Imatra

Robotiikka-kerhon toiminta on myös osa New Stream of Technology (Nesttec) -hanketta. Hankkeen kesto on 1.10.2019-30.9.2022 ja budjetti 279 971€, josta EU-rahaa 223 976€. Hankkeessa on kaikkiaan kahdeksan työpajatapaamista tai seminaaria, joissa oppilaat kokoavat robotteja ja ohjelmoivat niiden toimintoja