Kuva
Koronavirus
Korona

Etelä-Karjala leviämisvaiheeseen – AVIn lähikontaktien välttämistä koskeva päätös voimaan ensi viikolla

Tiedote
17.8.2021 21:16
Etelä-Karjalassa siirryttiin tänään leviämisvaiheeseen. Aluehallintoviraston päätös on voimassa 25.8.2021 alkaen. Tilannekuvaryhmä ja AVI seuraavat tilannetta ja kiristävät tarvittaessa määräyksiä.

– Sairaalakuormitus on lisääntynyt, tartunnanjäljitys kuormittunut ja puhelinpalvelumme ruuhkautuneet. Tilanne vaikuttaa rajusti Eksoten toimintaan, mutta myös muuhun maakuntaan. Useat koulualtistukset ovat saattaneet kokonaisia koululuokkia karanteeniin ja haluamme päätöksellä turvata lähiopetuksen, lasten ja nuorten harrastustoiminnan sekä myös oman toimintamme jatkumisen. Hoitotakuiden tulee toteutua ja meidän on pystyttävä hoitamaan muutkin, kuin koronaan sairastuneet, summaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Epidemiaseurannan kannalta pelkkien tapausmäärien seuraamisen merkitys vähenee, joten aiempaa tarkemmin seurataan esimerkiksi sairaalahoitoisia potilaita. Erikoissairaanhoidossa ja teho-osastolla hoidettavien määrä sekä potilaiden nimittäjätiedot korostuvat, kun tilannekuvaryhmässäkin pohditaan mahdollisia suositus- ja rajoitustoimenpiteitä.

Etelä-Karjalan alueella tartuntapiikki hipoo maaliskuisia lukuja. Eroa maaliskuun tilanteeseen löytyy, sillä nyt tartuntaketjuja on useita ja tartunnanjäljitys ei ehdi jäljittää kaikkia ryppäitä ajoissa. Näytteitä Etelä-Karjalassa on otettu viikon aikana noin 4 000, mikä on ennätyksellinen luku. Koronatestiin tulee hakeutua lievienkin flunssaoireiden ilmaannuttua.

Imatralla karanteeniin on joutunut sunnuntaista lähtien useita henkilöitä, esimerkiksi Imatran yhteislukiossa on altistuneita jo noin sata.

Tartuntoja perhepiirissä, harrastuksissa ja mökkibileissä

Tartuntaryppäitä on ilmennyt erityisesti perhepiirissä, harrastuksissa ja mökkibileissä. Tartunnoista vain 6 prosenttia on tällä hetkellä rajaliikenteen testauksista. Jäljityksen kannalta ongelma on deltavariantin nopeus. Hyvin moni on altistustiedon saamisen aikaan alkanut jo itse oireilla ja tartuttaa.

– Tartuntoja on eniten 10–30-vuotiaissa, jotka ovat myös vähiten rokotettuja ikäryhmiä. Lapsista ja nuorista tartunnat leviävät helposti heidän vanhempiinsa, joista moni on saanut vasta yhden rokotteen, harmittelee Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka.

Kahden rokotuksen läpi on tullut hyvin vähän tartuntoja, joten rokotussuoja yli 50-vuotiailla alkaa olla jo hyvä, nuoremmilla valitettavasti tilanne ei ole sama.

– Epidemiaa ei saada tukahdutettua, vaan sitä on pyrittävä hallitsemaan pitkälti rokotusohjelman avulla. Laumaimmuniteettia ei enää saada, joten tämän ja ensi vuoden aikana kansalainen joko sairastaa rokottamattomana koronan tai ottaa rokotteen. Koronavirustauti voi olla lievä, vakava tai erittäin vakava. Kaksi rokotetta ottamalla suojaa itsensä lisäksi läheisiään, työtovereitaan ja koko yhteisöämme, muistuttaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Ei uusia rajoituksia lasten ja nuorten harrastustoimintaan

Eksoten alueella voimassa olevan suosituksen ja ensi viikolla voimaan tulevan päätöksen mukaan 10 henkilön sisätiloissa tapahtuvissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa sekä yli 50 henkilön ulkona tapahtuvissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa tulee pystyä välttämään lähikontaktit.
– Ellei näissä tilaisuuksissa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seuruiden ole tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontaktia toisiinsa, ei toimintaa tällä hetkellä suositella tai pykälän mukaisen päätöksen voimassa ollessa edes voi järjestää. Lähikontaktin välttää, mikäli kosketusta toiseen ihmiseen ei synny sisä- tai ulkotiloissa, eikä sisätiloissa ole tilanteita, joissa ollaan yli 15 minuutin ajan alle kahden metrin päässä toisesta henkilöstä, tähdentää AVIn ylitarkastaja Meiju Heikkinen.

Määräystä ei sovelleta oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheiluun eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan. Myöskään lasten ja nuorten harrastustoimintaa ei rajoiteta tällä erää.

Imatralla jatketaan ainakin toistaiseksi koskinäytöksiä vahvalla maskisuosituksella ja kehoituksella pitää turvavälit. 

Kaupungin koronatiimi kokoontuu ensi torstaina linjaamaan muun muassa teatterin ja Kulttuuritalo Virran toiminnasta sekä syyskuun alkuun suunnitellun vanhojen tanssi -tapahtuman järjestämisestä.

Eksoten puhelinpalvelut ruuhkautuneet 

Eksoten 116 117 numerossa toimiva koronalinja sekä rokotusneuvonnan numero 05 352 2355 ovat pahasti ruuhkautuneita.

– Koronavirukselle altistuneita pyydetään välttämään soittoa Eksotelle. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) sivuilta www.thl.fi/koronavirus sekä Eksoten koronasivuilta www.eksote.fi/koronavirus on saatavilla kaikki yleinen tieto. Sivuilta löytyy tietoa esimerkiksi siitä, mitä tarkoittaa altistuminen ja omaehtoinen tai lääkärin asettama karanteeni, vinkkaa Eksoten Yhteispäivystyksestä toimintayksikön esimies Paula Ovaska.

Koronatestin tuloksia ei tule kysyä soittamalla eikä päivystysnumeroon tule soittaa rokotuksia koskevissa asioissa. Koronavirustestin tulokset ovat Eksotella tulleet asiakkaalle keväästä alkaen tekstiviestillä. Tulos tulee yhtäaikaisesti asiakkaalle sekä Eksoten potilastietojärjestelmään. Soittamalla vastausta ei saa yhtään nopeammin, kuin mitä tieto tulee tekstiviestillä. Myös lapsen koronatestin tulos ohjautuu tekstiviestinä ajanvarauksen yhteydessä annettuun puhelinnumeroon. Tulokset näkyvät myös Omakannasta (www.kanta.fi).

– Toivon, että ihmiset malttaisivat odottaa tuloksia rauhassa kotona, jotta puhelinlinjat vapautuisivat niille, joilla on todellinen tarve päästä hoidontarpeenarvioon. Päivystysavun numero 116 117 ei ole tarkoitettu näihin kyselyihin, neuvoo Ovaska.

Koronatestin tulosten valmistumisaika ja siten myös vastausaika on pidentynyt, sillä näytteitä otetaan koronatilanteen huonontumisen takia enemmän niin Etelä-Karjalassa kuin valtakunnallisesti.

Koronarokotuksia koskevissa asioissa tulee ensisijaisesti hakea tietoa verkkosivuilta. Kaikki rokotuksiin liittyvät asiat on koottu osoitteeseen www.eksote.fi/koronarokotukset. Mikäli internetin käyttö ei onnistu, tulee kyselyt tehdä puhelimitse Eksoten koronarokotusneuvonnasta. Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvarauspuhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355. 

Varaa rokotusaika koronarokotukseen 12–15-vuotiaalle

Eksote rokottaa 12–15-vuotiaita koronarokotuspaikoilla, vapaana olevien rokotusaikojen puitteissa. Rokotusaika varataan puhelimitse rokotusneuvonnan numerosta 05 352 2355. Nuoren suostumus koronarokotukseen tulee ottaa mukaan rokotuspaikalle. Suostumuslomake löytyy Eksoten koronarokotussivuilta eksote.fi/koronarokotukset, josta sen voi tulostaa ja täyttää etukäteen. Suostumuslomakkeen saa tarvittaessa rokotuspisteeltä täytettäväksi. Rokotuspisteen ruuhkautumisen estämiseksi nuoren mukaan voi, hänen halutessaan, tulla ainoastaan yksi vanhempi.

Koronarokotuksiin voivat hakeutua nyt kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat eteläkarjalaiset. Eksote ei lähetä kutsuja rokotuksiin, vaan alueen asukkaat voivat valita itselleen sopivan rokotuspaikan ja ajankohdan Eksoten asiointipalvelusta tai koronarokotusneuvonnan numeroon soittamalla. Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvarauspuhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355. Tarkemmat ohjeet: www.eksote.fi/koronarokotukset

2-rokotusta voi aikaistaa soittamalla Eksoten koronarokotusneuvontaan, mikäli vapaita rokotusaikoja on saatavilla. 1-rokotuksesta tulee olla kulunut vähintään 8 viikkoa.

Lue voimassa olevat suositukset.

 

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveyspalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)

Imatran asiat: Hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala, p. 020 617 2227, arja kujalaatimatra.fi (kujala[at]imatra[dot]fi)

Leviämisvaihe 

  • Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 17.8.2021 kokouksessaan, että koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.
  • Etätyösuositus, kasvomaskisuositus ja suositukset riskiryhmien suojaamiseksi ovat voimassa. Etätyö- ja etäkokoussuositusta jatketaan 31.10.2021 saakka.
  • Valtakunnallisesti voimassa on 31.12.2021 saakka tartuntatautilain 58 c ja e §, jotka velvoittavat toimijat huolehtimaan asiakkaidensa terveyden turvaamisesta laissa määritellyin toimenpitein. Toimijoiden on otettava huomioon laissa säädetyt hygieniavaatimukset kaikissa yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa sisätiloissa sekä tietyissä rajatuissa ulkotiloissa. 
  • Aluehallintovirasto on tänään 17.8.2021 tehnyt 25.8. alkaen voimaan tulevan päätöksen tartuntatautilain 58 § mukaisesti. Yli 10 henkilön sisätiloissa tapahtuvissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa sekä yli 50 henkilön ulkona tapahtuvissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa tulee pystyä välttämään lähikontaktit.
  • Etelä-Karjalassa on voimassa suositus, jonka mukaan yksityistilaisuuksissa noudatetaan vastaavia omaehtoisia rajoituksia kuin yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa.
  • Lasten ja nuorten harrastuksiin ei ole luvassa nyt rajoituksia.