Kuva
Tyyni veden pinta ja joen rantoja.
Vuoksi Tainionkosken kohdalla

Vuoksi virtaa vuolaasti -dokumenttielokuva esitetään Ylellä sunnuntaina 16.1.2021 

Tiedote
11.1.2022 13:39
Dokumentaristi Arvo Tuomista inspiroi Vuoksella tapahtuva idän ja lännen kohtaaminen. Hän pitää Vuoksea huonosti tunnettuna sen kiehtovaan historiaan ja matkailupotentiaalin nähden.

Arvo Tuominen matkaa toimittamassaan dokumentissa kiinnostavien tarinoiden, ihmisten ja vaikuttavien paikkojen saattelemana Vuoksea pitkin Imatralta Laatokalle.

Tuomisen mielestä Vuoksi on hedelmällinen aihe dokumentille.

– Se on vähän kuin kommunikaattori niin monen asian välissä, Saimaan ja Laatokan, Suomen ja Venäjän välillä. Suomen ja Venäjän raja on mielenkiintoinen. Siellä kohtaavat latinalaiset ja kyrilliset aakkoset, individualistinen ja kollektiiviinen kulttuuri, luterilaisuus ja ortodoksisuus.

Vaikka dokumentti on kuvattu korona-aikaan, se ei dokumentissa näy.

– Ajatuskin oli se, että se on ajaton ja elokuva voidaan esittää kymmenen vuoden kuluttua, Tuominen kertoo.

Koronan takia Venäjälle pääsi dokumentin tekemisen aikaan vain lentämällä. Kekseliäs dokumentaristi keksi kuitenkin muitakin keinoja.

– Viipurissa järjestettiin moottoripyöräfestivaali Baltic Rally. Pääsin sinne rajan yli moottoripyörällä osaanottajan statuksella, hän muistelee.

Tuominen uskoo, että Vuoksen potentiaali tullaan vielä löytämään. 

– Vuoksi on vähän sellainen salainen juttu, josta harva tietää. Paikallisille Vuoksi on itsestään selvä, mutta se on oikeasti kova juttu. Näen tulevaisuutta siinä, että se on yleiseurooppalainen matkailukohde. Tulevaisuudessa raja on entistä matalampi. Saimaa-Laatokka -akselilla on hirveä matkailupotentiaali, johon erä- ja luontokulttuurimuseo varmasti tuo hienon lisän. Tähän kun vielä saisi kosken alapuolelta lauttayhteyden Svetoon ja junayhteyden Pietariin, Tuominen visioi.

Imatran kaupunki on ollut tukemassa Vuoksi virtaa vuolaasti dokumentin tekemistä.

Vuoksi virtaa vuolaasti -dokumentti on jo katsottavissa Yle Areenassa