Kuva
Kaivanto ja putket sekä kaivot hiekassa.
Huleveden imeytykseen ja viivyttämiseen käytettävä hulevesikasetti

Nykyisissä rakennusmääräyksissä hulevedet tulee ensisijaisesti imeyttää tontilla

Tiedote
17.3.2022 15:07
Aiempaa rankempien sateiden myötä hulevesien hallintaan kiinnitetään enemmän huomiota rakentamisessa.

Imatran kaupungin rakennusvalvonta muistuttaa rakentajia hule- ja perusvesien imeytyksen nykyisestä käytännöstä.

– Ensisijaisesti hule- ja perusvedet tulee imeyttää ja viivyttää tontilla. Aina imeytys tontille ei onnistu, jolloin vettä tulee viivyttää ja johtaa eteenpäin vähitellen sadevesiverkostoon. Viivytystä ja imeytystä säätelevä asetus koskee sekä pientaloja että suuria rakennuksia, kertoo LVI-tarkastaja Tuomas Moilanen Imatran kaupungilta.

Pientalojen kohdalla viivytysmäärä on 1 kuutiometri (m³) vettä jokaista 100 neliömetriä (m²) läpäisemätöntä pintaa kohden. Pintoja ovat esimerkiksi kattopinta ja kivetyt tai asvaltoidut pihat.

– Hule- ja perusvesien mitoitus ja käsittely tulee esittää jo rakennuslupahakemuksessa, Moilanen muistuttaa.

Mitoitussateena käytetään vähintään 200 litraa sekunnissa per hehtaari ja sateen kestona 10 minuuttia.

Ennen imeytys- tai viivytyskaivoa on oltava isolla sakkapesällä varustettu kaivo. Samoin ennen virtauksen säätökaivoa on oltava isolla sakkapesällä varustettu kaivo.

Sateet ovat ilmastonmuutoksen myötä voimistuneet

Moilasen mukaan sateiden voimakkuus on kasvanut, eli vesi tulee taivaalta nopeammin ja tukkii saa sadevesiviemärit tulvimaan. Siksi imeytykseen ja viivytykseen on  kiinnitettävä aiempaa enemmän huomiota.

– LVI-puolen määräysten mukaan sadevesiputket tulee olla 150 litraa sekunnissa hehtaarilta, mutta mitoitus tehdään maanrakennuspuolella jo 230 litraa sekunnissa hehtaarilta.

Käytännössä omakotitalon rakentajalle määräyksen mukainen rakentaminen tarkoittaa imeytyksen tai muutaman betonirenkaan asentamista ennen veden johtamista maastoon tai hulevesiverkkoon.

– Hulevesiselvitys tulee toimittaa jo rakennuslupahakemuksen yhteydessä. Näin rakennusvalvonta ehtii ottaa kantaa hulevesien ohjaamiseen, Moilanen selvittää.

Lisätietoja:

LVI-tarkastaja Tuomas Moilanen, tuomnas.moilanenatimatra.fi (tuomnas[dot]moilanen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4453

Säädöksiä

Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista 35 §, asetus astunut voimaan 1.1.2018.

Pohjavesialueilla hule- ja perusvesien käsittelyä ohjaa ympäristönsuojelulain mukainen pohjaveden pilaamiskielto 17§, 527/2014.