Imatran talousveden mikrobiologista laatua tutkittiin uudenlaisella menetelmällä
Imatran talousveden tilaa on selvitetty uudella, modernilla menetelmällä. Vedestä mitattiin solujen energia-aineenvaihdunnassa tärkeää adenosiinitrifosfaattia eli ATP:tä.
Tulosten perusteella veden mikrobiologinen tila on hyvä. Veden sameus on vähäistä, eikä vedessä ole väri- tai makuhaittoja.
Kahdessa mittauspisteessä vedessä havaittiin lievä haju, joka liittyy luultavasti klooraukseen. Hajuhavainto on tyypillinen löydös.
—Tulosten perusteella näyttää, että Imatran vesijohtoverkossa käytettävä klooriamiini on tehokas desifiointikemikaali. Sen vaikutus ulottuu mittausten perusteella kaikkialle, myös verkoston ääripisteisiin, vesihuoltoinsinööri Anu Nikulainen sanoo.
Mittausten mukaan elävien mikrobien taso oli Imatran vesilaitokselta lähtevässä vedessä ja verkon paineenkorotusasemalla erittäin alhainen.
—Etäisyyden kasvaessa mikrobien määrä nousi, mutta pysyi kuitenkin hallinnassa, Nikulainen kertoo.
Normaalia tarkemmat analyysit
ATP-mittauksia tehtiin osana VÄRINÄ-hanketta, johon Imatran Vesi osallistui kesällä 2021 yhdessä 10 muun vesilaitoksen sekä Teollisuuden Veden kanssa.
Hankkeessa otetuista näytteistä tehdyt tarkemmat ja monipuolisemmat analyysit kuin normaalissa talousveden laadun tarkkailussa.
Tuloksia käytetään jatkossa verkostosuunnittelun ja -mitoituksen apuna.
Lisätietoja:
Vesihuoltoinsinööri Anu Nikulainen, anu.nikulainenimatra.fi (anu[dot]nikulainen[at]imatra[dot]fi), 020 617 4333
Nämä tahot olivat mukana hankkeessa
- Alva (Jyväskylä)
- Aqua Palvelu (Lahti)
- HS-Vesi (Akaa, Hattula ja Hämeenlinna)
- Imatran Vesi
- Kymen Vesi
- Naantalin vesihuoltolaitos
- Nivos Vesi
- Oulun Vesi
- Riihimäen Vesi
- Tampereen Vesi
- Turun Vesihuolto
- Teollisuuden Vesi