Kuva
kaksi naista ja taustalla aula.
Luonto- ja eräkulttuurimuseon käynnistyshankkeen johtaja Pia Paukku (vasemmalla) ja hankeassistentti Nina Kurki kaupungintalon kolmannessa kerroksessa.

Erä- ja luontokulttuurimuseon käynnistyshankkeen kaksi ensimmäistä työntekijää aloitti työt Imatran kaupungintalolla

Tiedote
2.8.2022 16:58
Hankkeessa luodaan tulevan museon konsepti, jotta museon rakentaminen voidaan aloittaa.

Hankejohtaja Pia Paukun mukaan ensimmäinen työpäivä kuvasti museon käynnistyshankkeen isoa tehtävää.

– Ensin rakennetaan itsellemme työpaikka ja työpiste. Tässä on kieltämättä hyvä analogia museohankkeelle, Paukku toteaa.

Hankeassistentti Nina Kurki on innoissaan museohankkeen alkamisesta.

– Tässä vaiheessa on vähän samanlainen fiilis, kun meni kouluun ja sai uudet koulukirjat. Nyt on sama innostus, vaikka tarvikkeet pitääkin ostaa itse, Kurki naurahtaa.

Vaikuttava kaupungintalo

Museon tulevat tilat inspiroivat hankejohtaja Paukkua. Hänen mukaansa kävijän tulisi päästä vaikuttavaan luontokokemukseen jo astuessaan sisään avaraan tuloaulaan.

– Tämä on kutkuttava tila, jonka korkeus saa sormet syyhyämään. Tila hyödynnetään aulana, mutta tähän saa myös edustavan museokaupan. Maailmalla on museokauppoja, jotka lähentelevät taidetta ja myynnit ovat sen mukaisia. Näen kaupungintalossa potentiaalia moneen. Valtuustosaliin saisi esimerkiksi vaikuttavan 360 -elämyksen, Paukku visioi.

Karkeasti ottaen museon tiloista kolmannes on kokoelmatiloja, toinen kolmannes muita työskentelytiloja, joissa rakennetaan näyttelyt, konservoidaan, digitoidaan ja niin edelleen, ja kolmas kolmannes näyttely- ja yleisötilaa.

Museon konsepti tarkentuu

Paukun mukaan tiloja tärkeämpää on museon toiminta-ajatus. 

– Konsepti on yhtä kuin museon tarkoitus. Se on muutakin kuin liiketoimintasuunnitelma. Mikä on museon luontosuhde? Mitkä arvot halutaan välittää yleisölle? Keitä halutaan tavoittaa ja mihin vaikuttaa? Kun se työ tehdään hyvin, voimme olla varmoja, että syntyy niin mielenkiintoinen kokonaisuus, että se houkuttelee tänne kävijöitä ja matkailijoita. Museolla on myös äärimmäisen potentiaalinen sijainti. Tästä tulee väkisinkin hyvä, Paukku vakuuttaa.

Uusia imatralaisia

Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva Pia Paukku muutti vastikään Kotkasta Imatralle ja museon myötä muuttajia on tiedossa jatkossa lisää. Kaksivuotisen valmisteluhankkeen tiimi vahvistuu vielä kokoelma-amanuenssilla ja suunnittelijalla.

– Erä ja luontokulttuurimuseo tulee avauduttuaan työllistämään jopa 40 – 50 henkilöä. Museossa on aina rakenteilla jotain uutta, aina puretaan ja rakennetaan. Tarvitaan museomestareita, tutkijoita, amanuensseja, yleisötyötä ja pedagogeja, näyttelysuunnittelijoita, viestijöitä, asiakaspalvelua, opasvalvojia, tapahtumatuottajia ja niin edelleen, Paukku lupaa.

Erä- ja luontokulttuurimuseon valmisteluhanke päättyy vuonna 2024. Sitä seuraa investointivaihe vuosina 2024 - 2026. Uusi metsästykseen, kalastukseen ja luonnon virkistyskäyttöön keskittyvä museo avataan Vuoksen varrelle rakennutus- ja investointivaiheen jälkeen.

Lisätietoja:

Hankejohtaja Pia Paukku, pia.paukkuateramuseo.fi (pia[dot]paukku[at]eramuseo[dot]fi)