Kuva
Kauunginhallitus istuu ison pöydän ääressä.
Kaupunginhallitus neuvotteli talousarviosta maanantaina ja tiistaina.

Sote-uudistus konkretisoituu, Imatran veroprosentti jatkossa 7,36

Tiedote
6.9.2022 18:42
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Nokelainen: ”Vanhat toimintamallit eivät enää toimi, nyt tarvitaan rohkeutta”.

Imatran kaupunginhallitus aloitti vuoden 2023 talousarvion laadinnan tällä viikolla.

Talousarvion työstäminen on poikkeuksellista, koska ensi vuonna sekä sosiaali- ja terveyspalvelut että pelastustoimi siirtyvät kokonaisuudessaan hyvinvointialueille.

Kaupungin päätehtäviksi jää kasvatus, koulutus, kaupunkikehitys, vapaa-ajan palvelut, elinvoima sekä kaupunkilaisten hyvinvoinnin tukeminen.

Käytännössä tämä tarkoittaa Imatran kaupungin tulojen ja menojen leikkautumista noin 60 prosentilla.

Kunnallisveroja leikataan ensi vuonna 12,64 prosenttiyksikköä ja valtionosuusjärjestelmää uudistetaan siten, että kunnat saavat jatkossa valtionosuuksia valtaosin lapsista ja nuorista.

─ Imatran kunnallisvero on jatkossa 7,36 prosenttia ja kiinteistöverot säilyvät ennallaan, konsernitalouspäällikkö Marko Pollari kertoo.

Kaupunkilaisen lompakossa veromuutos ei näy, sillä nyt kunnilta leikattava vero-osuus ohjataan suoraan hyvinvointialueelle.

Ensi vuosi vielä ylijäämäinen

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Imatran talousarvio vuodelle 2023 tulee olemaan tasapainossa ja ylijäämäinen. Tämän hetken luvuilla ensi vuoden tulokseksi arvioidaan noin 5 miljoonaa euroa. Toimintakate pyritään pitämään 64,8 miljoonassa eurossa. Toimintamenojen arvio ensi vuodelle on tässä vaiheessa 83,2 miljoonaa euroa.

Investointibudjetti on valmistelun alkuvaiheessa noin 18 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen investointi on Meltolan jätevedenpuhdistamon saneeraus, joka lohkaisee noin 8 miljoonaa euroa.

─ Kaupunkikonsernin lainakanta kasvaa edelleen merkittävistä investoinneista johtuen. Matalien korkojen aika on ohi, korkea inflaatio sekä riskit valtionosuus- ja verorahoituksessa kasvavat, vt. kaupunginjohtaja Matias Hilden toppuuttelee liiallista optimismia.

Näkymät heikkenevät rajusti

Vaikka vuonna 2023 kuntatalous vahvistuu vielä erityisesti sote-uudistuksesta johtuvien verontilitysviiveiden vuoksi, jatkon osalta näkymät eivät ole yhtä hyvät.

─ Meidän on tavoiteltava jatkossa tulojen kasvua ja todennäköisesti varauduttava myös veronkorotuksiin, Hilden sanoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Nokelainen niin ikää muistuttaa, että jatkossa vanhat toimintamallit eivät enää toimi:

Väestön väheneminen on saatava pysähtymään ja Imatra käännettävä kasvu-uralle pikaisesti. Mikäli näin ei tapahdu lähivuosina, alkaa olla vaara itsenäisen Imatran säilymiseen. Kaupunginhallitus haastaa kaikki kaupunkilaiset työhön näiden haasteiden ympärille. Nyt tarvitaan rohkeutta.

 Tähän liittyen kaupunginhallituksen pöydässä vallitsee yhteisymmärrys siitä, että keskustelut rantarakentamisen osalta aloitetaan uudestaan.

Vuoden 2023 talousarvion käsittely kaupunginhallituksessa jatkuu lokakuun alussa. Valtuustolle talousarvioesitys on tarkoitus viedä päätettäväksi marraskuun puolivälissä.

 

Lisätietoja:

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Nokelainen, p. 040 593 0552, ilkka.nokelainenatimatra.fi (ilkka[dot]nokelainen[at]imatra[dot]fi)

Vt. kaupunginjohtaja Matias Hilden, p. 020 617 2200, matias.hildenatimatra.fi (matias[dot]hilden[at]imatra[dot]fi)

Konsernitalouspäällikkö Marko Pollari, p. 020 617 2268, marko.pollariatimatra.fi (marko[dot]pollari[at]imatra[dot]fi)