Etelä-Karjalan jätehuoltomääräykset edellyttävät biojätteiden lajittelua kaikissa asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöissä koko Etelä-Karjalan alueella. Mikäli biojätteille ei ole voimassa kuljetuspalvelua, tulee ne kompostoida asianmukaisessa kompostorissa.
KOMPOSTOINTI-ILMOITUS
Jätelain (646/2011) mukaan jätteen haltijan on tehtävä jätehuoltoviranomaiselle ilmoitus biojätteen kiinteistöllä tapahtuvasta pienimuotoisesta käsittelystä eli käytännössä kompostoinnista. Kiinteistöt voivat kompostoida elintarvike-, puutarha- ja kuivakäymäläjätettä mutta vain elintarvikejätteen kompostoinnista tulee ilmoittaa. Ilmoitus tulee tehdä kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta.
Ilmoitusvelvollisuus koskee myös vapaa-ajan kiinteistöjä ja vain osan vuotta kompostoivia kiinteistöjä. Useamman kiinteistön yhteiskompostorista riittää yksi ilmoitus, jossa ilmoitetaan kaikki kompostorin käyttäjät.
Kompostoinnin jatkuessa tiedot on päivitettävä viiden vuoden välein. Myös kompostoinnin lopettamisesta on ilmoitettava jätehuoltoviranomaiselle kahden kuukauden kuluessa siitä, kun toiminta kiinteistöllä lopetetaan.
KOMPOSTOINTI-ILMOITUKSEN TEKEMINEN
Ilmoituksen voi tehdä:
- Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n sähköisen asioinnin kautta. (Ilmoituksen tekeminen ei vaadi kirjautumista verkkoasiointiin. Ilmoitus löytyy verkkoasioinnin pääsivun alareunasta).
- Täyttämällä ohessa oleva tulostettava lomake ja palauttamalla se Etelä-Karjalan jätehuoltoviranomaiselle lomakkeella olevan ohjeen mukaisesti. Paperisia lomakkeita voi tiedustella myös kuntien asiakaspalveluista.
Kompostointi-ilmoitus tulee tehdä 31.12.2023 mennessä.
MIKSI KOMPOSTOINTI- ILMOITUKSIA KERÄTÄÄN?
Ilmoitusvelvollisuuden taustalla on uudistunut jätelaki. Kompostointi-ilmoitusten avulla saadaan tietoa kotitalouksien kompostoimasta biojätteen määrästä. Tietoa hyödynnetään mm. arvioitaessa kierrätyksen toteutumista Suomessa. Tiedot kerätään jätehuoltoviranomaisen yllä pitämään kompostointirekisteriin. Ilmoitettavat tiedot tulee olla jäteasetuksen (978/2021) mukaiset.
Rekisterin avulla jätehuollon seuranta paranee ja ilmoitusten avulla voidaan varmistaa myös biojätteiden asianmukainen käsittely, jotta esimerkiksi rottaongelmat eivät lisääntyisi.