- Ympäristönsuojelu
- Terveysvalvonta
- Eläimet
- Päätöksenteko
- Verkkoasiointi
- Yhteystiedot
Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä tikkuina ja hippuina. Runsas sinilevämäärä voi kerääntyä veden pinnalle levälautoiksi ja rantaan ajautunut levämassa voi muistuttaa paksua maalia tai hernerokkaa. Sinileville ominaista on ummehtunut, maamainen haju.
Sinilevien myrkyllisyys riippuu levälajista ja olosuhteista. Samassakin leväesiintymässä osa levämassasta voi olla myrkyllistä ja osa ei, joten sinileväiseen veteen pitää aina suhtautua kuin se olisi myrkyllistä.
Jos vedessä on tai on äskettäin ollut sinilevää:
Ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee suuresti. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy uinnin jälkeen puhtaalla vedellä. Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta. Jos oireita ilmenee, iho ja silmät pestään huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. Myrkytysepäilyissä hakeudu lääkäriin tai vie eläin eläinlääkäriin.
Levähavaintoja on helppo kirjata Ympäristöhallinnon Järviwikiin sen Havaintolähetti-palvelun kautta, jonka selainversio toimii myös puhelimessa. Havainnoista voi ilmoittaa myös paikallisille ympäristöviranomaisille, josta tieto välittyy valtakunnalliseen leväseurantaan. Järviwiki-verkkosivustolla voit myös tutustua muiden tekemiin sinilevähavaintoihin.
Havaintolähetti (jarviwiki.fi)
Lisätietoja:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL