Kuva
ulkoilmalava, jonka edessä kävelee vanhempi ja nuorempi pariskunta.
Uutta osallistu ja vaikuta -ohjelmaa valmistellaan tulevana syksynä

Osallistu ja vaikuta -työryhmä katsoo osallisuuden parantuneen kuluneella valtuustokaudella

Tiedote
30.6.2021 14:20
Valtuustokauden osallisuustoiminnan parhaita saavutuksia olivat etäyhteyksien kautta toteutettu osallistaminen, kaavakävelyt ja vaikutusten arvioinnin järjestelmällinen juurruttaminen päätöksentekoon. Kouluverkkouudistuksen osallistamisen arviointi kuitenkin paljasti, että kaupunkilaiset eivät aina tiedä omista vaikutusmahdollisuuksistaan.

Osallistu ja vaikuta -työryhmän nykyinen kokoonpano lopettaa työnsä yhtä aikaa valtuuston kanssa. Työryhmä on arvioinut osallisuuden toteutumista Imatralla kuluneen valtuustokauden ajan ja julkaisee nyt yhteenvedon arvioistaan.

Työryhmän puheenjohtajan Mikko Airaksen mukaan korona-aika asetti kaupungin osallistamiseen tähtäävän toiminnan äärimmäisen haasteen eteen.

–  Imatran kaupunki teki upean digiloikan, kun se siirsi toimintoja verkkoon koronapandemian puhjettua. Jumpat, kaavaesittelyt, etäopetus ja niin edelleen. Esimerkkejä venymisestä ja onnistumisista on joka saralla. Vaikka etäyhteydet eivät pysty millään korvaamaan tavallisia kohtaamisia, voi kaupungin katsoa pitäneen kansalaiset olosuhteisiin nähden hyvin menossa mukana päättyneelläkin valtuustokaudella.

Ennen korona-aikaa kaupunki ehti lanseerata kaavakävelyt, joissa kaavoittaja ja osalliset tutustuivat toistensa ajatuksiin keskustelussa olevalla alueella.

Osallistu ja vaikuta -työryhmän varapuheenjohtaja Ilkka Nokelaisen mukaan kaavakävelyt on hieno tapa lisätä vuorovaikutusta kuntalaisten, viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välillä.

– Itsekin yhdellä kaavakävelyllä mukana olleena sain todella paljon tietoa ja näin, että alueen lähiasukkaat ja muut asiasta kiinnostuneet myös kokivat samoin. Erityisesti keskustan ja luontoalueiden kaavoituksessa, mutta myös muualla näitä kaavakävelyitä pitää järjestää osana kuntalaisdemokratiaa.

Yksi osallistu ja vaikuta -ohjelmaan kirjattu uudistus on vaikutusten arvioinnin aseman vahvistaminen kaupungin päätöksenteossa.

– Muutos voi kuulostaa vähäiseltä, mutta sillä voi olla pidemmällä aikavälillä osallisuuden kannalta merkittäviä vaikutuksia, kertoo Osallistu ja vaikuta -työryhmän viranhaltijajäsen, kehittämis- ja työllisyyskoordinaattori Sirkku Sarlomo.

– Jalkauttamista valmisteluun on osaltaan auttanut järjestelmätekninen muutos, että asianhallintajärjestelmässä asian valmisteluvaiheessa järjestelmä pakottaa päävalmistelijan ottamaan kantaa vaikutusten arvioinnin tekemiseen; tehdäänkö vaikutustenarviointi ja, jos tehdään, tehdäänkö suppeana vai laajana ja ketkä osallistuvat tiedon tuottamiseen, Sarlomo selventää.

Valtuustokausi alkoi historiallisen suurella kouluverkkouudistuksen täytäntöönpanolla. Vaikka uudistuksen yhteydessä pyydettiin mielipiteitä ja kerättiin lausuntoja, jälkikäteen kysyttäessä suurin osa osallisista koki ettei heidän mielipidettään kysytty.

– Siinä onkin haastetta, että jatkossa kaupunkilaiset tietävät vaikuttamisen mahdollisuuksistaan ja että kaupunki ymmärtää ja uskaltaa osallistaa kaupunkilaisia sellaisiin asioihin, jotka kaupunkilaisia kiinnostavat, toteaa Osallistu ja vaikuta -työryhmän sihteeri, viestintäasiantuntija Heikki Laine.

Osallistu ja vaikuta työryhmä laati yhteenvedon tehdystä osallisuustyöstä vuosina 2015 - 2021. Yhteenvetoon sisältyy arvio osallisuuden toteutumisesta menneellä valtauustokaudella. Työryhmä halusi selvitykseen valtuustokautta pidemmän ajan paremman kokonaiskuvan saamiseksi. Yhteenvedon on tarkoitus palvella tulevia osallisuustyön tekijöitä Imatralla.

Uuden osallisuusohjelma laatiminen aloitetaan kesällä asukkaille suunnatulla kyselyllä. Kyselyssä asukkaat voivat kertoa, miten he haluavat osallistua ja vaikuttaa Imatralla.

Lisätietoja

Osallistu ja vaikuta työryhmän puheenjohtaja Mikko Airas, mikko.airasatimatra.fi (mikko[dot]airas[at]imatra[dot]fi), p. 045 635 3811

Varapuuheenjohtaja Ilkka Nokelainen, ilkka.nokelainenatimatra.fi (ilkka[dot]nokelainen[at]imatra[dot]fi), p. 040 593 0552

Työryhmän jäsen Sirkku Sarlomo, sirkku.sarlomoatimatra.fi (sirkku[dot]sarlomo[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 2225 

Sihteeri, Heikki Laine, heikki.laineatimatra.fi (heikki[dot]laine[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 2231