Kuva
Aurinkopaneeleita Kosken koulukeskuksen katolla.
Kosken koulukeskuksen katolla on 400 aurinkopaneelia. Paneeleiden avulla tuotetaan noin 11 prosenttia koulukeskuksen energiantarpeesta.

Ilmastotyö koskee kaikkia

Tiedote
27.5.2022 19:19
Imatran hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet viidessätoista vuodessa yli 50 prosenttia.

Imatran kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2030.

Se tarkoittaa sitä, että kaupungin alueen kasvihuonepäästöjä vähennetään 80 prosenttia vuoteen 2007 verrattua. Loput 20 prosenttia vähennetään päästöhyvityksillä.

Ilmastotyötä on tehty Imatralla 15 vuotta. Tiukempi ote ilmastoasioihin otettiin vuonna 2019, kun kaupunki liittyi Hiilineutraalien kuntien Hinku-verkostoon.

Työ on tuottanut tulosta: päästöjä syntyy nykyisin 51 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2007.

Toimenpiteet on koottu ilmastomittariin 

Kaupunki tekee ilmastotyötä monella eri alueella.

Ilmastoteot on koottuverkkosivuilta löytyvään koko kaupunkikonsernin yhteiseen Ilmastomittariin.

– Mittarista löytyy tällä hetkellä 51 ilmastotekoa. Osa niistä on pieniä käytännön asioita, osa suurempia kokonaisuuksia, Imatran kaupungin ilmastokoordinaattori Jani Männikkö kertoo.

Esimerkki pienestä toimenpiteestä on esimerkiksi tavoite vähentää muovisten tarjoiluastioiden käyttöä kaupungin tapahtumissa.

Laajemman mittakaavan toimenpide puolestaan on esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käytön minimointi ja kiinteistöjen lämmittäminen ilmastoystävällisesti.

Kaupungin kiinteistöjä pyritään siirtämään käyttämään vihreämpiä energiamuotoja, esimerkiksi kaukolämpöä. Kosken koulun katolta puolestaan löytyy aurinkovoimala, joka tuottaa 11 prosenttia koulun energiantarpeesta.

Ilmastotoimenpiteiden toteutumista seurataan säännöllisesti. Tiedot päivitetään Ilmastomittariin kaksi kertaa vuodessa. Päivitys on parhaillaan käynnissä.

Tehtävää on paljon

Ilmastotyö on pitkäjänteistä työtä. Tuloksia ei saavuteta vuodessa eikä kahdessa. Valmista ei tule koskaan.

– Ilmastonäkökulma pitäisi huomioida kaikessa toiminnassa. Mukaan täytyy saada myös esimerkiksi yrittäjät. Ja edelleen myös kaupungin täytyy organisaationa jatkaa ja syventää työtä, Männikkö sanoo.

Päästöjen vähentäminen on osa kokonaisvaltaista riskienhallintaa, muistuttaa vt. kaupunginjohtaja Matias Hilden.

– Tänä päivänä näemme hyvin, miten tärkeää fossiilienergiasta irtaantuminen on. Imatralla tärkeät ratkaisut osattiin onneksi tältä osin tehdä jo vuosikymmen sitten. Edelleen toki työtä riittää.

Pienilläkin asioilla voi vaikuttaa

Kaupunkiorganisaation lisäksi ilmastotyöhön voivat osallistua myös kaupunkilaiset.

Päästöjä voi kotioloissakin pienentää pienin teoin, Männikkö vinkkaa.

– Iso osa ilmastovaikutuksista syntyy lämmityksestä. Siihen voi helposti vaikuttaa esimerkiksi laskemalla hiukan asumislämpötilaa.

Toinen arkipäivän tapa on kiinnittää huomiota liikkumiseen.

– Lentämistä ja autoilua voi mahdollisuuksien mukaan vältellä. Lentokoneen tai oman auton sijasta kulkuvälineeksi voi joskus valita myös junan, pyörän, bussin tai omat jalat.

Tilastojen valossa moni imatralainen on jo tarttunut toimeen.

Keskivertoimatralaisen kasvihuonepäästöt ovat Suomen ympäristökeskuksen mukaan 4,2 tonnia, kun koko Suomessa päästöt ovat keskimäärin 5,7 tonnia.

– Tämä on mainio suuntaus, Männikkö iloitsee.

Imatra avaa kerran kuukaudessa ajankohtaisten asioiden taustoja tällä sivulla. Voit vaikuttaa siihen, mitä aiheita sivulla käsitellään. Vastaa kyselyyn: imatra.fi/taustanäkymiä.