Onnistunut kaavoitus tuo uusia asukkaita
Imatra tarvitsee uusia asukkaita. Asukkaita kaupunkiin ei kuitenkaan saada, jos heille ei voida tarjota työtä ja houkuttelevaa elinympäristöä.
Kaavoituksen tehtävä on omalta osaltaan varmistaa, että Imatra pystyy näitä tarjoamaan.
– Meidän on varauduttava tulevaan ja monipuolistettava tonttitarjontaa niin, että se vastaa sekä yritysmaailman että asukkaiden tarpeita, kaavoitusarkkitehti Kaija Maunula toteaa.
Monipuolisia asuintontteja
Kaupungin strategian mukaisesti uusia asukkaita pyritään houkuttelemaan erityisesti nuorten, pari-kolmekymppisten muuttajien joukosta. Tätä joukkoa houkutellakseen kaupungin on tarjottava nykyaikaisen asumisen mahdollistavia tontteja ja koteja.
Niitä on tulossa esimerkiksi seurakuntakeskuksen kortteliin, jonne kaavoitetaan Vuoksi-näkymin varustettuja kerrostalotontteja.
– Kysyntää olisi myös omakotitalotonteille. Tarvitsisimme esimerkiksi tontteja, joille voisi rakentaa pienen talon ja harrastaa kaupunkiviljelyä, Maunula kertoo.
Myös rantatontit houkuttelisivat. Sen osoitti kaupungin viimekeväinen koemarkkinointikampanja, jossa mielenkiintonsa Saimaan rannalla sijaitseviin tontteihin ilmaisi 212 vastaaja. Puolet heistä oli kotoisin maakunnan ulkopuolelta.
Luonto ja kulttuurihistoria eivät jää rakentamisen alle
Kaavoitus herättää kuntalaisissa paljon tunteita. Usein keskusteluun nousevat epäilyt luontoarvojen unohtumisesta ja maiseman tuhoutumisesta uuden rakentamisen alle.
Luonnon katoaminen on huolena etenkin rantatonttikeskustelussa: moni imatralainen pelkää rakentamattoman rannan olevan katoava rikkaus.
– Vaikka rantatontteja kaavoitettaisiin, myös luonnonvaraista rantaa jäisi kaupunkilaisten virkistyskäyttöön runsaasti, Maunula sanoo.
– Kaavoitus on asioiden yhteensovittamista. Myös luonto ja kulttuuriarvot huomioidaan kokonaisuudessa aina.
Kuntalaisten mielipiteillä on merkitystä
Rantojen kaavoittaminen siirtyi askeleen eteenpäin maanantaina 14. joulukuuta, kun kaupunginhallitus päätti lisätä rantarakentamisen mahdollistavia kohteita kaavoitusohjelmaan.
Käynnissä tai alkamassa on myös useita muita kaavoitusprosesseja.
– Imatrankosken ja Vuoksenniskan alueiden laajemmat kaavamuutokset ovat käynnistymässä. Niiden tavoitteena on turvata entistä viihtyisämmät keskusta-alueet niin yrittäjille kuin asukkaille. Lisäksi esimerkiksi uusi yleiskaava tulee luonnosvaiheeseen alkuvuonna, kaavoitusinsinööri Timo Könönen kertoo.
Könönen ja Maunula kannustavat kuntalaisia osallistumaan kaavoitukseen. Parhaillaan nähtävinä ovat muun muassa Torkkelinkadun, Lähteen talon ja Napinkulman kaavojen osallistumis- ja arviointisuunnitelmat.
– Usein ajatellaan, että vaikuttaminen on myöhäistä siinä vaiheessa, kun kaavaluonnos tulee nähtäväksi. Näin ei ole, vaan silloin on erinomainen tilaisuus vaikuttaa kaavan yksityiskohtiin, Könönen summaa.
Imatra avaa kerran kuukaudessa ajankohtaisten asioiden taustoja tällä sivulla. Voit vaikuttaa siihen, mitä aiheita käsitellään. Vastaa kyselyyn: imatra.fi/taustanäkymiä
Käynnissä olevia kaavaprosesseja
- Yleiskaava 2040: kaavaluonnos nähtäville alkuvuonna 2021
- Imatrankosken ja Vuoksenniskan keskus: kaavoitus käynnistyy tammikuussa 2021.
- Imatrankosken keskusta: asemakaavoituksen kilpailutus alkuvuonna 2021 • Ukonniemi: kaavaluonnos nähtävillä alkuvuonna 2021
- Torkkelinkatu, Lähteen talo ja Napinkulma: osallistumis- ja arviointisuunnitelmat nähtävillä parhaillaan
- Uimahalli-urheilutalo ja Varpasaari: kaavoitus käynnistyy joulukuussa 2020
Lue lisää ja vaikuta: imatra.fi/kaavoitus.