- Ympäristönsuojelu
- Terveysvalvonta
- Eläimet
- Päätöksenteko
- Verkkoasiointi
- Yhteystiedot
Sairastuneiden tärkeimmät oireet olivat kuume, oksentelu, pahoinvointi ja ripuli. Asukkaiden keskuudessa oireet alkoivat illalla ja yöllä 11.–12.2. Sairaalahoitoa ei oireiden takia tarvittu.
Vatsataudin todennäköisin aiheuttaja on ollut kurkkuananasvihreäsalaatti. Keittiöhenkilökunta oli noudattanut ruuan valmistuksessa säädettyjä hygieniaohjeita ja säännöksiä mutta norovirus oli siitä huolimatta päässyt leviämään salaatin kautta. Norovirus tarttuu herkästi hyvästä hygieniasta huolimatta.
Keittiön omavalvontajärjestelmässä ei havaittu olevan puutteita elintarviketurvallisuuskäytänteissä. Tätä tukevat paikallisen elintarvikevalvontaviranomaisen joulukuussa ja epidemian selvittämisen yhteydessä tekemät tarkastukset ja negatiiviset pintanäytteet keittiön puhdistuksen jälkeen.
Säännöllinen koulutus ja muistutukset ohjeista sekä keittiö- että hoitohenkilökunnalle voivat vähentää riskiä tautien leviämisestä tulevaisuudessa, joilla on vastaavanlaiset tartuntareitit kuin tässä tapauksessa.
Tämä epidemiatutkimus viittaa siihen, että nykyiset Kansanterveyslaitoksen (KHL) ohjeet työhön palaamisesta vasta kahden oireettoman päivän jälkeen eivät todennäköisesti riitä.
Paikallisen elintarvikevalvontaviranomaisen ohjeistuksen mukaisesti henkilöstön tulee välttää suoraa kosketusta kuumentamattomina tarjottavien ruokien valmistukseen vatsataudin jälkeen ja tehostaa käsihygieniaa.
Hoivakodin kaikille asukkaille ja hoitohenkilökunnalle jaettiin kyselylomake, jossa kartoitettiin sairastumisiin liittyviä seikkoja.
Kyselyyn vastasi 57 % (104/184) asukkaista ja 41 % (57/138) henkilöstön jäsenistä.
Lähes puolet kyselyyn vastanneista ilmoitti sairastumisesta (76/164 henkilöä). Sairaustapauksiksi määriteltiin 42 % (45/104) asukasta ja 14 % (8/56) henkilökunnan jäsentä.
Yli kolme neljäsosaa kaikista tapauksista selvisivät kotihoidolla.
Todennäköinen tartunnan aiheuttaja oli 10.2. tarjottu kurkkuananasvihreäsalaatti
Ruokanäytteiden perusteella kurkkuananasvihersalaatista löytyi norovirusta. Kaikista tarjolla olleista ruuista elintarvikenäytteitä ei saatu, eikä voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että jokin muu elintarvike olisi saattanut olla saastunut.
Epidemian aikana ja jälkeen keittiö desinfioitiin ja hygieniakäytänteitä tehostettiin. Paikallinen ympäristöterveysviranomainen ohjeisti keittiöpäällikköä, että sairastetun vatsataudin jälkeen henkilöstön tulisi välttää kuumentamattomana tarjottavien ruokien käsittelyä.
Vatsatautiepidemian aikana hoivakodissa ohjeistettiin välttämään ulkopuolisia vierailuja.
Lisätietoa medialle:
Attendo: Aluejohtaja Simo Saaranen, simo.saaranenattendo.fi (simo[dot]saaranen[at]attendo[dot]fi), p. 040 5507 358
Imatran seudun ympäristötoimi (elintarvikevalvonta): vt. terveysvalvonnan johtaja Armi Kainulainen, armi.kainulainenmatra.fi (armi[dot]kainulainen[at]matra[dot]fi), p. 020 617 4330
Eksote: Ylilääkäri Sami Raasakka, sami.raasakkaeksote.fi (sami[dot]raasakka[at]eksote[dot]fi), p. 040 6511 594
Alkuperäinen mediatiedote: www.epressi.com/tiedotteet/terveys/attendon-hoiva-ja-palvelukodeissa-imatralla-todettu-vakava-vatsatautiepidemia.html)