Kuva
Honkaharjun terveysasema.
Eksoten osuus kaupungin menoista oli hieman ennakoitua pienempi.

Aluevaalien voittajat päättävät hyvinvointipalveluistasi

Tiedote
20.11.2021 23:46
Tammikuussa valitaan valtuutetut Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valtuustoon. Aluevaltuusto päättää jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä.

Mistä aluevaaleissa on kyse?

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy vuoden 2023 alussa hyvinvointialueille. Etelä-Karjala muodostaa yhden hyvinvointialueen.

Hyvinvointialueen asioista päättää aluevaltuusto. Sen jäsenet, 59 aluevaltuutettua, valitaan tammikuussa aluevaaleissa.

Nykyiset Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote sekä Etelä-Karjalan pelastuslaitos lakkaavat olemasta ensi vuoden lopussa ja uusi hyvinvointialue aloittaa toimintansa tammikuussa 2023.

—Eksoten ja pelastuslaitoksen työntekijät siirtyvät tuolloin hyvinvointialueen palvelukseen, kertoo Imatran kaupungin kehittämis- ja työllisyyskoordinaattori Sirkku Sarlomo.

Hän on Imatran edustaja Etelä-Karjalan hyvinvointialuetta valmistelevassa toimielimessä.

Mikä muuttuu?

Käytännön tasolla mikään ei muutu heti: terveyskeskukset, vanhusten hoito, mielenterveyspalvelut ja kaikki muutkin Eksoten ja pelastuslaitoksen palvelut säilyvät toistaiseksi ennallaan.

Taustalla muutoksia sen sijaan tapahtuu paljon.

—Tähän saakka Imatralla on ollut Imatran kaupunginvaltuuston valitsemat edustajat Eksoten asioista päättävissä toimielimissä. Jatkossa näitä kuntien valitsemia edustajia ei enää ole, vaan päätöksiä tekevät aluevaltuutetut ja aluehallitus, Sarlomo kertoo.

Kaupungin päätösvallassa olevat asiat ja käytettävissä olevat rahat vähenevät, kun kaupunki ei enää rahoita sote-palveluja. Esimerkiksi elinvoimaan, kaavoitukseen ja opetukseen liittyvistä asioista päätetään edelleen Imatralla, ja niiden rahoituksesta vastaa edelleen kaupunki.

Mistä aluevaltuutetut päättävät?

Lain mukaan kaikille on taattava tasapuoliset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut. Siitä, kuinka palvelut käytännössä toteutetaan, päättää aluevaltuusto.

Koska rahaa on rajallisesti, aluevaltuutetut joutuvat päättämään muun muassa siitä, mitkä palvelut järjestetään lähipalveluina ja missä asioissa kehitetään esimerkiksi digitaalisuutta.

—Keskusteluun voi nousta esimerkiksi Honkaharjun tulevaisuus ja se, mitä sieltä jatkossa saa, Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna Helminen toteaa.

—Tärkein kysymys on se, kuinka palvelut saadaan turvattua koko hyvinvointialueen alueella, pohtii kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Nokelainen.

Miksi kannattaa kiinnostua?

Aluevaltuuston edustajien on ajettava valtuustossa hyvinvointialueen parasta. Samalla he kuitenkin ovat myös oman kuntansa ja asuinalueensa edustajia.

—On todella tärkeää, että valtuustossa olisi edustajia mahdollisimman laajalta alueelta eri puolilta Etelä-Karjalaa. Jokainen edustaja on oman alueensa asiantuntija, ja esimerkiksi imatralaisten asioista tietävät parhaiten imatralaiset, Nokelainen sanoo.

—Paikallinen näkökulma on tärkeää, muistuttaa Helminen.

 

Imatra avaa kerran kuukaudessa ajankohtaisten asioiden taustoja tällä sivulla. Voit vaikuttaa siihen, mitä aiheita käsitellään. Vastaa kyselyyn: imatra.fi/taustanäkymiä

Aluevaalit sunnuntaina 23.1. 

  • Ennakkoon voi käydä äänestämässä missä tahansa äänestyspaikassa. 
  • Imatralla voi äänestää ennakkoon K-Citymarketissa, Prismassa, S-Market Imatrankoskessa ja S-Market Vuoksenniskassa
  • Vaalipäivänä 23.1. täytyy äänestää oman äänestysalueen äänestyspaikassa.
  • Digi- ja väestötietovirasto lähettää äänestyskortit joulukuussa joko postitse tai sähköisesti. Kortista löytyy tieto äänioikeudesta sekä omasta vaalipäivän äänestyspaikasta.